A treia doză de vaccin COVID de la Pfizer sau Moderna protejează luni de zile împotriva Omicron. 5 STUDII NOI

Vaccin anti COVID-19. Foto: Daniel Schludi / Unsplash
Cinci noi studii publicate astăzi de CDC și jurnale medicale prestigioase arată că a treia doză de vaccin de la Pfizer sau Moderna – doza booster – oferă o protecție foarte mare, și la luni de zile după efectuarea ei, inclusiv împotriva variantei Omicron de coronavirus care e dominantă în multe state ale lumii.

Doza booster a vaccinului COVID-19 realizat pe model  ARNm reduce semnificativ riscul unei persoane de spitalizare din cauza variantei Omicron de coronavirus arată trei noi studii ale căror rezultate au fost făcute publice astăzi de Centrele americane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Datele analizate de aceste studii au inclus adulți care au făcut fie vaccinul Pfizer, fie vaccinul Moderna, iar cercetătorii au reușit să evidențieze efectele booster-urilor atât în timpul valului de cazuri COVID date de varianta Delta, cât și a celui dat de Omicron.

Într-o analiză a datelor de la 259 de spitale și 383 de secții de urgență din SUA, colectate de la sfârșitul lunii august 2021 până la începutul lunii ianuarie 2022, s-a descoperit că o a treia doză de vaccin Pfizer-BioNTech sau Moderna  redus riscul unei vizite la spital sau la camera de urgență cu 94% în timpul valului de cazuri date de varianta Delta, și cu 82% în timpul valului de cazuri apărut odată cu răspândirea variantei Omicron, notează NBCNews.  

Studiu (link direct studiu) arată că atunci când varianta Delta s-a răspândit, cele două doze inițiale de vaccin COVID au fost 86% eficiente împotriva spitalizării. Această eficacitate, însă, a scăzut la 76% după 6 luni de la a doua doză. Însă doza booster (a treia) din oricare dintre cele două vaccinuri, a readus eficacitatea la 94%.

Două studii suplimentare, publicate tot vineri de CDC, sugerează că dozele booster au oferit „protecție semnificativă” atât împotriva infecției, cât și împotriva Covid simptomatic, deși această protecție a fost mai mare în timpul valului Delta, în comparație cu Omicron.

Unul dintre ele, publicat în Raportul Săptămânal al Morbidității și Mortalității al CDC, a constatat că persoanele care au făcut trei doze de vaccin ARNm au fost mai protejate împotriva infecțiilor, comparativ cu persoanele care au primit doar două doze. Acest lucru a fost valabil mai ales pentru persoanele de peste 50 de ani, a constatat studiul (link direct studiu).

Un alt studiu, publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane (link direct studiu), a constatat că trei doze de vaccin ARNm au fost mai protectoare împotriva Covid simptomatic, în comparație cu persoanele care au fost fie nevaccinate, fie care au primit doar două injecții.

Protecție contra variantei Omicron

Alte două studii, realizate la Universitatea Hong Kong și de Universitatea Havard, arată că a treia doză de vaccin ARNm de la Pfizer-BioNTech împotriva SARS-CoV-2, administrat după două doze ale acestui vaccin sau după două doze de CoronaVac (cu virus inactiv), oferă protecție împotriva variantei Omicron.

Primul dintre ele (link direct studiu), realizat de cercetători de la Universitatea din Hong Kong pe un grup de 30 de persoane cu vârsta medie de 48,9 ani a analizat diferențele dintre răspunsurile de anticorpi la infecția originală sau la varianta Omicron. Cercetătorii chinezi au descoperit că efectuarea a doar două doze de vaccin de la Pfizer sau CoronaVac oferă puțină imunitate anticorpilor neutralizanți împotriva infecției cu varianta Omicron de coronavirus, inclusiv la o lună după vaccinare.

Totuşi, după completarea celor doze de vaccin cu supra-rapelul de la Pfizer (doza booster – a treia), aceasta a oferit o imunitate acceptabilă (definită ca niveluri de anticorpi suficienți pentru a obține o protecție de peste 50% împotriva SARS-CoV-2) la o lună după administrare.

Experții au constatat de asemenea că trei doze de la Pfizer generau niveluri medii de anticorpi împotriva Omicron, dar cu o treime mai mari decât cei generați după două doze de CoronaVac plus o doza booster de la Pfizer, în timp ce trei doze de CoronaVac nu generau suficienți anticorpi neutralizanți împotriva Omicron.

În al doilea studiu (link direct studiu), cercetătorul Akiko Iwasaki, de la Universitatea Yale, din Connecticut (SUA), a analizat eficiența unui plan de vaccinare urmat de 101 de persoane (70 % femei cu vârsta medie de 40,4 ani) din Republica Dominicană.

Aceste persoane au făcut două doze de vaccin CoronaVac urmate, la cel puțin patru săptămâni distanță, de o doză booster cu vaccinul COVID de la Pfizer. Pacienții cu această combinație de vaccinuri au prezentat niveluri ridicate de anticorpi specifici împotriva coronavirusului.

Deşi neutralizarea variantei Omicron nu s-a putut detecta la cei care au primit doar două doze de CoronaVac, doza booster de la Pfizer a crescut de 1,4 ori nivelul anticorpilor împotriva Omicron.

Studiul a relevat şi că infectarea prealabilă cu SARS-CoV-2 nu a ridicat considerabil nivelul de anticorpi între participanții care au urmat planul de vaccinare cu seruri mixte.

Autorii subliniază că aceste descoperiri evidențiază capacitatea variantei Omicron de a eluda imunitatea indusă de vaccin sau de infecție şi fac apel la vaccinarea cu cea de-a treia doză, sau booster, pentru a combate variantele emergente ale SARS-CoV-2.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel