3 motive ca să previi sau să controlezi hipertensiunea, în afară de infarct și AVC. Este „ucigașul tăcut”

Hipertensiune   Foto: Pixabay
Hipertensiunea arterială, numită și „ucigașul tăcut”, se știe că este factor declanșator pentru infarct și accident vascular cerebral (AVC). Dar iată alte trei afecțiuni pe care le poate declanșa: 

Ce este hipertensiunea arterială? Simplu, tensiunea arterială este o măsură a forței de pompare a sângelui împotriva pereților arterelor. Atunci când această presiune este ridicată pe o perioadă îndelungată de timp – hipertensiune - , arterele se pot îngusta sau slăbi, inima trebuie să lucreze mai mult, riscul de accident vascular cerebral (AVC) și infarct crește, iar alte organe sunt lipsite de fluxul de sânge hrănitor de care au nevoie pentru a funcționa la maxim.

Citește și: Simptome neștiute, dar asociate direct cu hipertensiunea

Hipertensiunea arterială nu are, de obicei, semne sau simptome care să te avertizeze. Se numește „criminalul tăcut” tocmai din acest motiv. Dar este un „criminal” pe care îl poți preveni sau controla.

Citește și: Cum își reglează natural hipertensiunea unele femei

Citește și: Dietele care te ajută să-i scazi hipertensiunea

Ce alte afecțiuni declanșează hipertensiunea

Conform CDC, șapte din zece persoane care fac infarct au hipertensiune, la fel și opt din zece persoane care fac accident vascular cerebral (AVC). Dar acestea nu sunt singurele afecțiuni provocate de tensiunea ridicată. Iată alte trei: 

Hipertensiunea arterială vă poate costa vederea, vă poate înrăutăți viața sexuală și este rea pentru creier. 

- Poate contribui la neuropatia optică, iar aceasta duce la orbire (link studiu)

Citește și: Factorii care afectează vederea

- Este asociată cu disfuncții erectile și libidoul scăzut: O legătură între hipertensiunea arterială și problemele sexuale este dovedită la bărbați, notează specialiștii de la Mayo Clinic (link material).

- American Heart Association (AHA) a identificat hipertensiunea arterială ca un potențial factor de risc pentru boala Alzheimer.

Citește și: Bolile cardiovasculare care-ți afectează memoria

Citește și: Factorii de risc pentru  Alzheimer

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel