Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Senzația de balonare după o masă copioasă sau constipația sunt semne ale unei digestii dificile, cu care fiecare dintre noi ne putem confrunta la un moment dat.
Unele probleme legate de digestie se pot rezolva, de la sine, prin eliminarea alimentelor care au dus la această situație, după ce am făcut o retrospectivă a ceea ce am consumat și care puteau să ducă la indigestie, balonare, constipație sau greață.
O altă metodă prin care să ne punem digestia la treabă este să facem o scurtă plimbare după masă, astfel încât să accelerăm procesul de digestie. Studiile au arătat că și numai câteva minute de plimbare ușoară sunt suficiente.
Dacă însă nu putem să ne lipsim de un aliment care ne place, deși ne face rău, din diverse motive, ori nu avem posibilitatea să luăm acele câteva minute de pauză de după masă, nutriționiștii vin în ajutorul nostru cu o serie de băuturi, simple și la îndemână, care să ne ajute în procesul de digestie.
Vezi și: Stresul cronic: simptome, cauze și remedii. Dafinoiu: Să facem din asta întotdeauna o prioritate
Lista băuturilor care ajută digestia este deschisă de simpla apă, care are un rol important pentru sănătatea noastră, în general, dar și accelerează tranzitul intestinal, în particular.
”"Rămâneți hidratat și beți suficientă apă ajută la descompunerea alimentelor și la deplasarea lor prin sistemul digestiv în mod eficient, astfel încât să puteți merge la baie în mod regulat.
Atunci când ești constipat sau ai mișcări intestinale neregulate, este mult mai probabil să fii și balonat”, afirmă nutriționistul Jamie Nadeau, citat de EatThis.
Pentru a avea un gust mai plăcut și care să te facă să consumi suficientă apă se pot adăuga fructe, lămâie stoarsă sau bețe de scorțișoară.
Kombucha este o altă băutură pe care nutriționiștii o recomandă pentru îmbunătățirea digestiei.
Kombucha este ceaiul fermentat cu ajutorul unei ciuperci specifice și este cunoscut ca unul dintre produsele probiotice cele mai eficiente pentru tranzitul intestinal. În plus, acesta reglează glicemia, sprijină sistemul imunitar și sistemul nervos.
În cazul în care optați pentru acest tip de băutură trebuie să țineți cont că nu este recomandat persoanelor cu simptome gastrointestinale, precum arsurile la stomac, această băutură nu este doar acidă, ci și carbogazoasă, iar ambele pot crește secrețiile gastrice care cauzează simptome neplăcute.
Apa de nucă de cocos este băutura obținută din fructele tinere de nucă de cocos, iar printre beneficiile pe care le are se numără și proprietățile electrolitice. Prin conținutul de potasiu și sodiu, doi electroliți naturali, apa de nucă de cocos este eficientă în cazurile de diaree, când se pierd electroliții.
”Este, de asemenea, una dintre cele mai bune băuturi ușor de digerat care ajută la combaterea balonării, deoarece este plină de minerale naturale, cum ar fi potasiu și magneziu care luptă împotriva retenției de apă”, afirmă dieteticianul Rachel Caves.
Băuturile cu turmeric conțin curcumină, un compus care stimulează vezica biliară să producă bilă și poate ajuta la îmbunătățirea digestiei.
”Puternicele abilități antiinflamatorii ale turmericului pot combate inflamația din mucoasa intestinală și din tot corpul”, a declarat Paulina Lee. Dieteticianul recomandă adăugarea de turmeric în smoothie-urile consumate dimineața, dar și în lapte.
Ceaiul de fenicul este folosit încă din antichitate pentru proprietățile digestive pe care le are. Feniculul poate ajuta în cazul constipației, dar și a altor probleme digestive care produc gaze, fiind eficient și în tranzitul intestinal.
Sucul de prune. Prunele conțin sorbitol, un alcool de zahăr rezistent la digestie, care are efecte laxativ și prebiotic, dar și fibre, solubile și insolubile, care accelerează tranzitul intestinal și previn constipația.
Chiar dacă de regulă nu se recomandă consumul de suc de fructe, tocmai pentru că se pierde din cantitatea de fibre, în cazul sucului de prune sorbitolul este cel are efectul laxativ.
Ceaiul de ghimbir realizat în casă, fără conținut de zahăr, ajută în problemele digestive.
”Ghimbirul proaspăt conține un compus antiinflamator și antioxidant numit gingerol, care poate îmbunătăți motilitatea digestivă întârziată și poate accelera procesul de absorbție în intestinul subțire”, afirmă Rhyan Geiger.
Sucul de aloe vera. ”Aloe vera conține un număr mare de antioxidanți și poate ajuta la accelerarea motilității intestinale, ceea ce poate ameliora constipația.
Este, de asemenea, liniștitoare pentru intestin și ar putea scădea inflamația intestinală, sprijinind astfel potențial simptomele de balonare”, spune Lee.
Trebuie reținut faptul că balonarea poate să fie simptom pentru o serie de alte afecțiuni, astfel, dacă prin eliminarea surselor care produc balonare sau alte probleme asupra sistemului digestiv, nu se elimină acest disconfort, este indicat să mergeți mai departe și să descoperiți cauza balonării.
Printre afecțiunile a căror simptom este balonarea se află cele din spectrul ginecologic, precum chisturile ovariene, cele legate de sistemul intestinal, sindromul colonului iritabil, tulburările gastrointestinale, insuficiența pancreatică, dar și fluxul hormonal sau creșterea în greutate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...