A doua doză de vaccin COVID-19 mARN este sigură, chiar dacă ai avut reacție alergică la prima doză. STUDIU

Vaccin Covid-19
Pe baza unui nou studiu, alergologii încurajează pacienții să-și completeze schema de vaccinare chiar dacă au avut reacție alergică la prima doză de vaccin COVID-19 pe bază de mARN.

Un nou studiu arată că printre persoanele care au avut o reacție alergică la prima doză de vaccin mARN COVID-19, toți cei care au făcut a doua doză au tolerat-o. Chiar și unii care au prezentat anafilaxie după prima doză au tolerat a doua doză.

Într-o analiză realizată pe baza datelor persoanelor care au prezentat o reacție alergică la prima lor doză de vaccin ARNm COVID-19, din mai multe spitale, toți pacienții care au făcut a doua doză au tolerat-o fără complicații. Cercetarea, care a fost condusă de alergologi la Spitalul General din Massachusetts (MGH) și este publicată în JAMA Internal Medicine (link direct studiu), indică faptul că o primă reacție la doză de vaccin COVID-19 nu ar trebui să împiedice oamenii să facă o a doua doză.

S-au raportat că reacțiile alergice după vaccinările cu ARNm COVID-19 au fost de până la 2%, cu anafilaxie - o reacție alergică a întregului corp care pune viața în pericol - care apare până la 2,5 din 10.000 de persoane. Pentru a examina dacă este sigur să faci o a doua doză de vaccin mRNA COVID-19 după o reacție cu doza unu, cercetătorii de la MGH, Centrul Medical al Universității Vanderbilt, Centrul Medical Southwestern al Universității Texas și Școala de Medicină Yale au combinat date de la pacienții care au căutat specialist în alergii la spitale după o reacție la prima doză de vaccin mARN COVID-19. „Aceste reacții ar putea include simptome precum mâncărime sau urticarie sau înroșirea feței. Pacienții incluși în analiză au fost consultați de specialiști în alergii după reacția lor la o singură doză", explică co-autorul dr Matthew S. Krantz, de la Vanderbilt University Medical Center.

Dintre 189 de pacienți, 32 (17%) au prezentat anafilaxie după prima doză de vaccin ARNm COVID-19. Un total de 159 de pacienți (84%) au continuat să facă o a doua doză. Toți cei 159 de pacienți, inclusiv 19 persoane care au avut anafilaxie după prima doză, au tolerat cea de-a doua doză. Treizeci și doi de pacienți (20%) au raportat simptome imediate și potențial alergice asociate celei de-a doua doze care au fost autolimitate, ușoare și / sau rezolvate numai cu antihistaminice.

„Un punct important din acest studiu este că aceste reacții la vaccinul ARNm cu debut imediat pot să nu fie cauzate mecanic de o alergie clasică, numită hipersensibilitate imediată sau hipersensibilitate mediată de Ig-E. Pentru alergiile clasice, re-expunerea la alergen provoacă aceleași simptome sau mai grave", spune co-autorul principal dr Kimberly G. Blumenthal, co-director al Programului Clinic de Epidemiologie din cadrul Diviziei MGH de Reumatologie, Alergie și Imunologie.

Constatările studiului sugerează că este sigur pentru majoritatea persoanelor să facă o a doua doză de vaccin mARN COVID-19. „După reacțiile la prima doză, specialiștii în alergii pot fi utili pentru a ghida evaluarea riscurilor / beneficiilor și pentru a ajuta la finalizarea vaccinării sigure”, spune ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel