A treia doză de vaccin anti-COVID. Comisia Europeană: fiecare stat decide dacă o administrează sau nu

Vouchere pentru persoanele care se vaccinează
Comisia Europeană a anunțat că decizia administrării celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID revine fiecărui stat. În schimb, OMS a avut o altă reacție.

Comisia Europeană a făcut public, joi, hotărârea privind administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID. Instituția lasă la latitudinea fiecărui stat european să decidă dacă dorește sau nu administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID din toamnă. 

State ca Franța sau Germania au anunțat deja că vor imuniza populația cu a treia doză din septembrie. O măsură similară se va aplica și în Marea Britanie. În Franța, preşedintele Emmanuel Macron a declarat că se lucrează la un program pentru a administra cea de-a treia doză de vaccin persoanelor vârstnice şi celor vulnerabile. Statul german va face la fel, pe lista celor care vor primi a treia doză vor fi și vârstnicii din căminele de bătrâni.

Aceasta în contextul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut amânarea luării unei decizii privind vaccinarea cu cea de-a treia doză din toamnă. Argumentul din spatele acestei declarații este apelul directorului OMS care a solicitat statelor bogate să stopeze administrarea dozelor de supra-rapel cel puţin până la sfârşitul lunii septembrie, considerând că este inacceptabil ca statele bogate să folosească o cantitate şi mai mare din stocurile globale de vaccinuri anti-COVID, arată Antena 3.

Șeful OMS a cerut miercuri un moratoriu asupra administrării celei de-a treia doze (de consolidare) de vaccin COVID-19 pentru a le putea pune la dispoziția țărilor care nu au reușit să imunizeze decât o foarte mică parte a populației lor.

„Trebuie urgent să inversăm (distribuirea) dozelor: de la o majoritate a vaccinurilor care merg în țările bogate la o majoritate care să meargă în țările sărace”, a declarat dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, adăugând că moratoriul ar trebui să dureze „cel puțin până la sfârșitul lunii septembrie”. Declarația a fost făcută în timpul unui briefing de presă al OMS la Geneva,

Valul al patrulea al pandemiei în care predominantă este varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 ar putea face necesară o a treia doză de vaccin. Cei care vor fi primii pe listă sunt, ca și la începutul campaniei de vaccinare, persoanele cele mai vulnerabile, respectiv medicii, vârstnicii și bolnavii cronic sau vârstnicii peste 65 de ani. Specialiștii însă vor face o analiză pe categorii de vârstă pentru a vedea gradul de imunitate înainte de doza 3. Tulpina Delta atacă cel mai mult populația tânără și nevaccinată, notează Antena 3. Coordonatorul Campaniei de Vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a făcut primul anunț clar privind a treia doza de vaccin anti-COVID. Potrivit acestuia, în septembrie, atunci când primele persoane vaccinate vor avea 8 luni de la rapel, se va putea administra și a 3-a doza de vaccin anti-COVID. Ceea ce înseamnă că personalul medical și cei din categoriile de risc vor primi a treia doza. Atenție! Cei care au trecut prin boală și care s-au vaccinat anti-COVID, nu vor avea indicația de a face și a treia doza. Specialiștii spun ca în acest caz, exista suficienta imunitate. De asemenea, în acest moment, nu se știe nici dacă a 3-a doză va fi pentru toată populația.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel