15 alimente care întăresc sistemul imunitar. Cele mai bune surse de vitamine și antioxidanți pentru lupta împotriva agenților patogeni

15 alimente care intaresc sistemul imunitar Foto: Freepik
15 alimente care întăresc sistemul imunitar. Află care sunt nutrienții esențiali care îmbunătățesc funcția sistemului imunitar.

Un sistem imunitar puternic ajută la menținerea sănătății unei persoane. Fructele de pădure, peștele gras, turmericul, chefirul și alte alimente oferă nutrienți care susțin sistemul imunitar.

Sistemul imunitar este format din organe, celule, țesuturi și proteine. Împreună, acestea desfășoară procese corporale care luptă împotriva agenților patogeni adică viruși, bacterii și corpuri străine care provoacă infecții sau boli.

Atunci când sistemul imunitar intră în contact cu un agent patogen, acesta declanșează un răspuns imunitar. Sistemul imunitar eliberează anticorpi, care se atașează la antigenii de pe agenții patogeni și îi ucid.

Vezi și: Degradarea creierului, semnale de alarmă pentru Alzheimer: Începe cu decenii înainte de a apărea orice simptome

Încorporarea unor alimente specifice în dietă poate întări răspunsul imunitar al unei persoane.

O dietă sănătoasă și echilibrată joacă un rol vital în menținerea sănătății. Următoarele alimente pot contribui la stimularea sistemului imunitar:

1. Afinele

Afinele au proprietăți antioxidante care pot stimula sistemul imunitar. Ele conțin un tip de flavonoid numit antocianină, care are proprietăți antioxidante care pot ajuta la stimularea sistemului imunitar al unei persoane.

Un studiu din 2016 a observat că flavonoidele joacă un rol esențial în sistemul de apărare imunitară al tractului respirator. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au consumat alimente bogate în flavonoide au fost mai puțin predispuse să facă o infecție a tractului respirator superior, sau o răceală comună, decât cele care nu au inclus astfel de alimente în dieta lor.

2. Broccoli

Broccoli este o altă sursă de vitamina C. Acesta conține, de asemenea, antioxidanți puternici, cum ar fi sulforafanul. Din aceste motive, este o bună alegere de legume pe care să le consumi în mod regulat pentru a susține sănătatea sistemului imunitar.

Nu rata: Sfecla roșie, leguma polivalentă. Elimină toxinele din corp și previne anemia. Dr. Mihaela Bilic: Faceți din ea vedeta sezonului de toamnă!

3. Cartofii dulci

Cartofii dulci sunt bogați în betacaroten, un tip de antioxidant care dă culoarea portocalie a pielii cartofilor.

Betacarotenul este o sursă de vitamina A care ajută la sănătatea pielii și poate chiar să ofere o anumită protecție împotriva deteriorării pielii de la razele ultraviolete.

4. Ciocolata neagră

Ciocolata neagră conține un antioxidant numit teobromină, care poate ajuta la stimularea sistemului imunitar prin protejarea celulelor organismului de radicalii liberi.

Radicalii liberi sunt molecule pe care organismul le produce atunci când descompune alimentele sau intră în contact cu poluanți. Radicalii liberi pot deteriora celulele organismului și pot contribui la apariția bolilor, conform Medical News Today.

Este important să o consumi cu moderație deoarece ciocolata neagră este bogată în calorii și grăsimi saturate.

5. Ceaiul verde

Ceaiul verde conține doar o cantitate mică de cofeină, astfel încât oamenii se pot bucura de el ca o alternativă la ceaiul negru sau la cafea. Consumul acestuia poate, de asemenea, să întărească sistemul imunitar.

La fel ca și în cazul afine, ceaiul verde conține flavonoide, care pot reduce riscul de răceală.

6. Kefir

Kefirul este o băutură fermentată care conține culturi vii de bacterii benefice pentru sănătate.

Cercetările inițiale sugerează că consumul de chefir poate stimula sistemul imunitar. Potrivit unei revizuiri din 2017, diverse studii au arătat că un consum regulat de chefir poate ajuta la:

- Combaterea bacteriilor

- Reducerea inflamațiilor

- Creșterea activității antioxidante

Majoritatea cercetărilor care susțin acest lucru au fost efectuate pe animale sau în laborator. Cercetătorii trebuie să efectueze studii suplimentare pentru a înțelege modul în care chefirul poate preveni bolile la om.

7. Turmeric

Turmericul este un condiment galben pe care mulți oameni îl folosesc la gătit. De asemenea, este prezent în unele medicamente alternative. Acesta poate îmbunătăți răspunsul imunitar al unei persoane. Acest lucru se datorează calităților curcuminei, un compus din turmeric.

Potrivit unei analize din 2017, curcumina are efecte antioxidante și antiinflamatorii.

8. Peștele bogat în grăsimi

Somonul, tonul, sardinele și alți pești grași sunt o sursă bogată de acizi grași omega-3.

Potrivit unui raport din 2014, consumul pe termen lung de acizi grași omega-3 poate reduce riscul de artrită reumatoidă. Aceasta este o afecțiune autoimună cronică care apare atunci când sistemul imunitar atacă în mod eronat o parte sănătoasă a corpului.

9. Spanac

Spanacul poate stimula sistemul imunitar, deoarece conține mulți nutrienți esențiali și antioxidanți, printre care flavonoide, carotenoizi vitamina C și vitamina E care pot ajuta la susținerea sistemului imunitar.

Cercetările indică, de asemenea, că flavonoidele pot ajuta la prevenirea răcelii comune la persoanele altfel sănătoase.

10. Ghimbir

Oamenii folosesc ghimbirul într-o varietate de mâncăruri și deserturi, precum și în ceaiuri.

Potrivit unei analize, ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante și este posibil să ofere beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma dacă poate sau nu să prevină eficient bolile.

11. Ardei gras roșu

Pentru persoanele care încearcă să evite zahărul din fructe, ardeii roșii sunt o sursă alternativă excelentă de vitamina C.

Atât prăjirea cât și prăjirea păstrează conținutul nutritiv al ardeilor roșii mai bine decât gătitul la abur sau fierberea, potrivit unui studiu privind metodele de gătit.

12. Usturoi

Usturoiul poate ajuta la prevenirea răcelii. De asemenea este un remediu de casă comun pentru prevenirea răcelilor și a altor boli.

O analiză a analizat dacă administrarea de suplimente de usturoi care conțin alicină reduce riscul de a răci. Grupul de participanți care a luat un placebo a avut un număr mai mult decât dublu de răceli între ei decât cei care au luat suplimentele cu usturoi. Cu toate acestea, cercetătorii au concluzionat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă usturoiul poate ajuta sau nu la prevenirea răcelilor.

13. Semințe de floarea-soarelui

Semințele de floarea-soarelui pot fi un adaos gustos la salate sau la bolurile de mic dejun. Ele sunt o sursă bogată de vitamina E, un antioxidant.

În același mod ca și alți antioxidanți, vitamina E îmbunătățește funcția imunitară. Aceasta face acest lucru prin combaterea radicalilor liberi, care pot deteriora celulele.

14. Migdale

Migdalele sunt o altă sursă excelentă de vitamina E. Ele conțin, de asemenea, mangan, magneziu și fibre.

Un pumn mic sau un sfert de cană de migdale este o gustare sănătoasă care poate fi benefică pentru sistemul imunitar.

15. Portocale sau kiwi

Portocalele și kiwi sunt o sursă excelentă de vitamina C, care este vitamina la care mulți oameni apelează atunci când simt că se dezvoltă o răceală.

Deși oamenii de știință nu sunt încă siguri exact cum ajută, vitamina C poate reduce durata simptomelor răcelii comune și poate îmbunătăți funcția sistemului imunitar.

Alte modalități de a stimula întări imunitar

Spălatul corect al mâinilor poate contribui la întărirea sistemului imunitar. Următoarele obiceiuri privind stilul de viață pot face ca sistemul imunitar al unei persoane să fie mai puternic:

- Evitarea fumatului

- Exerciții fizice regulate

- Menținerea unei greutăți sănătoase

- Evitarea alcoolului sau consumul moderat de alcool

- Un program de somn stabil 

- Reducerea la minimum a stresului

- Practicarea spălării corecte a mâinilor și a igienei orale

Este important să ne amintim că sistemul imunitar este complex. Consumul unei diete sănătoase și echilibrate este doar o modalitate de a susține sănătatea imunitară.

De asemenea, este esențial să fim atenți și la ceilalți factori ai stilului de viață care pot afecta sănătatea sistemului imunitar, cum ar fi practicarea de exerciții fizice și nefumatul.

Orice persoană care răcește frecvent sau suferă de alte boli și este îngrijorată de sistemul său imunitar ar trebui să vorbească cu un medic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel