5 semne că nervii periferici ți se deteriorează: când trebuie să mergi la medic

Deteriorarea nervilor periferici, cei care transmit semnale creierului, vine cu unele simptome specifice. Iată cinci dintre ele, și când e momentul să te prezinți la medic. 

Există miliarde de nervi în corp, iar cei mai mulți dintre ei, nervii periferici, sunt ca niște ramuri ale unui copac care se întind peste tot și transmit mesaje înapoi în trunchi - creier și măduva spinării. Când totul merge fără probleme, creierul primește informațiile de care are nevoie, astfel încât să se poată mișca mușchii, să recunoască durerea și să mențină funcționarea corectă a organelor interne.
Dar atunci când nervii periferici se deteriorează, se schimbă lucrurile: mersul pe jos ar putea deveni o provocare, s-ar putea să experimentați dureri neîncetate sau s-ar putea ajunge la răniri grave, precum să vă ardeți, pentru că nu ați simțit fierbințeala flăcării de la aragaz, de exemplu.  
Se estimează că 20 de milioane de americani suferă de leziuni ale nervilor periferici, sau neuropatie, potrivit Institutului Național pentru Tulburări Neurologice și Accident vascular cerebral.

Care sunt cauzele deteriorării nervilor periferici

„Diabetul este principala cauză. Ghinionul (adică ai moștenit un defect anatomic) este numărul doi. Urmează mișcarea repetitivă și boala Lyme ”, spune Andrew Elkwood, doctor în medicină, chirurg specializat în reconstrucția nervilor la Institutul pentru Reconstrucție Avansată din New York și New Jersey.

Alte cauze includ traume (cum ar fi un accident de mașină), îmbătrânire, deficiențe de vitamine, expunere puternică la toxine (inclusiv alcool, medicamente pentru cancer, plumb, mercur și arsenic) și infecții sau tulburări autoimune precum hepatita C, difterie, HIV, Epstein -Barr, artrita reumatoidă și sindromul Guillain-Barré. În unele cazuri, nu există nicio cauză cunoscută.
Vestea bună este că leziunile nervoase se dezvoltă în general lent, spune Isha Gupta, doctor în medicină, profesor asistent de neurologie la Școala de Medicină Icahn a Muntelui Sinai. „Asta înseamnă că este posibil să o puteți trata înainte de a se agrava - dar stabilirea unui diagnostic corect nu este întotdeauna ușoară. Cel mai bun lucru pe care-l puteți face este să consultați imediat un medic dacă aveți oricare dintre următoarele simptome, potrivit prevention.com.

1 Simțiți amorțeală, furnicături sau arsuri.
Această senzație este un semn timpuriu al afectării nervilor și poate iradia din mâini sau picioare în brațe sau picioare, conform Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA. „Compresia nervilor senzoriali (adesea în timpul somnului) este relativ frecventă, iar simptome precum amorțeală sau furnicături pot fi temporare”, spune dr. Gupta. Dar dacă senzația de înțepături ca de ace nu dispare, mergeți la medic.

2 S-ar putea să vă răniți pentru că nu ați simțit ceva ce era firesc să simțiți (de exemplu fierbințeala flăcării de la aragaz sau a plitei).
Se presupune că nervii senzoriali transmit creierului că o suprafață este periculoasă într-un fel și, dacă nu își fac treaba în mod corespunzător, ați putea părea mai predispus la accidente. Dacă aveți arsuri, tăieturi sau alte traume pentru că nu v-ați dat seama că atingeați ceva fierbinte, ascuțit sau în altfel inconfortabil, consultați doctorul, spune R. Glenn Smith, neurolog la Houston Metodist.

3 Este dificil sau imposibil să vă mișcați o parte a corpului.
Dacă nervii motori sunt afectați, atunci poate apărea slăbiciune musculară sau chiar paralizie, spune dr. Smith. Aceleași simptome ar putea indica, de asemenea, că există o problemă de bază care necesită o atenție urgență.
De exemplu, dacă această slăbiciune sau amorțeală apare brusc (în special pe o parte a corpului) - și aveți, de asemenea, confuzie bruscă, probleme la mers sau la vedere și o durere de cap severă - este posibil să aveți un accident vascular cerebral și veți avea nevoie de asistență medicală cât mai curând posibil.

4 Suferiți o durere care curge pe un singur picior.
O durere ascuțită constantă, arsură sau furnicături care începe în partea inferioară a spatelui și se deplasează pe partea din spate a piciorului ar putea însemna că aveți sciatică. Acest lucru se întâmplă atunci când nervul sciatic - care trece de la nivelul spatelui inferior, la șolduri și în josul picioarelor - devine comprimat sau deteriorat, fie de o hernie de disc în coloana vertebrală, fie de o boală precum diabetul.

5 Dintr-o dată sunteți mai neîndemânatic decât de obicei.
Vă împiedicați brusc, și cădeți mai mult? "Dacă nervii mari care afectează senzația sunt deteriorați, atunci lipsa de coordonare și eșecul de a simți poziția corpului pot duce la căderi", spune dr. Smith. De exemplu, amorțeala în picioare poate face dificil să vă dați seama pe unde mergeți, ducând la o împiedicare.
În anumite cazuri, dacă aveți și un tremur, mușchi rigizi și modificări ale vorbirii, s-ar putea dovedi că aveți o afecțiune precum boala Parkinson, în care celulele nervoase din creierul dvs. au fost deteriorate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel