28 de decese din cauza gripei. Încă o victimă

Noi cazuri de gripă
Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a anunțat un nou deces din cauza gripei. E vorba despre o femeie din Caraș-Severin.

Încă o persoană a murit din cauza gripei! Numărul deceselor survenite în urma îmbolnăvirii cu virusul gripal a ajuns, în prezent, la 28, informează Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Este vorba despre o femeie în vârstă de 75 de ani, din județul Caraș-Severin, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinată anti-gripal.

Conform sursei citate, data decesului a fost 21 ianuarie 2019.

Ce este gripa și cum se transmite

Gripa este o infecție respiratorie acută virală, care afectează căile respiratorii. Sezonul rece favorizează îmbolnăvirile și epidemiile de gripă.

Boala se transmite pe cale aeriană de la omul bolnav la omul sănătos, direct prin tuse și strănut și / sau indirect, prin obiecte proaspăt contaminate (batistă, prosop, veselă etc) cu virusul gripal.

Simptomele gripei apar brusc și se dezvoltă rapid, fiind nespecifice.

Care sunt simptomele gripei

Boala debutează brusc, cu febră mare, frisoane, stări de slăbiciune și oboseală, tuse uscată, nas care pare să curgă tot timpul, dureri musculare, dureri de cap, dureri oculare și roșu în gât, răgușeală până la pierderea vocii și lipsa poftei de mâncare. Gripa poate evolua de la forme ușoare la forme complicate, sau chiar la deces, atrage atenția Dr. Daniela Rahotă, directorul executv al DSP Bihor.

În caz de îmbolnavire prin gripă, se impune prezentarea la medic, într-un serviciu de asistență medicală.

Cum eviți infectarea

Pentru prevenirea infecțiilor acute respiratorii, inclusiv a gripei, Dr. Daniela Rahotă recomandă:

- evitați spațiile aglomerate, contactul cu persoanele bolnave, vizitele în spital

- limitați vizitarea femeilor gravide, a nou-născuților, lăuzelor și a bolnavilor cronici.

- acoperiți gura și nasul atunci când tușiți sau strănutați, utilizând batiste de unică folosință pe care le aruncați după utilizare. Dacă nu aveți o batistă la îndemână, este recomandat ca atunci când tușiți sau strănutați să folosiți manșeta hainei sau plica cotului.

- spălați corect mâinile cu apă și săpun, mai ales după ce strănutați sau tușiți.

- consumați fructe și legume proaspete, bogate în vitamina C.

- pentru hidratare corectă, consumați cât mai multe lichide, în special ceaiuri calde.

- purtați îmbrăcăminte adecvată temperaturilor exterioare.

- asigurați un microclimat corespunzător în spațiile interioare prin: aerisire, asigurarea unei temperaturi constante de 20-22 grade Celsius, curățenie zilnică și dezinfecție.

- la indicația medicului, formele ușoare de gripă se tratează la domiciliu, în condiții de izolare și repaus la pat. Gripa severă și cea complicată se tratează în spital.

- la nevoie purtați echipamentul de protecție adecvat (măști, mânuși etc).

Nu vă tratați singuri!

Consultați medicul de familie sau adresați-vă centrelor de permanență pentru simptome care sugerează gripa, respectați sfaturile medicale primite, nu vă tratați singuri și nu cumpărați din farmacii medicamente fără prescripție medicală. Utilizarea antibioticelor în tratarea cazurilor de gripă este nejustificată și poate determina apariția rezistenței la antibiotice, una din cele mai grave amenințări pentru sănătatea publică, mai spune Dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel