5 alimente proinflamatoare. Cum scăpăm de inflamații cu ajutorul dietei

5 alimente proinflamatoare. FOTO: Freepik
Care sunt alimentele cu efect proinflamator și cum putem scăpa de inflamații cu ajutorul dietei.

Inflamația este modul în care sistemul imunitar reacționează împotriva toxinelor. Inflamația rezultată nu cauzează doar durere, ci poate declanșa, în timp, boli cronice, precum bolile cardiovasculare, diabet, boala Alzheimer sau chiar depresia.

Inflamația, tipuri și cauze

Inflamația se împarte în două mari categorii: inflamația acută și inflamația severă.

Inflamația acută apare, de obicei, pentru o durată scurtă de timp și se rezolvă în până la două săptămâni, iar simptomele apar rapid.

Acest tip de inflamație readuce organismul la starea în care se afla înainte de rănire sau de boală.

Inflamația cronică este o formă de inflamație mai lentă și, în general, mai puțin severă, iar durata acesteia poate să depășească șase săptămâni. Mai mult, aceasta poate să apară și atunci când nu există o leziune, iar ce este important de reținut, că după ce boala se vindecă inflamația nu dispare.

Inflamația cronică a fost legată de tulburările autoimune și chiar la stres prelungit.

Cauzele inflamației vin dinspre mai mulți factori, cum ar fi:

- afecțiuni cronice și acute

- anumite medicamente

- expunerea la substanțe iritante sau la materiale străine pe care organismul nu le poate elimina cu ușurință, notează Healthline.

Inflamațiile, simptome

Cele cinci semne ale unei inflamații sunt:

- febra

- durerea

- roșeața

- umflăturile

- pierderea funcțiilor.

Însă există și o serie de simptome specifice, care depind de locul în care apare inflamația, dar mai ales de cauza acesteia.

Astfel, inflamația pe termen lung poate duce la o serie de simptome și vă poate afecta organismul în multe feluri. Simptomele comune ale inflamației cronice pot include:

- dureri corporale

- oboseală constantă și insomnie

- depresie, anxietate și alte tulburări de dispoziție

- probleme gastrointestinale, cum ar fi constipația, diareea și refluxul acid

- creșterea în greutate

- infecții frecvente.

În cazul inflamațiilor cauzate de tulburări autoimune, simptomatologia se prezintă punctual. 

Artrita reumatoidă, care apare atunci când sistemul imunitar atacă articulațiile, se manifestă prin:

-dureri articulare, umflături, rigiditate sau pierderea funcției articulare

- oboseală

- amorțeală și furnicături

- autonomie de mișcare limitată.

În cazul bolii inflamatorii intestinale, inflamația apare în tractul digestiv. Unele simptome comune includ:

- diaree

- dureri de stomac, crampe sau balonare

- pierdere în greutate și anemie

- ulcere sângerânde.

În cazul sclerozei multiple, organismul atacă teaca de mielină, învelișul protector al celulelor nervoase. Simptomele cuprind:

- amorțeală și furnicături la nivelul brațelor, picioarelor sau pe o parte a feței

- probleme de echilibru

- vedere dublă, vedere încețoșată sau pierderea parțială a vederii
oboseală

- probleme cognitive, cum ar fi ceață cerebrală, mai arată sursa menționată.

Vezi și: Cancerul de vezică urinară, depistat cu 12 ani mai devreme printr-un nou test de urină. Afectează 1 din 28 bărbați

Alimente cu efect proinflamator

Pentru a trata și gestiona durerea cronică, una dintre cele mai la îndemână metode este adoptarea unei diete formată din alimente cu efect antiinflamator, respectiv, evitarea acelor alimente care au efect proinflamator.

Astfel, cele cinci categorii alimentare care cauzează inflamații, și pe are trebuie să le evităm ori măcar să le limităm, sunt:

- carnea roșie și cărnurile procesate, inclusiv șunca, crenvurștii și mezelurile

- cerealele rafinate, inclusiv pâinea albă, orezul alb, pastele și cerealele pentru micul dejun

- alimentele pentru gustări, inclusiv chipsuri, fursecuri, biscuiți și produse de patiserie

- sucuri și alte băuturi îndulcite

- alimente prăjite.

”Celulele din corpul dumneavoastră absorb și reacționează la alimentele procesate în mod diferit față de alimentele naturale.

Alimentele care au un nivel ridicat de grăsimi, zahăr și alți carbohidrați rafinați sunt, în esență, toxice pentru corpul nostru și declanșează căi inflamatorii printr-o serie de moduri directe și indirecte”, afirmă dr. Saint Andre, potrivit Houston Methodist.

Aceste alimente, care de altfel fac parte din dieta occidentală, sunt pline de grăsime, sare zahăr, plus o listă lungă de aditivi și conservanți, pe care organismul îi metabolizează foarte greu, cu un impact major asupra sănătății, mai ales atunci când sunt consumate în cantități mari și pe o durată lungă de timp.

Pentru a balansa situația inflamațiilor este indicat consumul de alimente cu efect antiinflamator, iar în acest sens avem:

- apa cu lămâie

- sucul de frunze de țelină

- cafeaua

- sucul de ananas

- laptele cu turmeric

- ceaiul verde

- ceaiul de ghimbir

- sucul de cireșe

- bulionul (supa) de oase.

”Cea mai bună linie de apărare împotriva inflamației cronice este sănătatea intestinului nostru”, spune Samantha Presicci, potrivit EatThis.

Acesta afirmă că ”intestinul permeabil”, una dintre cele mai frecvente afecțiuni intestinale, este caracterizat printr-o mucoasă compromisă a intestinului care permite ca substanțele dăunătoare să se scurgă în sânge și în acest mod să se declanșeze inflamațiile.

Vezi și: Fibromialgia, boala care poate duce la anxietate și depresie. Fizioterapeut: Cele mai afectate sunt femeile, cam 80%

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel