9 cauze frecvente care dau infecții urinare la femei: cum le previi definitiv

Infecțiile urinare
Infecțiile urinar,e mai frecvente la femei, pot fi evitate, dar trebuie cunoscute întâi cauzele lor. Iată cum pot fi prevenite:

Oricine a avut vreodată o infecție a tractului urinar, cunoaște senzația groaznică de arsură și nevoia neîncetată de a urina.
Până la 60 la sută dintre femei vor avea o infecție urinară la un moment dat în viața lor, iar 1 din 4 va experimenta infecții recurente, potrivit Institutului Național al Diabetului și al Bolilor Digestive și Renale (NIDDK). Deși aceste infecții urinare le pot face și bărbații, femeile sunt mult mai predispuse să le contracteze.
Putem da vina pe anatomie pentru asta. Femeile au o uretra mai scurtă (tubul din care curge urina) decât bărbații, ceea ce face ca bacteriile care cauzează infecția urinară să treacă prin ea și să invadeze vezica urinară.
„Sistemul nostru de tract urinar este conceput pentru a evita bacteriile; cu toate acestea, aceste mijloace de apărare pot eșua ”, spune Kelly M. Kasper, medic ginecolog la Indiana University Health. „Când se întâmplă acest lucru, bacteriile se pot dezvolta, se pot înmulți și pot provoca infecții.” 

Simptomele infecției urinare

Simptomele frecvente ale infecției urinare includ durere la urinare, nevoia permanentă de a urina, urină decolorată sau cu miros puternic, presiune sau durere pelviană, oboseală extremă și, uneori, chiar febră, dacă infecția a devenit mai gravă.
„Este important să subliniem că o infecție a tractului urinar este frecventă, deci nu ar trebui să vă fie prea jenă să mergeți la medic atunci când simptomele apar (o cură prescrisă de antibiotice va scăpa rapid de simptome). De fapt, întârzierea tratamentului poate duce la complicații grave, cum ar fi o infecție renală.
Desigur, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să preveniți formarea infecției urinare în primul rând - dar pentru a face acest lucru, trebuie să știți ce le cauzează, potrivit prevention.  

9 cauze frecvente

Sexul poate fi o cauză
Multe femei fac o infecție urinară după actul sexual, deoarece mișcarea poate transfera bacteriile din intestin sau cavitatea vaginală în uretra. Pentru a reduce riscul, urinați în termen de 30 de minute înainte și după ce ați fost activ sexual, spune Lisa N. Hawes, doctor în medicină, purtător de cuvânt al Asociației Urologice Americane. Spălarea după aceasta nu este niciodată un lucru rău, dar evitați să folosiți prea mult săpun. Cercetările arată, de asemenea, că utilizarea diafragmelor și a spermicidelor pot crește riscul de a dezvolta o infecție urinară.

Menopauza
Infecțiile urinare sunt foarte frecvente la femei după menopauză, a declarat recent Prevenția Kavita Mishra, doctor în medicină, uro-ginecolog la Universitatea Stanford. Acest lucru se datorează faptului că producția de estrogen scade, rezultând modificări ale pH-ului vaginal. Acest lucru deranjează echilibrul bacteriilor din vagin, crescând riscul de infecție. Unele femei aflate în postmenopauză cu atrofie (subțiere a pereților vaginali) pot, de asemenea, să dezvolte mici tăieturi în apropierea uretrei, care le pot predispune la infecții urinare.

Constipație
Scaunul (sau lisa lui) poate fi o cauză de infecții urinare de care trebuie să știți. A fi constipat face dificilă golirea completă a vezicii urinare, ceea ce înseamnă că bacteriile prinse au mult timp să se dezvolte și să provoace infecții, spune dr. Hawes. Pe de altă parte, diareea sau incontinența fecală pot crește, de asemenea, riscul de apariție a unei infecții urinare, deoarece bacteriile din scaunul liber se pot îndrepta cu ușurință în vagin și uretră. Un sfat încercat și verificat: ștergeți din față în spate după ce mergeți la toaletă, pentru a preveni transferul bacteriilor.

Diabet necontrolat
„Când zahărul din sânge este ridicat, excesul de zahăr este eliminat prin urină”, spune dr. Hawes. „Acest lucru creează un mediu favorabil pentru creșterea excesivă a bacteriilor”, care poate duce la infecție. Mai mult, persoanele cu diabet au un sistem imunitar mai slab, ceea ce face dificilă combaterea bacteriilor cauzatoare de infecții. Este posibil să fi auzit că consumul de zahăr excesiv cauzează infecții urinare, dar dr. Hawes confirmă că, dacă nu aveți diabet, zahărul nu este vinovatul.

Abținerea de la urinat 
Dacă trebuie să urinați, mergeți repede la baie! „Ținerea urinei timp de 6 ore sau mai mult poate face infecțiile ruinare mai frecvente, deoarece bacteriile care intră în vezică au mult timp să se dezvolte", spune dr. Hawes. În timp ce călătoriți, de exemplu, poate părea o idee bună să țineți strâns și să continuați să conduceți până la următoarea zonă de odihnă, dar faceți-vă o favoare și opriți-vă și mergeți la baie. Câțiva kilometri suplimentari nu merită riscul unei infecții urinare.

Deshidratarea
Dacă beți multă apă, nu numai că potolește setea, dar, de asemenea, evită infecțiile urinare, potrivit NIDDK. Când urinați în mod regulat, corpul este capabil să elimine orice bacterie care ar putea să infesteze tractul urinar, așa că urmăriți să beți zilnic șase până la opt pahare de apă pentru a preveni o infecție, spune NIDDK.

Produse feminine
„Tampoanele sunt un loc în care bacteriile pot crește foarte ușor”, spune Ehsan Ali, medic primar în Beverly Hills, California. Pentru a preveni infecțiile tractului urinar în timpul ciclului menstrual, schimbați-vă tamponul cel puțin la fiecare 4 ore, în funcție de fluxul dvs. și evitați să le purtați peste noapte. De asemenea, tampoanele trebuie schimbate la fiecare 4 până la 6 ore.

Lenjerie de corp incomodă
Lenjeria dvs. de corp poate fi, de asemenea, o cauză surprinzătoare a infecțiilor urinare, potrivit Alyssa Dweck, ginecolog practicant din New York. Ea spune că purtarea de lenjerie de corp respirabilă, din bumbac, ajută la prevenirea umezelii excesive care determină dezvoltarea bacteriilor acolo. „Evitați tanga cu un șnur G subțire, care poate transfera bacterii”, spune ea.

Pietre la rinichi
Pietrele la rinichi sunt depozite minerale dure care se formează în interiorul rinichilor. Deoarece pot bloca tractul urinar și pot menține urina, pietrele la rinichi pot provoca infecții ale tractului urinar, oferind bacteriilor suficient timp pentru a se dezvolta, spune dr. Ali. De asemenea, întârzierea tratamentului pentru infecțiile urinare poate duce la potențiale leziuni ale rinichilor, deci asigurați-vă că solicitați îngrijire cât mai curând posibil dacă simțiți orice simptome comune de infecții urinare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel