6 semne și simptome care arată că poți avea o problemă gravă de sănătate

Febră, temperatură. Foto: Pixabay
Sunt alte semne și simptome, unele mai subtile, altele nu, pe care nu trebuie să le ignori niciodată, întrucât ele pot semnala o problemă gravă de sănătate. 

Iată o listă cu șase semne și simptome care nu trebuie ignorate, dacă ții la propria sănătate:

1. Slăbire bruscă și inexplicabilă

Slăbirea fără să te fi străduit să să scapi de kilogramele în plus ar putea suna ca un vis devenit realitate, dar în realitate poate semnala o problemă foarte gravă de sănătate. 

Dacă nu sunteți obezi și nu ați ținut dietă, dar ați pierdut brusc mai mult de 4,5 kg sau mai mult de 5% din greutatea corporală, consultați-vă medicul!

O scădere în greutate inexplicabilă ar putea fi cauzată de diverse afecțiuni rintre care: cancer, hipertiroidism, diabet, depresie, afecțiuni hepatice sau tulburări care interferează cu modul în care corpul absoarbe substanțele nutritive (tulburări de malabsorbție).

2. Febră persistentă sau mare

Febră pare să joace un rol-cheie în combaterea infecțiilor. Febra persistentă, însă, poate semnala o infecție ascunsă, care ar putea fi orice, de la o infecție a tractului urinar până la o tuberculoză. În unele cazuri, afecțiunile canceroase (maligne) - cum ar fi limfoamele - provoacă febră prelungită sau persistentă, la fel ca și unele medicamente. Mergeți la doctor dacă aveți temperatura mai mare de 39,4 C sau dacă ați avut febră mai mult de trei zile.

3. Respirația îngreunată 

Senzația că nu poți inspira suficient de mult aer – scurtarea respirației - ar putea semnala o problemă de sănătate. Exercițiul foarte intens, temperaturile extreme, obezitatea și altitudinea mare pot provoca scurtarea respirației. În afara de ele, dacă aveți dificultăți de respirație inexplicabile, mai ales dacă se întâmplă brusc și afectarea este severă, solicitați asistență medicală de urgență.

Îngreunarea respirației poate fi produsă, printre altele, de boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), bronșită, astm, pneumonie, formarea unui cheag de sânge în plămâni (embolie pulmonară), precum și alte probleme cardiace și pulmonare, dar și la un atac de panică - un episod brusc de anxietate intensă care declanșează reacții fizice grave atunci când nu există niciun pericol real sau vreo cauză aparentă.

4. Modificări inexplicabile ale obiceiurilor intestinale

Consultați-vă medicul dacă observați modificări neobișnuite sau inexplicabile în ceea ce este normal pentru dvs., cum ar fi:

- Scaune cu sânge, negre sau deschise la culoare,
- Diaree persistentă sau constipație persistentă,

Schimbările în obiceiurile intestinale pot semnala o infecție bacteriană - cu campylobacter sau salmonella - sau o infecție virală ori parazitară. Dar pate fi vorba și de boala intestinului iritabil sau de cancerul de colon.

5. Confuzie sau schimbări de personalitate

O persoană trebuie dusă rapid la Urgență dacă, brusc: 
- Nu mai poate gândi clar și nu se mai exprima coerent,
- Are dificultatea de a focaliza, a susține sau a schimba obiectul atenției,
- Are modificări dramatice de comportament.
Aceste schimbări ar putea fi cauzate de numeroase probleme, inclusiv infecții, alimentație necorespunzătoare, condiții de sănătate mintală sau medicamente.

6. Apariția de puncte luminoase

Punctele strălucitoare sau flash-urile de lumină indică uneori o migrenă. În alte cazuri, apariția acestor flash-uri bruște de lumină ar putea semnaliza detașarea retinei, caz în care trebuie să ajungeți rapid la mdic pentru a preveni pierderea permanentă a vederii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel