Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Peste 90% din populația lumii are virusul care provoacă varicela, virusul varicelo-zosterian (VVZ) aflat în stare latentă în sistemul nervos, acesta fiind contactat încă din vremea copilăriei, varicela este de altfel una dintre ”bolile copilăriei”, potrivit Science Alert.
Sezonul cald, dar și ridicarea restricțiilor pe care le-am avut în perioada pandemiei cu noul coronavirus a dus la o revenire la normalitatea prepandemică, în care populația interacționează, uneori uitând de măsurile de protecție, precum dezinfectatul mâinilor. Iar toate aceste element duc la răspândire mai ușoară a bolilor infecțioase cu transmitere.
”Trebuie făcută o precizare importantă. Întoarcerea la normalitate după pandemie înseamnă că oamenii interacționează, mă refer în primul rând la copii.
E clar că și bolile infecțioase, cele care se transmit, vor fi într-o mai mare măsură, inclusiv bolile copilăriei, din care face parte și varicela.
Foarte important în ceea ce privește zona zoster, care este determinată de același virus și în mod obligatoriu, dacă ai avut un episod de varicelă la un moment dat, virusul rămâne cantonat la nivelul sistemului nervos și la un moment dat, când sistemul imunitar are un dezechilibru, poate să apară zona zoster.
Întrebarea este de ce apare acest dezechilibru. Pe de o parte poate fi vorba de vârstă, în sine, pot să ai anumite boli cronice, care la un moment dat să fie severe, dar, foarte interesant, au fost pacienți care au avut întâi zona zoster și în momentul în care au pus diagnosticul au descoperit că au altă afecțiune.
Asta nu înseamnă că este regulă, dar poți să descoperi la un moment dat că este un cancer care este în spate”, a declarat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de boli infecțioase Matei Balș, la Antena 3 CNN.
Varicela este însoțită de erupție veziculoasă cu mâncărimi, iar aceasta apare la 10 până la 21 de zile de la expunerea la virus și trece, de obicei, după 5-10 zile.
Alte semne și simptome, care pot apărea cu o zi sau două înainte de erupție, includ:
- febră
- pierderea poftei de mâncare
- dureri de cap
- oboseală și senzație generală de indispoziție.
Odată cu erupția de varicela, aceasta trece prin trei faze:
- umflături ridicate de culoare roz sau roșie (papule), care apar pe parcursul mai multor zile
- vezicule mici umplute cu lichid, care se formează în aproximativ o zi și apoi se sparg și se scurg
- cruste care acoperă veziculele sparte și care durează câteva zile pentru a se vindeca.
Noile umflături continuă să apară timp de câteva zile, astfel încât este posibil să aveți toate cele trei stadii ale erupției cutanate - umflături, vezicule și leziuni cu cruste - în același timp, arată Mayo Clinic.
Simptomele timpurii ale zonei zoster pot include:
- febră
- frisoane
- dureri de cap
- senzație de oboseală
- sensibilitate la lumină
- tulburări de stomac, notează Cleveland Clinic.
Alte semne și simptome care apar la câteva zile după primele simptome includ:
- o senzație de mâncărime, furnicături sau arsuri într-o zonă a pielii
- roșeață pe piele în zona afectată
- erupție cutanată crescută într-o zonă mică a pielii
- vezicule pline de lichid care se deschid și apoi se acoperă cu cruste
- durere ușoară până la severă în zona de piele afectată.
De cele mai multe ori, varicela, în cazul copiilor, nu are nevoie de un tratament medicamentos, cel mult va fi prescris un antihistaminic, pentru a reduce din senzația de mâncărime a pielii, boala vindecându-se de la sine.
Însă, în cazul în care se ajunge la zona zoster, considerată o complicație a varicelei, iar atunci medicul va prescrie medicamente antivirale, precum aciclovir.
În unele cazuri, medicul vă poate recomanda să vă faceți vaccinul împotriva varicelei la trei până la cinci zile după ce ați fost expus la virus. Acest lucru poate preveni boala sau îi poate diminua severitatea.
Potrivit dr. Marinescu, semnele de întrebare cu privire la zona zoster apar când este vorba de un pacient tânăr. Însă, mai spune medicul, ”de cele mai multe ori nu sunt complicații. Problemele apar legate de durere.
Să știți că durerea în zona zoster apare înainte de erupție, de erupția care are vezicule și poate într-un procent de 10-15% să rămână această durere după ce trece episodul cu erupția. Să rămână durerea și să fie o problemă în lunile care urmează.
Se știe că sindromul legat de durere în zona zoster poate să pună probleme deosebite și pacientul va rămâne în evidența clinicii de neurologie pentru o perioadă lungă de timp”, a mai spus medicul.
Mai mult decât atât, medicul afirmă că zona zoster este de fapt o ”reactivare în anumite condiții pentru virus, care se întâmplă în interior”.
În ceea ce privește modul de transmitere a zonei zoster, medicul precizează că ”probabilitatea de transmitere este categoric mai mică, nu se transmite la fel de ușor, dar, prin contactul direct cu leziunile poți să transmiți. Numai că persoana care vine în contact cu persoana, va face varicelă, nu zona zoster.
În momentul în care o persoană, care poate are o problemă cu sistemul imunitar intră în contact cu cineva care are zona zoster va face varicelă, apropos de riscul ca o femeie gravidă sau cineva care are o anumită vârstă să facă varicelă, la un moment dat, dacă nu a făcut anterior”, a mai spus medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...