15 minute mai puțin pe social media, beneficii pentru imunitate și sănătatea psihică. Care sunt semnele sevrajului de rețelele de socializare

15 minute mai putin. FOTO: Freepik
Reducerea timpului petrecut pe rețelele de social media vine cu beneficii importante pentru sănătate, în general, prin creșterea imunității și reducerea depresiei. Cum poți face sevrajului de social media.

Rețelele de socializare, așa cum le spune și numele, erau menite să conecteze oamenii din diferite părți ale lumii. De-a lungul timpului s-a ajuns în situația în care se petrece mai multă vreme în social media decât în viața reală, iar acest lucru pare să aibă un impact major asupra stării de sănătate, fizică sau psihoemoțională.

Un studiu realizat de Universitatea Swansea (Țara Galilor) a arătat, însă, că reducerea utilizării rețelelor de socializare cu 15 minute pe zi poate îmbunătăți semnificativ starea generală de sănătate, dar și funcția imunitară, precum și reducerea nivelului de singurătate și depresie, notează site-ul universități Swansea.

Vezi și: Bețișoarele parfumate, mai nocive decât fumatul pasiv. Sava: Concentrația, de 7 până la 10 ori mai mare decât la o țigară

Ce spune studiul

În cadrul acestui studiu, la care au participat 50 de persoane (33 de femei și 17 bărbați), cu vârste cuprinse între 20 și 25 de ani. Acestea au răspuns la o serie de întrebări privind sănătatea și funcția psihologică, furnizând săptămâna rapoarte privind utilizarea rețelelor de social media.

Rezultatele au arătat că grupul căruia i s-a cerut să își reducă utilizarea social media a avut o îmbunătățire medie de 15% în ceea ce privește funcția imunitară, inclusiv mai puține răceli, gripă, negi și veruci, o îmbunătățire cu 50% a calității somnului și cu 30% mai puține simptome depresive.

Aceste îmbunătățiri au fost semnificativ mai mari decât cea înregistrată de celelalte două grupuri, niciunul dintre acestea neprezentând modificări ale acestor măsuri.

Cei cărora li s-a cerut să își reducă consumul au ajuns să facă acest lucru cu aproximativ 40 de minute pe zi, în loc de cele 15 minute solicitate, în timp ce pentru grupul căruia i s-a cerut să nu facă nimic s-a înregistrat o creștere zilnică de 10 minute.

În mod surprinzător, grupul căruia i s-a cerut în mod special să facă altceva în afară de social media și-a mărit consumul cu aproximativ 25 de minute pe zi.

Dacă în studiile anterioare rezultatele au arătat o corelație între reducerea timpului petrecut pe social media și îmbunătățirea bunăstării psihologice, raportul celor de la Universitatea Swansea  sugerează o relație de cauzalitate între reducerea utilizării social medica și îmbunătățirea sănătății fizice.

”Aceste date demonstrează că, atunci când oamenii își reduc utilizarea social media, viața lor se poate îmbunătăți în multe feluri - inclusiv beneficii pentru sănătatea lor fizică și bunăstarea psihologică.

Rămâne de stabilit dacă relația dintre utilizarea social media și factorii de sănătate este una directă sau dacă modificările variabilelor de bunăstare, cum ar fi depresia, sau alți factori, cum ar fi o creștere a activității fizice, o mediază”, a declarat prof. Phil Reed de la Școala de Psihologie a Universității Swansea.

Vezi și: Ce se întâmplă în organism când bei vin alb. Ce este ”furia” vinului alb. De ce femeile sunt mai afectate

Sevrajul de social media, simptome și tratament

Atunci când oamenii folosesc rețelele social media într-un mod compulsiv sau incontrolabil, este posibil să se confrunte cu simptomele dependenței. Potrivit unor cercetări psihologice, între 5% și 10% dintre americani pot fi clasificați ca fiind expuși riscului de dependență de social media.

Dependența de social media, ca și alte forme de comportament compulsiv, apare deoarece aceste aplicații stimulează creierul uman să elibereze dopamină, substanța chimică a creierului care este legată de motivație și recompensă, arată Socia Media Victims.

Reducerea timpului petrecut pe social media se poate manifesta ca o formă de sevraj, iar simptomele pe care le prezintă includ:

- impulsuri puternice de a utiliza social media

- creșterea nivelului de plictiseală

- schimbări semnificative ale stării de spirit.

Atunci când sunteți dependent de social media este posibil să experimentați și alte simptome în afară de sevraj.  Multe persoane cu acest tip de dependență suferă consecințe personale și psihologice, inclusiv:

- neglijarea relațiilor personale

- preocuparea mintală și cognitivă cu folosirea social media

- ascunderea gradului de utilizare a rețelelor de socializare față de persoanele apropiate

- Sindromul FOMO (Fear Of Missing Out), care este frica de a nu pierde un anumit lucru sau de a pierde situații importante din viața noastră

- simptome specifice ADHD.

Vezi și: Vertijul, simptome, cauze și tratament. Poate fi semnul unui AVC, al unei tumori sau al altor boli

Ce poți face cu timpul offline

Pentru cei mai mulți adevărata provocare este cea cu privire la folosirea timpului liber, pe care înainte de această ”provocare” l-ar fi pierdut pe social media. 

Dacă faci parte din categoria celor care folosesc rețelele de socializare pentru relaxare, Healthline are câteva propuneri ușor de bifat. 

- poți asculta muzică, preferată sau noutățile momentului

- poți face o plimbare scurtă

- relaxează-te într-un colț amenajat al casei, cu lumânări parfumate.

- citește o carte.

- desenează, chiar dacă poate nu ești talentat.

- gătește ceva delicios. 

- relaxează-te cu un ceai sau o ciocolată caldă, după preferințe. 

- joacă-te cu animalul de companie. 

- încearcă yoga sau chiar meditația.

- uită-te pe fotografiile mai vechi. 

Dacă însă ești genul de persoană care folosește rețelele de socializare pentru comunicare, cel mai indicat este să îi suni pe cei dragi. Sau poate chiar să îți inviți prietenii/familia la o ieșire sau la tine.

Vezi și: Artrita reumatoidă, dietă. Ce alimente să NU mănânci dacă ai această afecțiune. Ce mâncare îți ameliorează simptomele

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel