6 metode să preveniți pietrele la rinichi. Alimentul care le dezvoltă

Pietre la rinichi - Foto: Freepik @New Africa
Pietrele la rinichi pot provoca durere intensă și disconfort, iar prevenirea lor este esențială pentru menținerea sănătății renale. Nu pot fi prevenite în totalitate, dar puteți lua măsuri pentru a reduce riscul.

Consumul de multe lichide, mai ales apa, este cel mai bun mod de a preveni pietrele la rinichi sau de a evita reapariția pietrelor dacă le-ați avut înainte. 

Alte măsuri cheie includ adăugarea de calciu în dietă, reducerea aportului de sodiu, proteine animale și alimente bogate în oxalat.

Fie că aveți antecedente în familie sau sunteți preocupat de riscul de a dezvolta pietre la rinichi, adoptarea unui set de obiceiuri sănătoase poate face o diferență semnificativă.

Potrivit unui studiu din 2022 publicat în BMC Urology, aproape jumătate dintre persoanele cu pietre la rinichi vor experimenta un alt episod în decurs de 10 ani, în timp ce 10% vor experimenta mai multe episoade. Rata de recurență pentru copiii cu pietre la rinichi este de 50% în decurs de trei ani.

O piatră la rinichi este alcătuită din deșeuri în urină. Când există prea multe deșeuri și prea puțin lichid, deșeurile pot începe să cristalizeze și să crească într-o "piatră" solidă care este eliminată din organism atunci când urinați. Produsele chimice care formează pietre includ calciu, oxalat, acid uric, cistină, xantină și fosfat.

Prevenirea pietrelor la rinichi se concentrează în mare măsură pe evitarea acumulării acestor minerale și substanțe chimice în urină.

Bea mai multă apă 

Beți suficientă apă pentru a menține o urină deschisă și pentru a dilua substanțele chimice care pot forma pietrele. 

Consumul de apă poate varia în funcție de condițiile individuale, dar 8 până la 10 pahare de apă pe zi este o recomandare generală. Acest lucru diluează urina și previne cristalizarea deșeurilor care pot duce la pietre la rinichi. 

Reduceți alimentele bogate în oxalat

Oxalatul este un compus natural găsit în legume, fructe, nuci și cereale. Reducerea consumului de alimente bogate în oxalat este benefic pentru unele persoane predispuse la formarea pietrelor la rinichi, în special a celor de tip oxalat de calciu. Acestea sunt: 

Nuci și produse din nuci

Arahide

Spanac

Tărâțe de grâu

Tărâțe de orez

Pudră de cacao

Ceaiul negru

Tofu

Cartofi dulci

Reduceți sarea 

Reducerea consumului de sare este indicat pentru prevenirea pietrelor la rinichi și pentru menținerea unei sănătăți renale optime.

Sarea sau sodiul, poate contribui la formarea pietrelor prin creșterea concentrației de calciu și alte substanțe în urină. Verificați etichetele nutriționale alimentare, deoarece sodiul se găsește în multe conserve, ambalate și fast-food.

Obțineți suficient calciu din alimente

Prin asigurarea unui aport amplu de calciu în dieta dumneavoastră, oxalatul este mai probabil să fie eliminat din organism în scaun, decât să cristalizeze în urină. Calciul este deosebit de ridicat în:

- Lapte și alte produse lactate

- Conserve de sardine și somon cu oase

- Legume verde închis, cum ar fi kale, broccoli și fasole

- Sucuri de fructe fortificate cu calciu

Evitați alimentele bogate în purină

Crustaceele, carnea de organe și alte alimente au concentrații ridicate ale unui compus chimic natural numit purină. Consumul prea mare de purină poate crește nivelul de acid uric în sânge și urină, ducând la formarea de pietre de acid uric. 

Dacă ați avut o piatră de acid uric sau aveți un istoric familial al acestora, poate fi necesar să vă limitați aportul de alimente bogate în purină, cum ar fi:

- Alcool (toate tipurile)

- Carne roșie, inclusiv carne de vită, carne de porc, carne de vită și vânat

- Carne de organe, cum ar fi rinichi, ficat și dulciuri

- Scoici, crab, homar, stridii și creveți

- Unii pești, inclusiv hamsii, sardine, hering, eglefin și cod

- Carne procesată, cum ar fi șuncă și slănină

- Mănâncă mai puține proteine animale

Dietele bogate în proteine pot crește riscul de pietre la rinichi. Acest lucru este valabil mai ales dacă consumați în exces proteine animale, care ridică nivelul acidului uric (crescând riscul de pietre de acid uric) de asemenea, promovează eliminarea calciului în urină (crescând riscul de pietre de oxalat de calciu).

Ca o alternativă la proteinele animale, puteți mânca alimente bogate în proteine, cum ar fi fasolea, lintea, drojdia nutritivă și spirulina, care nu sunt asociate cu pietre la rinichi.

Aveți grijă cu vitamina C

Pe cât de benefică este vitamina C  pentru sănătatea dumneavoastră, administrarea prea multor suplimente de vitamina C poate crește riscul de pietre la rinichi. 

Acest lucru se datorează faptului că metabolizarea (defalcarea) vitaminei C în ficat are ca rezultat formarea oxalatului.

Este important să vizitați și să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a personaliza aceste recomandări în funcție de istoricul medical și nevoile dumneavoastră specifice. În plus, efectuarea regulată a analizelor de urină și a altor teste relevante poate ajuta la detectarea timpurie a factorilor de risc și la intervenția promptă pentru prevenirea pietrelor la rinichi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel