8 motive să mănânci mai des humus. Știai că te ajută să slăbești și că e o bună sursă de fier?

Humus - Foto: Freepik @mrjorge
Humusul este o mâncare delicioasă și sănătoasă, cunoscută pentru gustul său bogat și textura cremoasă.

Servit adesea ca aperitiv cu legume, pâine, pită și chipsuri, humusul este o tartină cremoasă, versatilă, făcută prin amestecarea năutului, tahini (pastă de susan) și lămâie. 

Humusul conține proteine, fibre, grăsimi și alți micronutrienți pe bază de plante. Mai poate fi folosit ca antreuri pentru salată, un tartinat pe sandvișuri, preparate cu cereale și multe altele. Multe variații de humus sunt făcute cu alte soiuri de fasole, arome și ingrediente.

Ce conține humusul ca să fie bun pentru tine?

Ingredientul principal al humusului tradițional este năutul. Acest ingredient conține carbohidrați umpluți cu fibre, proteine ​​și alți micronutrienți, cum ar fi acidul folic și fierul. O porție de 2 linguri de humus are 70 de calorii și 5 grame de grăsime. 

Fibră

O porție mică de humus (aproximativ 2 linguri) oferă aproximativ 2 g de fibre, sau 7% din necesarul zilnic de fibre. Consumul de fibre suficiente este, de asemenea, important pentru menținerea intestinelor regulate și este asociat cu sănătatea intestinului și a inimii. Experții recomandă consumul a 25-38 g de fibre zilnic. 

Proteină

Proteinele sunt esențiale pentru menținerea și susținerea structurii și funcției organelor și celulelor. humus oferă o cantitate mică de proteine ​​per porție. Proteinele pe bază de plante, cum ar fi năutul, nu au grăsimi saturate, ceea ce le face un excelent plus pentru o dietă sănătoasă pentru inimă

Carbohidrați

Carbohidrații din humus sunt complecși și sunt din fibre alimentare cu amidon rezistent, cum ar fi amiloza. Acești carbohidrați sunt digerați mai lent și funcționează ca prebiotice, care hrănesc bacteriile bune din intestin. 

8 beneficii consumului de humus despre care s-ar putea să nu fi auzit

Sprijină la controlul glicemiei 

Fibrele din humus pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, prevenind vârfurile și scăderile bruște ale acestuia și contribuind la prevenirea diabetului de tip 2.

Bun pentru intestin

Fibrele din humus ajută la menținerea sănătății tractului digestiv, promovând tranzitul intestinal regulat și prevenind constipația.

Poate reduce inflamația

Humus-ul se face de obicei cu tahini (pastă de susan). Susanul este bogat în sesamină, cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

Ajută la pierderea în greutate

Consumul regulat de humus poate ajuta la menținerea greutății corporale sau chiar la pierderea în greutate, datorită conținutului său ridicat de fibre și proteine, care oferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Bun pentru inimă

Humusul este o sursă bună de grăsimi sănătoase, precum acizii grași omega-3 și omega-6, care pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și la menținerea nivelului optim de colesterol în sânge.

Îmbunătățește calitatea generală a dietei

Consumul regulat de humus poate ajuta la menținerea greutății corporale sau chiar la pierderea în greutate, datorită conținutului său ridicat de fibre și proteine, care oferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Sursă bună de fier

Năutul, tahini și sucul de lămâie sunt adesea folosite la prepararea humusului. Studiile au descoperit că humusul preparat cu aceste ingrediente poate fi o sursă bună de fier pentru a ajuta la reducerea riscului de deficit de fier, care poate duce la anemie.

Sprijină sănătatea oaselor

Humusul conține minerale precum calciu, magneziu și fosfor, care sunt esențiale pentru sănătatea oaselor și prevenirea osteoporozei.

Gustare cu humus și inspirație pentru masă

Humus-ul poate fi folosit în diferite moduri. Iată câteva moduri simple, dar delicioase de a folosi humus:

Întindeți un strat de humus pe pâine integrală, pită sau biscuiți și combinațile cu legumele preferate și proteinele slabe pentru un prânz sățios și hrănitor.Faceți un castron de humus cu falafel, cu pește sau pui la grătar, copt sau la grătar, quinoa sau orez brun, castraveți, roșii și ierburi proaspete.Asociați humus cu salata tabbouleh, orez integral sau legume pentru o garnitură delicioasă. 

Utilizați humus ca salată pentru legumele la grătar, prăjite sau crude.

Humus-ul este un tartinat cremos, versatil și hrănitor, care poate fi un plus excelent pentru planul tău alimentar. Ingredientele folosite pentru a face humus pot oferi diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea senzației de sațietate, promovarea sănătății intestinale și creșterea aportului de micronutrienți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel