9 alimente și băuturi bune pentru inimă. Au proprietăți antioxidante, ajută și la scăderea colesterolului

9 alimente si bauturi. FOTO: Freepik @jcomp
Sănătatea inimii poate fi susținută din alimentație. Care sunt băuturile și alimentele care reduc riscul de boli cardiovasculare.

A avea o inimă sănătoasă este un lucru foarte important pentru întregul organism, un motiv în plus să acordăm o atenție deosebită alimentației, cea catre poate avea un impact major în privința dezvoltării bolilor  cardiovasculare, acele boli ale inimii, precum atacul de cord sau accidentul vascular cerebral, și sistemului circulator.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, ”bolile cardiovasculare sunt cauza principală a deceselor la nivel mondial, aproximativ 17,9 milioane de persoane își pierd viața în fiecare an. Mai mult de patru din cinci decese cauzate de boli cardiovasculare se datorează atacurilor de cord și accidentelor vasculare cerebrale”.

În acest context, în care alimentația sănătoasă și echilibrată este un factor important pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, nutriționiștii au întocmit o listă cu cele mai sănătoase alimente și băuturi care fac bine inimii și sistemului circulator.

 9 alimente și băuturi bune pentru inimă

Oul este alimentul aproape perfect, cu un aport important de minerale, vitamine și nutrienți, singura vitamină care îi lipsește fiind vitamina C.

”Pentru persoanele mai în vârstă, cu un nivel normal al colesterolului, și având în vedere beneficiile nutriționale și accesibilitatea acestora, consumul a până la două ouă pe zi este acceptabil în contextul unui regim alimentar sănătos pentru inimă.

Datele sugerează că un consum de până la un ou pe zi poate duce la un risc mai mic de boli de inimă și de accident vascular cerebral. Alte date sugerează că ouăle conțin proprietăți antioxidante, care pot juca un rol în reducerea riscului de boli cardiovasculare”, afirmă nutriționistul Lauren Manaker, arată EatThis.

Fisticul prin antioxidanții pe care îi conține este ajută la combaterea efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi care contribuie la dezvoltarea inflamației și a stresului oxidativ.

”Un studiu realizat de Cornell University și publicat în revista Nutrients a arătat că fisticul are o capacitate antioxidantă ridicată, de fapt, capacitatea antioxidantă a fisticului rivalizează cu cea a alimentelor populare care conțin antioxidanți, inclusiv afinele, rodiile, cireșele și vinul roșu.

Cercetările arată că fisticul poate avea efecte benefice asupra gestionării greutății, colesterolului, controlului glicemiei și sănătății inimii”, mai spune Manaker.

Ceai verde sau ceai negru. Una dintre cele mai răspândite și populare băuturi, la nivel mondial, ceaiul, fie că vorbim de cel verde, fie că de cel negru, este o sursă importantă de flavanoli, un compus vegetal care și-a dovedit sprijinul sănătății, inclusiv a sănătății inimii.

”Consumul a două cești de ceai verde sau negru pe zi poate aduce o cantitate suficientă de flavanoli pentru a îndeplini recomandarea de 400-600 de miligrame”, mai spune nutriționistul.

Vezi și: Ceaiul care ajută reglarea tensiunii și înlătură insomniile. Fecioru: Bem o săptămână, 10 doze de câte trei înghițituri, în timpul mesei

Cerealele integrale, precum orezul brun, orzul, secara, quinoa și grâul integral, sunt asociate cu o tensiune arterială sistolică mai mică, un nivel mai scăzut de colesterol, deci și cu un risc mai mic de boli de inimă.

”O analiză a peste 45 de studii a arătat că un consum a cel puțin trei porții de cereale integrale pe zi a fost asociat cu o reducere cu 22% a riscului de boli de inimă”, mai arată sursa menționată. De altfel, este cunoscut faptul că cerealele procesate, precum și gustările procesate cresc riscul de boli de inimă, dar și de anumite tipuri de cancer.

Ovăzul este un ajutor excelent în acest sens, deoarece prin conținutul său de fibre, asociate cu gestionarea colesterolului, reduce riscul de boli de inimă.

Afinele conțin antocianine, nutrienți și fibre care au fost asociate cu îmbunătățirea profilului de risc cardiovascular. Antocianinele ajută la buna funcționare a vaselor de sânge și la menținerea lor sănătoasă, astfel încât inima să nu muncească mai mult pentru ca sângele să circule prin întregul organism.

1. -imagine fara descriere- (blueberries-clay-bowl_69289100.jpg)

Afine. FOTO: Freepik @fotobomb

”Un nou studiu de cercetare publicat în Clinical Nutrition a constatat că echivalentul unei cești de afine proaspete, consumate sub forma a 26 de grame de afine liofilizate, poate reduce povara cardiometabolică acută a meselor de mare densitate energetică”, afirmă dieteticianul Toby Amidor.

Sucul natural de portocale conține nutrienți care susțin sănătatea inimii, printre care vitamina C, potasiu și folați.

”Citricele conțin compuși vegetali unici numiți hesperidină și naringenină, compuși care au fost asociați cu multe beneficii pentru sănătatea inimii, inclusiv un risc redus de accident vascular cerebral.

O meta-analiză a arătat că există efecte benefice ale consumului regulat de suc de portocale asupra tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol bun în rândul adulților supraponderali și obezi”, spune Manaker.

De menționat că trebuie atenție în privința consumului de suc de portocale, deoarece vine la pachet cu un conținut mare de carbohidrați și cu o cantitate redusă de fibre.

Vezi și: Canabisul, ilegal, dar neincriminat. Paparau: Cum îți poate strica un joint viitorul? De aici începe partea horror

Roșiile sunt o sursă importantă de antioxidanți cu efect asupra sănătății inimii, dar și de nutrienți precum licopenul, betacarotenul, folați, potasiu, vitamina C, flavonoizi și vitamina E.

Nutrienții din roșii reduc colesterolul rău dar și presiunea arterial.

”Mulți dintre antioxidanții din roșii, precum licopenul și betacarotenul, devin de până la patru ori mai biodisponibili atunci când sunt roșiile sunt gătite”, afirmă Tammy Lakatos și Lyssie Lakatos, Nutrition Twins.

Somonul este bogat în acizi grași Omega 3, care ajută la reducerea inflamațiilor din întregul organism. ”Inflamațiile dăunează vaselor de sânge și conduc la atac de cord și accident vascular cerebral. Acizii grași Omega 3 ajută la reducerea trigliceridelor, reduc presiunea arterială, reduc aritmiile cardiace și scad riscul de accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă”, mai spun surorile Lakatos.

 Cruciferele, legumele cu frunze verzi, sunt potrivite pentru îmbunătățirea sănătății inimii și pentru reducerea riscului de complicații cardiovasculare.

”Un consum ridicat de legume crucifere, precum broccoli sau varza de Bruxelles, reduc riscul de apariție a bolilor cardiovasculate, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare.

Broccoli joacă un rol cheie când vine vorba de protejarea împotriva bolilor de inimă, prin conținutul de seleniu și puternicul antioxidant sulforafan.

Varza de Bruxelles este un puternic protector al inimii. Cercetările arată că legumele crucifere, cum ar fi varza de Bruxelles, pot ajuta la prevenirea înfundării arterelor, care reprezintă o cauză importantă a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale”, mai spun surorile Lakatos.

De altfel, multe dintre beneficiile verzei de Bruxelles se datorează conținutului de fibre, carotenoizi, vitaminele C, E și K, precum și compușilor sulfuroși, cu efecte antiinflamatorii și antioxidante, care ajută la protejarea de stresul oxidativ , dar și scad colesterolul ”rău”.

Vezi și: Varicela hemoragică: cauze, simptome, tratament. Dorobăț: Este o formă gravă. Capacitate scăzută de apărare a organismului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel