7 efecte adverse pe care le poate avea cafeaua. STUDII

Cafea      Foto: Pixabay
Cafeaua aduce beneficii pentru sănătate, dar poate avea și efecte adverse. Iată câteva dintre ele, dovedite prin studii medicale:

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. În 2018/2019, s-au consumat în întreaga lume aproximativ 165,35 milioane de saci a câte 60 de kilograme de cafea, o ușoară creștere față de 158 milioane de saci în anul precedent.

Cafeaua, celebra băutură cu cofeină, oferă o serie de beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea inflamației cronice în organism (link direct studiu), dar poate avea și câteva efecte secundare potențiale de care ar trebui să fiți conștienți. 

Iată cât de multă cofeină se găsește în unele dintre alimentele și băuturile preferate:
- Ciocolată cu lapte (236 ml): 8 miligrame cofeină
- Ciocolată neagră (cubul de 4 de grame): 30 miligrame cofeină
- Ceai verde (177 ml): 40 miligrame cofeină
- Coca-Cola (473 ml): 45 miligrame cofeină
- Espresso (30 ml): 55 miligrame cofeină
- Cafea (236): 100 miligrame cofeină
- Băutură energetică (60 ml): 200 miligrame cofeină.

Iată șapte efecte secundare pe care este posibil să le experimentați legat de consumul de cafea, mai ales dacă beți băutura pentru prima dată: 

1) Crește tensiunea

Conform experților Școlii de Medicină Harvard, cofeina nu determină de obicei creșterea tensiunii arteriale pentru perioade prelungite de timp. Cu toate acestea, un studiu din 2015 (link direct studiu) indică faptul că cei care nu beau cafea în mod regulat ar putea experimenta o creștere pe termen scurt a tensiunii arteriale sistolice după ce vor bea un espresso. Totul depinde de cât de des beți cafea, precum și de nivelul tensiunii arteriale pe care îl aveți înainte de a o bea. 

2) Dureri de cap

Cafeaua ar putea fi motivul pentru care aveți dureri de cap. Un studiu publicat în Jurnalul American de Medicină (link direct studiu) a cerut celor aproape 100 de subiecți cu migrene să înregistreze cât de des au consumat băuturi cofeinizate (care includ cafea, ceai, băuturi carbogazoase și băuturi energizante).

Studiul a constatat că probabilitatea de a avea o migrenă a crescut pentru cei care au băut cel puțin trei băuturi cu cofeină în fiecare zi, dar nu și pentru cei care au savurat una sau două cești pe zi.

3) Crește nivelul de anxietate

Cofeina poate accelera sistemul nervos central. De aceea, este posibil ca la un consum de peste 3 cești să observi că tremuri, arată eatthis.com.

Într-un articol cu Health (link direct articol), Susan Bowling, psiholog la Centrul de Sănătate al Femeilor de la Cleveland Clinic a spus: „În general, cofeina este adesea o veste proastă pentru persoanele cu anxietate”.

„Efectele naturale ale cofeinei stimulează o mulțime de senzații, cum ar fi bătăile inimii mai rapide, încălzirea corpului, creșterea ritmului respirației - toate lucrurile care imită anxietatea”, a spus ea. „Și este dificil pentru creier să identifice că ceea ce simți se datorează cafelei, nu anxietății”, a arătat psihologul.

4) Afectează somnul

Dacă vă e greu să dormiți bine, adică să aveți un somn de calitate, ora la care bei cafeaua sau dacă o bei simplă ori cu lapte, contează. Un studiu din 2013 (link direct studiu) publicat în Journal of Clinical Sleep Medicine a arătat că dacă bei cafea sau orice alte băutură cu cofeină cu până la șase ore înainte de culcare, asta îți poate reduce timpul de somn cu până la o oră.

5) Reduce fertilitatea

Studiile au arătat că dacă bei excesiv cafea asta ar putea preveni concepția și, chiar mai rău, crește ar putea crește probabilitatea de avort spontan, arată un studiu din 2017 (link direct studiu).

Dr Gil Weiss, ginecolog Partener la Association for Women Healthcare, a declarat pentru ETNT (link direct sursa informației), că: „Nu s-a elucidat motivul pentru care consumul excesiv de cofeină s-a dovedit a reduce fertilitatea. (...) Cei mai mulți dintre experți sunt de acord că un consum a mai puțin de 200 de miligrame de cofeină nu ar trebui să aibă niciun impact asupra fertilității”, spune Weiss. Asta echivalează cu aproximativ două căni de cafea de câte 236 de ml fiecare. 

6) Dereglări musculare

Rabdomioliza este o afecțiune foarte gravă în care fibrele musculare deteriorate intră în fluxul sanguin, ducând la insuficiență renală și alte complicații. Cauzele comune ale rabdomiolizei includ traume, infecții, abuz de droguri, încordarea musculară și mușcăturile de șerpi sau insecte otrăvitoare.

Dar au existat mai multe rapoarte de rabdomioliză legate de consumul excesiv de cofeină, deși acest lucru este relativ rar (link direct studiu, link direct studiu 1, link direct studiu 2).

Într-un astfel de caz, o femeie a dezvoltat greață, vărsături și urină întunecată după ce a băut într-o zi 1 litru de cafea care conținea circa 565 mg de cofeină. Din fericire, ea și-a revenit după ce a fost tratată cu medicamente și lichide (link direct raport).

7) Dă dependență

În ciuda tuturor beneficiilor pentru sănătate dovedite ale cofeinei, nu se poate nega că ea devine o obișnuin. O analiză detaliată sugerează că, deși cofeina declanșează anumite substanțe chimice ale creierului în mod similar cu modul în care o fac cocaina și amfetaminele, nu provoacă dependență clasică așa cum fac aceste droguri (link direct studiu). Cu toate acestea, poate duce la dependență psihologică sau fizică, în special la doze mari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel