5 lucruri pe care să le faci după 40 de ani. Îți prelungesc viața. Cât de simplu e să trăiești sănătos

stil de viata sanatos Foto: Freepik @master1305
Secretul pentru a trăi o viață împlinită și sănătoasă stă în adoptarea unui stil de viață echilibrat și în menținerea unor obiceiuri sănătoase.

Pentru a trăi o viață lungă și sănătoasă, persoanele pot lua măsuri simple, cum ar fi obținerea unei alimentații de înaltă calitate, menținerea unei vieți active și menținerea relațiilor sociale.

Pe măsură ce oamenii trăiesc mai mult decât oricând, se confruntă cu riscuri sporite de afecțiuni de sănătate. Pentru a-și prelungi durata de viață și pentru a trăi acei ani în plus cât mai sănătos posibil, factorii legați de stilul de viață pot juca un rol. Genetica poate determina parțial calitatea ultimilor ani de viață, dar factorii legați de stilul de viață joacă, de asemenea, un rol.

Vârsta mijlocie este un moment excelent pentru a vă concentra asupra creșterii longevității și există încă modalități de a îmbunătăți calitatea și numărul de ani.

Ai grijă la ce mănânci

Nutriția joacă un rol crucial în promovarea sănătății creierului, a mușchilor și a pielii pentru a îmbătrâni cu grație. Nutrienții cheie pentru longevitate includ vitaminele B, magneziul, vitamina D și proteinele.

Vitaminele B, care se găsesc în carne, produse lactate, fructe de mare, legume cu frunze verzi, cereale integrale și vitamine din complexul B, pot ajuta la menținerea unui sistem puternic.

Magneziul, care este mai greu de absorbit de către organism, este legat de afecțiuni precum bolile de inimă, boala Alzheimer, hipertensiunea și accidentul vascular cerebral. Alimentele care conțin magneziu includ spanacul, avocado, ciocolata neagră, fasolea și nucile. Dacă suspectați o deficiență de magneziu, consultați medicul dumneavoastră despre stimularea acestuia.

Vitamina D, care se găsește în laptele îmbogățit sau în ciuperci, poate ajuta în cazul problemelor de sănătate legate de vârstă, cum ar fi tulburările autoimune și funcția imunitară scăzută.

Proteinele sunt, de asemenea, esențiale pentru adulții în vârstă, deoarece masa musculară scade de obicei odată cu vârsta. Un aport zilnic de 1,2-2,0 grame pe kilogram de greutate corporală poate fi o țintă bună.

Asigură-ți echilibrul hormonal

Hormonii, în special cei de sex feminin la naștere, pot provoca schimbări emoționale și fizice, influențând concentrarea, somnul și tensiunea arterială. Se recomandă efectuarea unui control medical anual pentru a verifica nivelurile hormonale, permițând medicilor să le corecteze dacă este necesar. Hormonii care trebuie verificați includ TSH, LH, FSH, estradiol, DHEA, testosteron și IGF-1.

Citește și: Cum să-ți măsori progresul în fitness fără a te concentra doar pe cântar. Beneficiile imediate și pe termen lung ale activității fizice regulate

Foto: Freepik

Ai grijă de sănătatea ta fizică și mintală

Pentru a menține un stil de viață sănătos, concentrați-vă pe trei domenii: exerciții fizice, sănătate mentală și un somn sănătos. Exercițiile fizice sunt esențiale pentru sănătatea creierului pe termen lung, deoarece chiar și antrenamentele scurte și intense pot reduce decesele.

Găsiți un hobby care vă place și faceți din el un obicei. Fitnessul mental este benefic pentru sănătatea creierului pe termen lung, iar activități precum hobby-urile, cititul și jocurile de strategie vă pot menține mintea ageră.

Cercetările arată că cei care au un somn de înaltă calitate trăiesc mai mult, bărbații trăind cu 4,7 ani, iar femeile cu 2,4 ani mai mult. Pentru a obține o odihnă nocturnă mai profundă, respectați o rutină de somn regulată, evitați consumul mare de cofeină și alcool și închideți dispozitivele cu cel puțin o oră înainte de culcare.

Pe măsură ce vă mențineți aceste obiceiuri sănătoase, programați un examen medical anual pentru a vă evalua sănătatea cu ajutorul unor teste precum hemoleucograma, hemoglobina, hematocritul, numărul de trombocite din sânge, ALT și AST. Prin încorporarea acestor practici, vă puteți bucura de o viață mai lungă, cu mai multă forță, energie și sănătate cerebrală.

Vezi și: Cum poate boala Crohn să declanșeze apendicita. Legătura dintre inflamațiile intestinale și simptomele apendicitei

Nu-ți fie frică de doctor

Programările regulate la medicul de familie și contactarea medicilor specialiști sunt esențiale pentru menținerea unei stări de sănătate bune. Contactarea frecventă a anumitor medici poate fi mai importantă în funcție de istoricul dumneavoastră medical și familial.

De exemplu, dacă aveți factori de risc pentru boli de inimă, se recomandă un control anual la un cardiolog. Pentru cei care au un istoric familial de cancer de piele, controalele anuale de la un dermatolog pot fi benefice. Întrebarea medicului dumneavoastră de familie cu privire la controalele de sănătate adecvate vă poate ajuta să vă ghidați eforturile de prevenire pentru longevitate.

Monitorizează factorii de risc

Atunci când vă adresați medicului dumneavoastră, cunoașteți factorii de risc specifici și adunați orice antecedente familiale pentru a-l ajuta pe medicul dumneavoastră să facă testele corespunzătoare. Markerii de sânge, cum ar fi markerii inflamatori, colesterolul, glicemia și markerii tumorali, pot ajuta la înțelegerea stării dumneavoastră de sănătate.

Aceștia includ proteina C reactivă de înaltă sensibilitate (hs-CRP), apolipoproteina B (ApoB) și lipoproteina A (ApoA), hemoglobina A1C și antigenul specific prostatic (PSA) pentru cancerul de prostată sau calcitonina pentru cancerul tiroidian.

Nu există o formulă magică pentru o viață mai ușoară și mai plăcută la bătrânețe, iar factorii care nu pot fi controlați de dumneavoastră o pot afecta. Cu toate acestea, luarea de măsuri pentru a vă prelungi anii poate spori satisfacția vieții prin îmbunătățirea sănătății prin alegeri simple, de zi cu zi, permițându-vă să arătați și să vă simțiți cel mai bine atât acum, cât și în viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel