965 de cadre medicale vaccinate împotriva infecției COVID. Dr Valeriu Gheorghiță explică efectele adverse grave

Dr Valeriu Gheorghiță. FOTO: DC Medical
Medicul infecționist Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva infecției COVID, a declarat că 965 de cadre medicale au fost vaccinate duminică, 27 decembrie. 

”Profilul reacțiilor adverse este mult mai ușor decât în alte categorii de vaccinuri. Majoritatea colegilor mei mi-au spus că nu au simțit aproape această înțepătură”, a afirmat, duminică seara, 27 decembrie, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva infecției COVID, la un post TV. Astăzi au fost vaccinate 965 de cadre medicale, a mai amintit acesta, după care a explicat, pe înțeles, reacțiile adverse care pot apărea după vaccinare.

”Ceea ce regăsim în rezumatul caracteristicilor produsului sunt reacții adverse locale cum ar fi disconfortul local, eventual roșeață la locul de administrare sau, în anumite cazuri, persoanele respective, în primele 24 de ore, pot să dezvolte febră, dureri de cap, stare de oboseală, dureri musculare, dureri articulare. Nu sunt dureri articulare care să necesită o abordare medicală particulară sau o atenție medicală deosebită 

Au fost citate acele 2-3 reacții adverse majore la persoane care aveau istoric de șoc anafilactic. Șocul anafilactic este o situație extrem de rar întâlnită, este gravă când apare, este important să știi ce ai de făcut la momentul respectiv și din acest punct de vedere există astăzi o procedură care este cunoscută și este transmisă către toate centrele de vaccinare care de astăzi sunt activate. Și există o trusă de prim ajutor și personalul trebuie să știe cum reacționează în acest caz.

Riscul de reacție anafilactică nu este doar la acest vaccin, este la orice tip de medicament. Vă dau exemplul banalului amoxicilina/acid clavulanic, antibiotic care se ia peste tot. Are, dacă ne uităm în prospectul lui, o serie de efecte adverse, unele chiar foarte grave, printre care este menționat și acest risc de șoc anafilactic și toată lumea îl ia fără să-și facă nici cea mai mică problemă”, detaliază medicul Valeriu Gheorghiță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel