1 din 4 pacienți cu atac de cord prezintă simptome atipice. La ce să fiți atenți

Unul din patru pacienți cu atac de cord prezintă simptome atipice, cum ar fi dificultăți de respirație, epuizare extremă și dureri abdominale, arată un studiu recent.

O cercetare publicată azi în European Heart Journal susține că 1 din 4 oameni care fac atac de cord prezintă simptome atipice gen: dificultăți de respirație, epuizare extremă și dureri abdominale.

”Am constatat că simptomele atipice erau cele mai frecvente în rândul persoanelor în vârstă, în special a femeilor, care au apelat la o linie de asistență care nu este de urgență pentru asistență”, a declarat autorul studiului, Amalie Lykkemark Møller de la Spitalul Nordsjællands, Hillerød, Danemarca.

Iar pacienții care urmau să aibă un atac de cord nu știau că simptomele lor necesită o atenție urgentă. Studiul a examinat asocierile dintre simptomele inițiale de atac de cord, răspunsul serviciului medical și mortalitatea în 30 de zile.

Procedura de anală în studiu: s-au colectat date despre toate apelurile către o linie de asistență medicală de 24 de ore și un număr de urgență în Regiunea Capitalei Danemarcei din 2014 până în 2018; la cele două servicii, simptomul principal este înregistrat împreună cu răspunsul; cercetătorii au identificat adulți în vârstă de 30 de ani și peste care au primit un diagnostic de atac de cord în termen de 72 de ore de la apel; pacienții au fost împărțiți în grupuri în funcție de simptomul lor principal.

În perioada de cinci ani, a fost înregistrat un simptom primar specific pentru 7.222 din 8.336 atacuri de cord - durerea toracică a fost cea mai frecventă (72%), în timp ce 24% dintre pacienți au prezentat simptome atipice, cele mai frecvente fiind probleme de respirație.

S-a observat că prevalența durerii toracice a fost cea mai mare în rândul bărbaților cu vârsta cuprinsă între 30 și 59 de ani care apelează numărul de urgență și cea mai mică în rândul femeilor mai mari de 79 de ani care apelează linia de asistență medicală, arată un comunicat al Societății Europene de Cardiologie.

Studiul științific, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel