8 martie: Cum este marcată această zi în întreaga lume? Din 1909 și până în prezent

8 martie foto:freepik
Ziua Internațională a Femeii este o sărbătoare națională în întreaga lume, iar în marile orașe din întreaga lume există evenimente dedicate acestei zile.

În fiecare an, pe 8 martie, oamenii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Internațională a Femeii. Această zi este dedicată recunoașterii femeilor cu tot ceea ce înseamnă contribuția lor în societate, dar și reflectării asupra progreselor și provocărilor în ceea ce privește egalitatea de gen. Într-o lume în care femeile sunt subreprezentate și subevaluate, Ziua Internațională a Femeii reprezintă un moment important pentru a evidenția necesitatea drepturilor femeilor și pentru a pleda pentru schimbare.

Vezi și: Deficiența de fier: cauze, simptome și metode de prevenție și tratament. Funcționarea corectă a sistemului imunitar depinde de acest mineral

Originea acestei zile remarcabile poate fi urmărită înapoi până în 1909, când a fost sărbătorită pentru prima dată sub numele de Ziua Națională a Femeilor în Statele Unite ale Americii. În anul următor, la a doua Conferință Internațională a Femeilor Muncitoare din Copenhaga, activista pentru drepturile femeilor Clara Zetkin, a cerut instituirea unei zile internaționale a femeii pentru a le oferi acestora o voce mai puternică în susținerea cererilor lor pentru drepturi egale.

Propunerea lui Zetkin a fost aprobată unanim de către participantele feminine din 17 țări, inclusiv primele trei femei parlamentari din Finlanda. Ziua Internațională a Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată în martie 1911 - iar data a fost fixată ca fiind 8 martie în 1913. Organizația Națiunilor Unite a sărbătorit-o pentru prima dată în 1975, iar în 1996 s-a anunțat tema: "Sărbătorind trecutul, planificând viitorul".

Cum este marcată această zi în întreaga lume? Ziua Internațională a Femeii este sărbătoare națională în întreaga lume, iar în marile orașe din întreaga lume există evenimente dedicate ZIF.

Pe 8 martie 1914, a avut loc o paradă a drepturilor de vot pentru femei la Londra, în care se cerea dreptul femeilor la vot, la care activista de marcă Sylvia Pankhurst a fost arestată.

Cu ocazia centenarului din 2011, președintele SUA, Barack Obama, a cerut ca luna martie să fie cunoscută ca Luna Istoriei Femeilor. El a declarat: „Istoria arată că atunci când femeile și fetele au acces la oportunități, societățile sunt mai juste, economiile sunt mai susceptibile să prospere, iar guvernele sunt mai susceptibile să servească nevoile tuturor oamenilor lor.”

Care este tema Zilei Internaționale a Femeii în 2024?

Fiecare an aduce cu sine două teme diferite: una propusă ca temă de campanie de către site-ul IWD, care în acest an este #InspireInclusion, și oficiala ONU, care în acest an este "Investiți în femei: Accelerarea progresului".

Femeile din cadrul ONU și Departamentul de Afaceri Economice și Sociale al ONU publică o actualizare anuală privind progresul către SDG5.

Vezi și: Obiceiuri care duc la căderea părului. Ce poți face pentru a preveni subțierea și căderea excesivă

Ziua Internațională a Femeii este mult mai mult decât o sărbătoare - este o oportunitate de reflecție, celebrare și acțiune. Este un moment pentru a onora contribuțiile femeilor la societate, dar și pentru a consolida angajamentul față de egalitatea de gen și drepturile femeilor în întreaga lume. Este important să continuăm să lucrăm împreună pentru a crea un viitor în care femeile și bărbații să fie cu adevărat egali în toate domeniile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel