7 legume care ne îngrașă. La ce trebuie să fim atenți când le gătim

7 legume care ne ingrasa. FOTO: Freepik @azerbaijan_stockers
Care sunt cele 7 legume care ne îngrașă și de ce este bine să mâncăm fasolea bătută cu pâine.

Legumele sunt o sursă importantă de vitamine și minerale, cu un număr redus de calorii, mai ales dacă sunt consumate ca atare ori cu o minimă tratare termică.

Însă există și câteva legume care prin adăugarea de sare, ulei, brânză, pesmet sau chiar zahăr se vor transforma din produse cu un conținut mic de calorii în adevărate ”bombe calorice”, deci vă pot aduce și câteva kilograme în plus.

Chiar dacă mai sunt doar puține zile din postul Crăciunului, iar  produsele vegetale vor fi înlocuite cu porcării, la propriu,vă prezentăm cele 7 legume care vă îngrașă.

Lista neagră a legumelor

Vinete tempura

Tempura este un soi de mâncare asiatic în care legumele tăiate subțire sunt trecute printr-un aluat format din făină și ou, apoi prăjite în ulei.

În timp ce fibrele vinetelor nu sunt compromise în timpul prăjirii, coaja bogată în antioxidanți a vinetelor este adesea îndepărtată înainte de acoperirea cu tempura, lipsindu-le astfel de mulți nutrienți.

Mai mult decât atât, mâncărurile tempura sunt adesea servite cu un sos de înmuiat, adăugând mai multe calorii de calitate scăzută la această masă, arată EatThis.

Chipsurile de sfeclă roșie

Sfecla roșie este foarte nutritivă, cu un conținut ridicat de vitamine și minerale, plină de proprietăți de promovare a sănătății, susținând sănătatea creierului, a inimii și a sistemului digestiv, dar și potențial în încetinirea creșterii celulelor canceroase.

Însă chipsurile din sfecla roșie, feliile subțiri de legumă prăjite în ulei și înecate în sare, conduc la o reducere a valorii nutritive a sfeclei.

Astfel, în timp ce unele substanțe nutritive ar putea fi intacte, ar trebui să consumați o porție foarte mare de chipsuri pentru a avea un aport suficient de vitamine și minerale, iar acest lucru înseamnă o cantitate crescută de calorii, grăsime și sare, ceea ce vă va pune în pericol silueta.

Sosul de spanac și anghinare

Atât spanacul, cât și anghinarea sunt vegetale foarte benefice pentru sănătate, datorită conținutului ridicat de antioxidanți. Însă amestecate pentru realizarea sosului cu smântână, brânză sau cremă de brânză, produsul obținut îndepărtează legumele de sursa de vitamine și minerale.

Prin prepararea termică, vitamina C și vitamina K sunt reduse, iar ingredientele bogate în calorii și grăsimi saturate duc la creșterea nivelului de colesterol din sânge, dar și la o masă hipercalorică. Adesea acest sos este consumat cu pâine, care este o altă sursă de calorii de proastă calitate.

Vezi și: Cele 12 alimente care scad colesterolul. Include-le în dietă pentru a rămâne sănătos

Bame prăjite

Un fel de mâncare populară în statele din sudul SUA, bama prăjită este cunoscută mai mult pentru aroma sa decât pentru beneficiile pentru sănătate și greutate.

Bama este o legumă cu puține calorii în mod natural, care conține, de asemenea, fibre și vitamina C, precum și cantități mai mici de alți nutrienți.

Comparativ cu alte legume prăjite, bamele se dau prin făină de porumb, însă trecute prin ulei, acest timp de mâncae devine unul bogat în calorii și grăsimi, două componente care pot contribui la creșterea în greutate.

2. -imagine fara descriere- (okra-ladys-finger-bhindi-fresh-green-vegetable-arranged-wooden-board-with-glass-bowl-full-okra-sliced-rings-with-wooden-background-selective-focus_76870300.jpg)FOTO: Freepik

Prăjitura de morcov

Morcovul este o sursă importantă de vitamina C și fier, beta-caroten și luteină, antioxidanți care ajută sănătatea ochilor. Prin procesul de gătire, vitamina C și luteina sunt susceptibile de a se degrada, ceea ce duce la o disponibilitate mai mică a acestor nutrienți atunci când sunt consumați.

Pe lângă acest aspect, ingredientele folosite pentru realizarea prăjiturii de morcov fac din aceasta un fel de mâncare mai puțin prietenos cu silueta.

Zahărul, făina, uleiul, precum și zahărul și crema de brânză folosite pentru a face glazura, fac din prăjitura de morcovi una dintre cele mai puțin sănătoase utilizări ale morcovilor, care poate duce, de asemenea, la kilograme în plus.

Legume gratinate

Din cartof dulce, păstârnac și sfeclă se poate realiza un fel de mâncare foarte apreciat, legume gratinate, adică legume peste care s-a adăugat o crustă rumenită de pesmet și/sau brânză topită. Deși delicioase, ambele ingrediente reprezintă o masă bogată în calorii. Astfel, aceste legume, care sunt din categoria celor cu un conținut ridicat de amidon, combinate cu ingrediente bogate în calorii și carbohidrați, fac din legumele gratinate un fel de mâncare neprietenos cu dieta de slăbit.

Conopida pane

La fel ca și la vinetele tempura și conopida pane se face prin trecerea legumei printr-un aluat de ou și făină și prăjit în ulei. Astfel, mare parte din nutrienții benefici ai conopidei se pierd, iar produsul devine unul extrem de caloric.

Leguminoasele cu pâine, o combinație bună

Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat, într-o postare, cum putem obține proteinele complete din produsele vegetale, dar și de ce este sănătos să mâncăm fasolea bătută cu pâine.

”Dacă țineți post sau sunteți vegetarieni vă recomand următoarea combinație: leguminoase cu cereale.

Adică mazăre, fasole boabe, humus sau năut, linte cu pâine, orez, paste făinoase sau mămăligă.

De ce? Ca să acoperim tot spectrul de aminoacizi esențiali. Acele proteine pe care organismul nostru nu le poate sintetiza și trebuie aduse din alimentație.

Când e vorba de proteinele de origine animală din carne, pește, brânză și ou, aici nu trebuie să ne batem capul.  Toți aminoacizii esențiali sunt prezenți.

În schimb proteinele vegetale sunt incomplete, le lipsesc unul sau mai mulți aminoacizi. De exemplu, în mazăre nu avem metionină, în grâu nu avem lizină.

Și ca să acoperim spectrul, trebuie să le combinăm în cadrul aceleiași mese. Nu întâmplător la o mâncărică de mazăre sau la o iahnie de fasole se mănâncă o felie de pâine.

Nu întâmplător, humusul sau fasolea Iar fasolea bătută, tot pe pâine se pun.

Și dacă alegem o pâine cu eticheta curată, sănătatea e garantată!”, a explicat nutriționistul Mihaela Bilic, într-un video postat pe rețelele de socializare.

Vezi și: Sângeretele, beneficii pentru sănătate. Conține Fier și Seleniu. La ce să fii atent când îl mănânci

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel