Cercetătorii au realizat o...
Vara înseamnă pe lângă vacanță și excursii sau ieșiri la piscină și savurarea multor mâncăruri pe care poate nu le-am consuma iarna, ori poate într-o altă măsură sau cu alte efecte.
Și deși nutriționiștii ne avertizează că vara nu este sezonul în care cura de slăbire să fie începută sau măcar să aibă succes, dacă te afli deja ”la dietă”, există o serie de alimente de sezon care ne pot sabota silueta. Iar printre acestea se află și delicioasa și răcoroasa înghețată.
Cori Grămescu, sfaturi pentru începutul dietei: Nu există un moment ideal
Porumbul fiert. Puțini sunt cei care se așteaptă la așa ceva din partea porumbului fiert, pe care îl considerăm doar o legumă, în teorie, însă dacă îi adăugăm pușin unt și sare, deja îl putem pune pe lista de produse care îngrașă.
”De multe ori, adaosurile contribuie cu calorii inutile. Porumbul fiert este sănătos, dar adăugarea de prea mult unt poate contribuit la greutate”, a explicat nutriționistul Lisa Young, citată de Eat This.
Burgerii la grill. ”Să te bucuri de un burger ocazional este în regulă din când în când, dar dacă mănânci un burger cu mult ketchup... [acesta] poate adăuga calorii inutile”, spune dr. Young. ”Fiți atenți la alegerile dvs. și rămâneți la singurul aliment cu grătar pe care îl doriți cel mai mult”, a mai spus nutriționistul.
Smoothie-urile. Chiar dacă la prima vedere consumul unui smoothie poate să pară o opțiune sănătoasă, totul depinde de ingredientele pe care le folosești. De altfel, nutriționiștii atrag atenția cu privire la acele ingrediente extrem de grase, cum ar fi untul de arahide sau chiar și avocado. Desigur, este vorba de folosirea în exces.
”Avem tendința de a ne gândi la gustările de tip smoothie ca la niște gustări de vară sănătoase și cu puține calorii”, spune dr. Young. ”Cu toate acestea, multe sunt cumpărate din magazine și au o mulțime de calorii care pot contribui la creșterea în greutate. Unele sunt făcute cu suc de fructe, unt de nuci și avocado și sunt supradimensionate, venind în porții de peste 500 de grame. Optați pentru o mărime mică, limitați sucul de fructe, optați pentru fructe și legume proaspete sau congelate, lapte cu conținut scăzut de grăsimi sau lapte vegetal și renunțați la adaosurile bogate în grăsimi, cum ar fi avocado și unt de nuci”, mai spune Young.
Înghețata. Când temperaturile sunt foarte mari, cea mai la îndemână metodă de răcorire este o înghețată. Însă trebuie să fi atent, că pe lângă savoare, o porție de înghețată poate conține 150-300 de calorii, nu te satură cu adevărat, mai mult, acestea se și acumulează cu ușurință, astfel că planul tău de slăbit sau menținut poate să fie sabotat.
Care este diferența între înghețată și sorbet. Bilic: În funcție de buget și de gust, voi decideți
Friptura la grătar. Ieșirea la grătar este una dintre cele mai îndrăgite activități de vară, alături de prieteni. Însă trebuie ținut cont că o porție de friptură vine cu un aport caloric destul de mare, în 500 de grame de friptură de carne roșie sunt 124 de grame de grăsime și 1540 de calorii.
Salata de cartofi. Acest aliment este la fel de îndrăgit, fie vară, fie iarnă. Doar că în sezonul rece uleiul adăugat în salată sau dressingurile par să aducă un alt aport energetic decât la temperaturile ridicate din vară. Așa că dacă nu vrei să îți fie sabotată dieta, cel mai indicat este să își faci singur salata, în casă, și astfel să ai și controlul adaosurilor pe care le pui. De altfel, este suficient puțin ulei de măsline și niște oțet.
Salata de ouă. Garniturile pe bază de maioneză sunt apogeul dressingurilor când vine vorba de conținut de grăsimi și calorii, iar salata de ouă nu este deloc diferită.
”Alimentele cu mai multe grăsimi tind să fie mai calorice”, spune nutriționistul Katie Tomaschko. ”În timpul verii, alimente precum salata de ouă... pot duce la creșterea în greutate din cauza conținutului de grăsimi/calorii al maionezei și al uleiurilor cu care sunt făcute. Acest lucru nu înseamnă că aceste alimente vă vor face instantaneu să luați în greutate, dar caloriile din ele se pot aduna. Așadar, moderația este importantă dacă luarea în greutate este o preocupare pentru tine”, mai spune Tomashko.
Înaintarea în vârstă nu trebuie să fie un impediment pentru a avea o greutate normală și chiar dacă metabolismul devine mai lent din această cauză, o dietă adaptată și personalizată nevoilor, dar mai ales vârstei, vă poate ajuta să vă mențineți sau, de ce nu, să scădeți în greutate.
Despre aceste lucruri a vorbit nutriționistul Sonia Burtic, în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani”, explicând ce reguli trebuie urmate astfel încât dieta să nu fie sabotată, subliniind că aceasta trebuie adaptată atât vârstei, cât și anotimpului.
Atenție la fructe și cocktailuri
Potrivit nutriționistului, ca dieta să nu fie ”sabotată”, în această perioadă, trebuie acordată o atenție deosebită fructelor care sunt consumate mai des.
”Să aibă grijă, căci majoritatea spun că 'vine vara, o să slăbesc, că o să mănânc mai multe fructe, mai multe legume' și când se termină vara văd că au câteva kilograme în plus și nu înțeleg de ce, cu toate că au încercat.
Ei bine, fructele sunt minunate, știm cu toții, dar este foarte important când le consumăm și cum.
Așadar, o să fac câteva recomandări, pe care garantez că dacă le veți urma se vor vedea și efectele. În primul rând să nu le consumăm imediat după masă și, mai ales, să ne ferim de aceste combinații precum pepene roșu cu brânză, diferite mezeluri cu smochine sau alte fructe confiate.
De asemenea, să avem grijă la așa zisele băuturi răcoritoare, la cocktail, nu doar din cauza alcoolului pe care îl conține ar fi neapărat o problemă, ci, din cauza siropurilor și a diferitelor arome cu care vine la pachet, care pe lângă faptul că nu sunt naturale au și un conținut ridicat de zahăr, iar o astfel de băutură care pare inofensivă poate să ajungă la 500 de calorii, ceea ce este enorm pentru o băutură, în timp ce o bere are undeva la 300 de calorii”, a spus nutriționistul. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cercetătorii au realizat o...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Alimentația echilibrată, bogată în...