6 alimente de care să nu te atingi niciodată seara, potrivit unui dietetician

Să mănânci ceva înainte de culcare sau nu? Asta e întrebarea. Pe de o parte, să adormi cu stomacul gol poate activa cortizolul, hormonul stresului. Dar, pe de altă parte, consumul anumitor alimente înainte de a te băga, seara, în pat, îți poate perturba somnul. 

6 alimente și băuturi de evitat înainte de culcare:

 

1. Alimente picante

Dacă ești un mare fan al alimentelor picante, este mai bine să le mănânci la prânz sau la o cină devreme, spune dieteticianul Julie Stefanski, mai ales dacă ai de-a face cu arsuri la stomac.

Asta pentru că, spre exemplu, curry-ul tău preferat poate declanșa reflux gastric, chiar și în miezul nopții, după ce ai adormit deja. Alimentele picante au, de asemenea, niveluri ridicate de capsaicină, o substanță chimică care crește temperatura corpului, care poate interfera și cu somnul.

2. Alcool

Stefanski remarcă faptul că alcoolul este bine cunoscut pentru perturbarea somnului și multe cercetări confirmă acest lucru. Nu numai că interferează cu somnul REM, dar poate face și trezirea mult mai dificilă.

3. Alimente prăjite și grase

Mâncărurile prăjite și grase declanșează refluxul gastric pe timp de noapte, explică Stefanski. Grăsimile sănătoase, cum ar fi nucile și semințele sau avocado, spre exemplu, sunt bune, dar când vine vorba de grăsimi saturate și alimente prăjite, acestea pot provoca indigestie, balonare și reflux.

4. Alimente acide

Stefanski spune că una dintre cele mai bune abordări pentru a mânca seara este de a încerca și de a reduce producția de acid gastric. A nu mânca prea aproape de momentul somnului ajută, la fel și evitarea alimentelor acide, de la zahăr, la cereale, anumite produse lactate și din carne și produse de patiserie. 

5. Băuturi carbogazoase și cofeinizate

Amintește-ți că nu doar cofeina este singura băutură de evitat înainte de culcare: apa minerală și ceaiul cu cofeină te pot ține treaz. Băuturile carbogazoase, explică Stefanski, pot, de asemenea, să perturbe digestia și să provoace reflux gastric.

6. Mese bogate

În cele din urmă, ca regulă generală, ar trebui să eviți să mănânci cantități mari de alimente înainte de culcare, spune Stefanski. Încercarea de a adormi cu burta plină este departe de a fi o soluție confortabilă, iar continuarea digestiei pe parcursul nopții necesită energie. 

Ce să mănânci în schimb:

 

Alimentele bogate în magneziu, cum ar fi bananele, năutul, nucile și semințele, și ciocolata neagră, toate îți pot satisface foamea pe timp de noapte, oferindu-ți, de asemenea, o doză sănătoasă de magneziu. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel