5 lucruri pe care nu ar trebui să i le spui niciodată cuiva care are un atac de panică

Când cineva este în criza unui atac de panică, simte lumea învârtindu-se și că ceva groaznic urmează să se întâmple. Un val de frică declanșează un reacție de luptă sau cădere din zbor. Inima începe să bată puternic sau nu mai poate respira.  

„Creierul și corpul au căzut de pe o stâncă, ar fi termenul care ar descrie senzația în ceea ce privește capacitatea lor de a reacționa în mod rațional", explică Ronit Levy, PsiD, director clinic al Centrului de Anxietate Bucks County din Newtown, Pennsylvania, notează Health.

În timp ce s-ar putea să fiți tentat să-i spuneți unui prieten care are un atac de panică să-și revină, acest lucru ar fi greșit în multe feluri. Dacă doriți cu adevărat să ajutați o persoană iubită, îndepărtați-vă de aceste răspunsuri amețitoare și insensibile.

"Încetează."

Dacă ar putea să o oprească, ar face-o. Dar în timpul unui atac de panică, corpul crede că este într-un pericol iminent și trebuie să găsească o modalitate de a supraviețui.

„În acel moment, creierul logic s-a oprit și creierul emoțional - centrul de luptă sau de zbor - este în control deplin. Aceasta este partea creierului care nu poate gândi rațional, spune Dr. Levy.

"Esti bine."

Cel iubit nu este în regulă. A avea un atac de panică provoacă atâta suferință încât persoana nu își poate controla reacția. Dr. Levy echivalează cu anxietatea cu care se confruntă persoana „cu o armă îndreptată spre capul lor".

În plus, un observator din afară poate nici nu-și dă seama că cineva are un atac de panică, deoarece este priceput să mascheze simptomele. „S-ar putea să fie ca„ bine, arăți bine ", spune Tracy Cummings, MD, psihiatru de personal și director medical la Lindner Center of Hope, un afiliat al Centrului Medical al Copiilor din Cincinnati, dar asta este un confort mic pentru persoana care este în starea de de anxietate.

- Nu poți să te calmezi?

Atacurile de panică se produc brusc și pot dura câteva minute sau mai mult, potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală.

O persoană care are în mod regulat atacuri de panică poate învăța abilități de a face față unui terapeut, dar „este cu adevărat greu să intervină pentru a opri un atac de panică", notează dr. Levy. De parcă ar spune cuiva care are un atac de panică să se oprească pur și simplu, s-ar calma dacă ar putea.

"Nu îți face griji pentru asta."

Oferirea cuiva de sfaturi precum „Nu te gândi la asta" sau „Nu-ți face griji pentru asta" poate înrăutăți un atac de panică.

„Ori de câte ori îi spunem creierului nostru să nu se gândească la ceva sau să nu ne mai gândim la asta, îi evidențiem de fapt", explică dr. Levy. „De fapt are un efect paradoxal."

"Capul sus"


Spunând cuiva „să fie puternic" sau „capul sus" implică faptul că persoana este slabă sau nu se poate descurca cu emoțiile sale. „Îi minți pentru că au fost copleșiți", spune dr. Levy.

Aceste tipuri de comentarii sau alte modalități de a scăpa de mânie nu fac decât să înrăutățească situația și îi va amplifica doar la sentimentele de panică persoanei, spune Dr. Cummings.

De-a lungul timpului, spunerea unui lucru greșit cuiva care trăiește cu panică și anxietate vă poate deteriora relația. În cele din urmă, persoana care suferă de atac de panică poate concluziona că nu ești de ajutor și nu ești de încredere, spune Dr. Levy.

În schimb, ea sugerează să se recunoască faptul că persoana este în suferință, că îți pasă și că vei face tot ce poți pentru a-l ajuta să se simtă în siguranță. „Doar a fi acolo este extrem de reconfortant", spune dr. Levy. „Pentru persoana care are atac de panică, înseamnă că nu este singură."

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel