9 motive să bei ceai de iasomie. O infuzie florală plină de beneficii pentru sănătate

ceai de iasomie Foto: Freepik @lmykola
Fiind plin de antioxidanți, acest ceai a fost savurat timp de secole întregi datorită beneficiilor sale pentru sănătate.

Ceaiul de iasomie este o băutură nutritivă parfumată cu aroma florilor de iasomie. Se prepară de obicei din ceai verde, dar se poate folosi și ceai negru sau alb. Florile comune de iasomie sau de sampaguita sunt așezate alături de frunzele de ceai sau amestecate cu ceaiul depozitat pentru a infuza aroma.

Ceaiul de iasomie oferă aceleași beneficii pentru sănătate ca și ceaiul verde, deoarece este făcut de obicei din frunze de ceai verde.

Ceaiul de iasomie a fost savurat de secole, având originile în China, în timpul dinastiei Tang (618-907). Prepararea tradițională folosește frunze de ceai verde, stratificate cu flori de iasomie și rearanjate până când parfumul infuzează ceaiul.

În timp ce parfumul se adaugă la experiență, beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de iasomie provin în primul rând din ceaiul în sine. Deși unii oameni îl prepară cu ceai oolong sau negru, metoda tradițională rămâne populară.

Citește și: Beneficiile pentru sănătate ale lămâii. Vitamina C scade riscul de formare a pietrelor la rinichi și ajută inima

Conține foarte mulți antioxidanți

Ceaiul de iasomie, obținut din ceai verde, este bogat în polifenoli, care acționează ca antioxidanți și protejează celulele împotriva deteriorării radicalilor liberi. Acești antioxidanți sunt legați de bolile de inimă și de cancer.

Una dintre cele mai puternice catehine este galatul de epigallocatehin (EGCG), care a fost asociat cu pierderea în greutate, cu un control îmbunătățit al zahărului din sânge, cu sănătatea inimii și a cavității bucale și cu efecte antiinflamatorii. Catehinele din ceaiul verde au, de asemenea, efecte antiinflamatorii și de scădere a lipidelor din sânge, reducând potențial riscul de boli de inimă, potrivit Healthline.

Contribuie la pierderea în greutate

Ceaiul de iasomie poate ajuta la pierderea în greutate prin stimularea metabolismului cu 4-5% și prin creșterea arderii grăsimilor cu 10-16%, potrivit mai multor studii. Ceaiul verde, baza pentru ceaiul de iasomie, poate arde un plus de 70-100 de calorii pe zi. Proprietățile de ardere a grăsimilor ale ceaiului de iasomie sunt legate de conținutul său de cofeină și de polifenolul EGCG, care își pot potența reciproc efectele.

Protejează inima

S-a demonstrat că ceaiul de iasomie, bogat în polifenoli, protejează împotriva bolilor de inimă prin prevenirea oxidării colesterolului LDL. Acest proces crește riscul de boli de inimă, deoarece colesterolul LDL oxidat se poate lipi de pereții arterelor și poate forma plăci, îngustând vasele de sânge.

Polifenolii din ceaiul verde, care se găsesc în ceaiul de iasomie, pot reduce formarea plăcilor cu până la 68% la hamsteri și pot scădea factorii de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi nivelul de colesterol LDL și de trigliceride.

Studiile au asociat, de asemenea, consumul de ceai cu un risc mai mic de boli de inimă, persoanele care consumă zilnic 3 cești sau mai mult de ceai verde sau negru având un risc mai mic cu 21% în medie. De asemenea, consumul a 1-3 căni de ceai verde pe zi a redus riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral cu 19% și, respectiv, 36%.

Vezi și: Ce rol are calciul în organism. De ce este mai important pentru femei și care este doza zilnică recomandată

Promovează o bună sănătate orală

Ceaiul de iasomie, un tip de ceai, este bogat în catehine, un grup de polifenoli care pot ajuta la prevenirea cariilor dentare prin uciderea bacteriilor care formează placa bacteriană, cum ar fi Streptococcus mutans. Studiile au arătat că o soluție care conține catehine din ceai verde poate împiedica Streptococcus mutans să producă acid, care poate eroda smalțul dinților.

O apă de gură pe bază de catehine din ceai verde poate reduce placa dentară și este la fel de eficientă ca o apă de gură antiseptică. În plus, ceaiul de iasomie poate ajuta la combaterea respirației urât mirositoare prin reducerea bacteriilor care provoacă mirosuri.

Foto: Freepik @somemeans

Poate îmbunătății funcția cognitivă

Ceaiul de iasomie conține 15-60 mg de cofeină per ceașcă, care stimulează sistemul nervos prin blocarea neurotransmițătorului inhibitor adenozină, care ajută organismul să se relaxeze. Acesta îmbunătățește activitatea creierului și ajută la eliberarea neurotransmițătorilor care îmbunătățesc starea de spirit, cum ar fi dopamina și serotonina, făcându-te să te simți mai alert și mai energic.

Acest ceai conține aminoacidul L-teanină, care declanșează eliberarea de acid gama-aminobutiric (GABA), un neurotransmițător inhibitor care te pune într-o stare de relaxare și atenție. Atunci când sunt combinate, L-teanina și cofeina par să fie mai eficiente în stimularea funcțiilor cerebrale.

Poate proteja împotriva bolilor Alzheimer și Parkinson

Ceaiul de iasomie, un tip de ceai verde, este bogat în polifenoli, inclusiv EGCG, care poate contribui la reducerea riscului de Alzheimer și Parkinson. EGCG suprimă inflamația și neutralizează daunele provocate de radicalii liberi, care sunt factori-cheie în evoluția acestor boli.

Studiile arată că EGCG previne aglomerarea proteinelor prost pliate din creier, ceea ce poate reduce riscul apariției acestor boli.

Consumul regulat de ceai verde, cea mai comună bază pentru ceaiul de iasomie, a fost asociat cu un risc cu 15% mai mic de apariție a bolii Parkinson și cu un risc cu 35% mai mic de afecțiuni cerebrale, inclusiv boala Alzheimer, la peste 52.500 de persoane.

Reduce riscul de diabet de tip 2

Peste 422 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de diabet de tip 2, cel mai frecvent tip de diabet, în cazul în care organismul are dificultăți în utilizarea eficientă a insulinei. Ceaiul verde, în special ceaiul de iasomie, conține compusul EGCG, care poate ajuta organismul să utilizeze insulina mai eficient și să reducă nivelul de zahăr din sânge.

Studiile au arătat că consumul de ceai verde reduce semnificativ nivelul de zahăr din sânge la post și nivelul de insulină.

Consumul a 3 cești sau mai mult de ceai zilnic este legat de un risc cu 16% mai mic de diabet de tip 2, conform a 12 studii efectuate pe peste 760.000 de persoane.

Poate reduce riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer

Datorită faptului că este bogat în antioxidanți, ceaiul de iasomie ajută la reducerea daunelor provocate de radicalii liberi și poate avea proprietăți de combatere a cancerului. Studiile efectuate pe eprubete și animale au constatat că polifenolii, cum ar fi EGCG din ceaiul verde, reduc dimensiunea tumorilor, stimulează moartea celulelor canceroase și suprimă creșterea și răspândirea.

Ceaiul verde inhibă creșterea și răspândirea celulelor canceroase în vezica urinară și induce moartea celulelor canceroase în studiile pe animale și eprubete.

Cu toate acestea, studiile privind ceaiul verde și cancerul de vezică urinară au prezentat rezultate inconsecvente. Un studiu a constatat că un consum zilnic de 10 cești japoneze de ceai verde, echivalentul a 1,2 litri, suplimentat cu tablete de extract de ceai verde, a redus recidiva cancerului de colon cu 51,6% la persoanele cu cancer de colon.

Consumul de ceai verde a fost asociat, de asemenea, cu un risc mai mic de cancer de prostată și de sân. Sunt necesare studii suplimentare de înaltă calitate înainte ca aceste constatări să poată fi considerate fiabile.

Ceaiul de iasomie este o completare sănătoasă și delicioasă a dietei dumneavoastră, cu o aromă florală parfumată și un gust dulce și subtil. Poate fi cumpărat în pliculețe de ceai, frunze libere sau perle, dar sunt preferate frunzele libere sau perlele. Pentru a le prepara, adăugați-le într-o oală cu apă fierbinte între 70-80°C, evită apa clocotită, și infuzați-le timp de 3-5 minute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel