5 lucruri care se pot întâmpla în corpul tău când mănânci prea mult unt de arahide

Unt de arahide  FOTO: pexels.com
Untul de arahide are, în general, efecte benefice, însă consumat în exces, poate aduce anumite riscuri.

Atunci când nu este prea procesat (ca unele mărci comerciale), untul de arahide este un aliment foarte sănătos, care conține tone de nutrienți și aduce numeroase beneficii pentru sănătate și poate chiar ajuta la pierderea în greutate. Cu toate acestea, există „prea mult din ceva bun”, iar consumul de unt de arahide în exces poate avea anumite riscuri.

Experții au analizat ce se poate întâmpla în corp – atât cele bune, cât și cele rele – dacă mănânci prea mult unt de arahide.

1 Inima poate fi mai sănătoasă.

Untul de arahide este plin de nutrienți și antioxidanți care pot ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii, inclusiv niacină, magneziu, vitamina E și grăsimi nesaturate sănătoase. De asemenea, are un conținut scăzut de carbohidrați.

Un studiu a arătat că persoanele cu boli cardiovasculare și boli coronariene au un risc scăzut de mortalitate, cu un aport crescut de unt de arahide, datorită antioxidanților puternici găsiți în arahide. Acestea sunt o sursă bogată de micronutrienți polifenoli, ceea ce poate fi motivul naturii lor sănătoase pentru inima.

2 Puteți consuma în exces zahăr, sare și grăsimi.

Oricât de hrănitor și de delicios poate fi untul de arahide, gustarea cremoasă de preferat poate conține, de asemenea, zaharuri adăugate ascunse și grăsimi trans nesănătoase.

Dacă vă uitați la raftul din magazin pentru a cumpăra unt de arahide, „verificați partea din spate a etichetelor”, spune Marysa Cardwell, terapeut nutrițional și dietetician. „Cumpărați unt de arahide cu doar puțină sare și evitați-l pe cel cu mai mult de trei ingrediente”. Chiar și versiunea cu conținut redus de grăsime are substanțe solide din sirop de porumb și ulei vegetal hidrogenat enumerate în fruntea listei de ingrediente.

3 Vă puteți îmbunătăți gestionarea glicemiei.

„Untul de arahide este bogat în grăsimi polinesaturate și mononesaturate, iar consumul acestora poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și metabolismul glucozei”, spune Maya Feller.

Într-un studiu de control randomizat din 2018 care a examinat consumul de alune și markeri inflamatori la persoanele cu diabet de tip 2, s-a constatat că consumul de nuci (și alune) – și în special consumul de unt de arahide – a dus la îmbunătățirea glicemiei a jeun, precum și a glicemiei după masă.

4 Ați putea ingera toxine cancerigene.

Aflatoxinele - toxine produse dintr-o ciupercă care pot contamina agricultura și plantele de arahide - sunt legate de un risc crescut de cancer de ficat și rinichi la oameni. U.S. Food and Drug Administration (FDA) testează alimente precum arahide și untul de arahide pentru aflatoxine; nu au fost raportate boli în Statele Unite, dar au existat focare în țările în curs de dezvoltare și tropicale.

5 Veți fi sătul mai mult timp.

Un mic studiu de control randomizat din 2017 a arătat că consumul de arahide este asociat cu un aport redus de gustări și poate ajuta la gestionarea greutății.

„Alunele sunt o sursă bogată de proteine ​​și fibre într-o formă convenabilă”, spune Feller. Chiar și doar câteva mușcături de unt de arahide întinse pe un măr vă vor ține sătul până la următoarea masă - spre deosebire de un junk-food bogat în calorii, cum ar fi chipsurile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel