6 motive să nu mai folosești telefonul mobil ca ceas deșteptător

Majoritatea oamenilor folosesc telefonul mobil ca alarmă. Cu toate acestea, utilizarea sa poate fi contraproductivă pentru sănătate. Iată cum ne poate afecta calitatea vieții.

O bună parte din populația lumii își folosește smartphone-ul pentru a seta alarma de dimineață. Este un obicei foarte răspândit, astfel încât mulți sunt convinși că este cea mai bună metodă de deșteptare. Direct sau indirect, utilizarea telefonului ne poate afecta calitatea vieții, somnul și chiar stabilitatea emoțională și psihologică. 

Motive pentru a nu folosi telefonul mobil ca ceas deșteptător

 

1. Reduce calitatea somnului

Există mai multe studii care arată că utilizarea unui telefon mobil înainte și în timpul somnului modifică tiparele și calitatea somnului. Problema rezidă, în principiu, în tentația de a folosi telefonul la cel mai mic semn de insomnie. 

Știm din studii că lumina albastră a ecranului telefonului mobil poate reduce secreția de melatonină, cea responsabilă de reglarea stărilor de somn și veghe.

2. Te expui câmpurilor electromagnetice

Este vorba de câmpuri electromagnetice prezente în radiații solare, fire electrice, teste medicale (cum ar fi RMN-uri) și dispozitive tehnologice. Deși nivelurile de câmpuri magnetice sunt menționate ca fiind sigure pentru organism (conform ghidurilor internaționale ICNIRP), s-a demonstrat că există o relație între tulburările de somn și expunerea la aceste câmpuri, naturale sau artificiale.

Acest lucru se întâmplă din cauza supraexpunerii, deoarece alte aparate din casă emit radiații, ce pot duce la simptome de genul: insomnie, oboseală sau lipsă de concentrare, dureri de cap, pierderea poftei de mâncare, greață și amețeli.

3. Nu este potrivit pentru sănătatea ta mintală

Există o relație între utilizarea telefonului mobil pe timp de noapte cu lipsa somnului care duce la depresie și anxietate, după cum arată mai multe studii. Întreruperea temporară sau permanentă a ciclurilor de repaus nocturn poate afecta sănătatea mintală.

De fapt, depresia este un simptom distinctiv al dependenței de smartphone-uri. Ca și în cazul altor tipuri de dependențe, cel care suferă nu este conștient. Creșterea rețelelor sociale a dus la dependența cronică de dispozitivele mobile.

4. Nu este cea mai bună opțiune pentru sănătatea ta vizuală

Lumina de pe ecranele mobile poate declanșa o serie de simptome care limitează sănătatea vizuală: vedere încețoșată, oboseala ochilor, probleme de focalizare, roșeață și uscăciune sunt doar câteva dintre dezavantajele utilizării dispozitivului în condiții de lumină slabă sau de lumină intensă.

5. Este posibil să nu auzi alarma

De câte ori te-ai trezit în toiul nopții gândindu-te că este timpul să mergi la muncă? În general, acest lucru se întâmplă atunci când nu există încredere în dispozitiv, fie pentru că te temi că nu l-ai auzit, fie pentru că te îndoiești dacă ai setat corect ceasul deșteptător. Din greșeală, mulți oameni reglează sunetul smartphone-urilor lor înainte de a dormi, în principiu pentru a evita notificările enervante. Acest lucru poate determina dacă auzi sau nu alarma. 

6. Bateria se poate descărca

Bateria telefonului se poate descărca, astfel nu mai sună, deci nu mai auzi alarma. Se întâmplă destul de des să adormim cu bateria telefonului descărcată, din cauza utilizării intensive. Dacă lași telefonul din greșeală pornit, este posibil ca acesta să se descarce în timpul nopții și alarma nu poate fi activată. 

Ce alternative există

 

Ceas cu alarmă: este cea mai bună alternativă, deoarece a fost conceput pentru asta

Lumina zorilor: dacă ziua începe după răsăritul soarelui, poți folosi lumina naturală ca ceas deșteptător. Lasă câteva ferestre deschise și vei vedea cum te trezești pașnic, fără să fii deranjat de alarmă și cu o dispoziție mai bună. 

Instinct: corpul este construit pe baza obiceiurilor, așa că trebuie să-l antrenezi să se trezească singur la o anumită oră cu ajutorul ceasului său biologic.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel