Generația Z și tinerii Millennials...
"Cu cât dormiți mai puțin, cu atât mai scurtă este durata vieții dumneavoastră", spune dr. Matthew Walker, un renumit cercetător în neuroștiință și autor al best-seller-ului Why We Sleep. Acesta și dr. Sophie Bostock, un expert în somn recunoscut la nivel mondial, cunoscut sub numele de The Sleep Scientist, susțin că somnul are beneficii precum: să învățați mai eficient, să luați decizii mai bune, îmbunătățește sistemul imunitar, vă ajută să luptați împotriva creșterii în greutate, a depresiei, a accidentului vascular cerebral și a bolilor de inimă.
Cele mai comune mituri despre somn:
Mitul numărul 1: Alcoolul te ajută să dormi mai bine - Știm cu toții că alcoolul înlătură inhibițiile și ne ajută să ne relaxăm, dar dovezile științifice (potrivit unui studiu publicat în Ian Colrain, 2014) arată că alcoolul ne poate împiedica să intrăm într-o fază mai profundă a somnului, cunoscută sub numele de somn cu mișcări oculare rapide sau somn REM. Există două faze ale somnului: Somnul cu unde lente și somnul REM. Somnul REM este esențial pentru procesarea informațiilor și a emoțiilor, ajutându-ne să învățăm și să ne gestionăm emoțiile. Alcoolul modifică tiparele de respirație (potrivit unui studiu publicat în Walker, 2018), împiedicându-ne să intrăm în această fază-cheie, motiv pentru care vă treziți adesea obosiți după o noapte de beție, un factor care contribuie la simptomele mahmurelii. Dacă doriți să dormiți mai bine, evitați alcoolul și optați pentru un ceai de plante - mușețel, lavandă, hibiscus, rooibos - pentru a vă ajuta să vă odihniți mai bine
Mitul numărul 2: Cofeina nu va afecta somnul dacă ai o toleranță ridicată - Cofeina este un stimulent. Are un timp de înjumătățire (timpul necesar în care cantitatea unei substanțe scade la jumătate) de aproximativ cinci ore. Cofeina se găsește în multe alimente: cola, ceaiuri negre, cafele, băuturi energizante și ciocolată - cu cât ciocolata este mai închisă la culoare, cu atât are mai multă cofeină. În mod surprinzător, ceaiurile verzi, cafeaua decofeinizată - conțin mai puțină cofeină, nu zero cofeină - și unele medicamente, inclusiv o mulțime de medicamente pentru răceală și gripă, conțin, de asemenea, cofeină. Dacă vreți să dormiți bine, evitați cofeina cu cel puțin cinci ore înainte de culcare.
Mitul numărul 3: Exercițiile cardio intense seară te ajută să dormi mai bine - Exercițiile fizice sunt fantastice. După cum arată dovezile - și după cum subliniază toți experții științifici - exercițiile fizice vă ajută să acumulați Adenozină, sau presiunea somnului, în timpul zilei. Atunci când facem exerciții fizice, consumăm energia din alimente și din corp, ceea ce ne face să fim mai obosiți. Acest lucru ne ajută să dormim. De asemenea, eliberează endorfine, ceea ce înseamnă că ne face mai fericiți. Cu toate acestea, dacă faceți un antrenament intensiv înainte de somn, vă stresează organismul. Când suntem stresați, creierul nostru intră în modul "fugă sau luptă" și eliberează adrenalină, un hormon și neurotransmițător. Acest lucru ne trezește și ne pregătește să luptăm împotriva unei amenințări. Prin urmare, antrenamentul târziu la sala de gimnastică, după serviciu, poate duce la privarea de somn.
Mitul numărul 4: Rutinele de somn sunt doar pentru bebeluși - Ruta tuturor tiparelor bune de somn este rutina. Dovezile științifice (potrivit unui studiu publicat în Leah A. Irish, 2015) arată că o rutină de somn regulată (trezirea și culcarea la aceeași oră în fiecare zi) este esențială pentru igiena somnului. Întreruperea rutinei de somn, chiar și pentru câteva zile, poate perturba acest tipar. Iar recuperarea somnului a doua zi sau în weekend nu va compensa aceste schimbări. Așadar, dacă stați seara până târziu, încercați să nu dormiți până târziu în dimineața următoare. În schimb, respectați-vă ora obișnuită de trezire și rutina zilnică, pentru a vă permite să vă întoarceți mai ușor și mai repede la rutină și pentru a nu pierde somnul esențial pentru protejarea creierului, a corpului și a sănătății mintale.
Mai multe mituri despre somn puteți citi pe Spectacola.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Alimentația în sezonul rece poate fi...