8 motive să mănânci USTUROI în fiecare zi: antioxidant, antibiotic, anticancerigen, antitoxic și reduce colesterolul

Usturoi. Foto: Pixabay
Usturoiul este un puternic antibiotic natural care are proprietăți antivirale și antibacteriene. Dar acestea nu sunt singurele lui beneficii. Iată cele 8 motive principale, dovedi științific, pentru care ar trebui să mănânci usturoi în fiecare zi în ciuda misorului său puternic neplăcut.

Părintele medicinei, medicul grec Hipocrate, obișnuia să prescrie usturoi pentru a trata o varietate de afecțiuni medicale. În antichitate îl foloseau ca tratament egiptenii, babilonienii, grecii, romanii și chinezii! Știința modernă a confirmat multe dintre efectele benefice ale usturoiului asupra sănătății pe care omenirea le știe de mii de ani. 

Oamenii de știință știu acum că majoritatea beneficiilor sale pentru sănătate sunt aduse de compușii de sulf formați atunci când un cățel de usturoi este tocat, zdrobit sau mestecat. Poate că cel mai faimos dintre aceștia este cunoscut sub numele de alicină. Cu toate acestea, alicina este un compus instabil care este prezent doar pentru scurt timp în usturoiul proaspăt după ce a fost tăiat sau . De aceea este bine să fie consumat imediat după ce a fost preparat (link direct studiu).

Alți compuși care pot juca un rol în beneficiile pentru sănătate ale usturoiului includ disulfură de dialil și s-alil cisteină (link direct sursa informației).

Compușii de sulf din usturoi intră în organism din tractul digestiv și se deplasează prin tot corpul, unde își exercită efectele biologice puternice. Iată 8 principale motive pentru care ar trebui să accepți respirația urât mirositoare și să mănânci usturoi:

1) Usturoiul este foarte nutritiv, dar are foarte puține calorii. Un cățel (3 grame) de usturoi crud conține (link direct sursa informației):
- Mangan: 2% din valoarea zilnică recomandată (DV)
- Vitamina B6: 2% din DV
- Vitamina C: 1% din DV
- Seleniu: 1% din DV
- Fibră: 0,06 grame

În plus, conține și cantități decente de calciu, cupru, potasiu, fosfor, fier și vitamina B1.  Un cățel de usturoi are doar 4,5 calorii, 0,2 grame de proteine și 1 gram de carbohidrați. Usturoiul conține, de asemenea, urme de alți nutrienți. De fapt, conține puțin din aproape tot ce e necear organismului. 

2) Usturoiul este un antibiotic natural care are proprietăți antivirale și antibacteriene. Spre exemplu, e foarte bun pentru răceli. Un studiu amplu, care a durat 12 săptămâni, a constatat că un supliment zilnic de usturoi a redus numărul de răceli cu 63%, comparativ cu un placebo (link direct studiu).

3) Usturoiul are numeroase proprietăți anticanceroase și pare deosebit de benefic pentru protecția contra cancerului de colon și a celui de plămâni.

4) Usturoiul îmbunătățește funcția celulelor care acoperă arterele care stimulează fluxul sanguin și scad tensiunea arterială.

Studiile efectuate la om au descoperit că suplimentele de usturoi au un impact semnificativ asupra reducerii tensiunii arteriale la persoanele cu tensiune arterială crescută (link studiu 1, link studiu 2, link studiu 3).

Într-un studiu (link direct studiu), 600-1.500 mg de extract de usturoi îmbătrânit a fost la fel de eficient ca medicamentul Atenolol la reducerea tensiunii arteriale pe o perioadă de 24 de săptămâni.

5) Usturoiul conține mulți compuși antiinflamatori puternici, făcându-l un superaliment pentru protecția generală a bolilor. Inflamarea este factorul principal al majorității bolilor, inclusiv a obezității.

6) Reduce colesterolul. Pentru cei cu colesterol ridicat, suplimentele de usturoi par să reducă colesterolul total și / sau LDL cu aproximativ 10-15% (link studiu 1, link studiu 2).

Privind în mod specific colesterolul LDL („rău”) și HDL („bun”), usturoiul pare să scadă LDL, dar nu are niciun efect fiabil asupra HDL (link studiu 1, link studiu 2).

7) Usturoiul este util pentru prevenirea osteoartritei și menținerea sănătății articulațiilor.

8) Usturoiul conține antioxidanți care pot ajuta la prevenirea bolii Alzheimer și a demenței. 

Deteriorarea oxidativă a radicalilor liberi contribuie la procesul de îmbătrânire. Usturoiul conține antioxidanți care neutralizează radicalii liberi și susțin mecanismele de protecție ale organismului împotriva daunelor oxidative aduse de aceștia (link direct studiu).

S-a dovedit că dozele mari de suplimente de usturoi cresc enzimele antioxidante la om, precum și că reduc semnificativ stresul oxidativ la cei cu tensiune arterială crescută (link direct studiu).

Efectele combinate asupra reducerii colesterolului și a tensiunii arteriale, precum și a proprietăților antioxidante, pot reduce riscul apariției unor boli comune ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer și demența (link direct studiu).

8) Consumul de usturoi poate ajuta la detoxifierea metalelor grele din corp. La doze mari, compușii de sulf din usturoi s-au dovedit a proteja împotriva deteriorării organelor din cauza toxicității metalelor grele. Un studiu realizat pe angajații unei fabrici de baterii auto (care aveau expunere excesivă la plumb) a constatat că usturoiul a redus nivelul de plumb din sânge cu 19%. De asemenea, a redus multe semne clinice de toxicitate, inclusiv dureri de cap și tensiune arterială (link direct studiu). Trei doze de usturoi în fiecare zi au depășit chiar și medicamentul D-penicilamină în reducerea simptomelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel