Ziua Prematurității, ziua copiilor a căror prime zile e departe de brațele mamei

Jurnalistul Mihai Morar a scris rânduri emoționante de Ziua Prematurității, marcată pe 17 noiembrie, dată în care sunt sărbătoriți toți bebelușii veniți pe lume mai repede și care din pântecele mamei au ajuns în incubatoare. 

În România, jumătate din bebelușii născuți prematur supraviețuiesc. Povestea lor, a celor care au supraviețuit, este marcată pe 17 noiembrie. 

”ZIUA COPIILOR A CĂROR PRIMA FOTOGRAFIE NU E ÎN BRAȚELE MAMEI…Mara Morar. Greutate la naștere: 1,250 kg. Cezara Morar. Greutate la naștere: 1,800 kg. Astăzi e Ziua Prematurității. A Marei. A Cezarei. A tuturor copiilor care din sala de nașteri nu ajung direct în brațele mamei, ci în pântecele unui incubator. Azi e ziua tuturor nanoființelor care, după ce luptă să se nască, luptă ca să trăiască.

Azi e ziua tuturor microeroilor pe care viața nu îi așteaptă să se facă mari și să lupte pentru ea, lupta lor pentru viață începe din prima secundă. De aceea, prematurii nu sunt doar viețuitori pe planeta asta. Ei sunt supra-viețuitori. Copiii ăștia au supra-viață.Eu sunt părinte de supra-viețuitoare. Mama lor le-a dat viață. Dar ele, Mara și Cezara, și au dat singure supra-viață”, scrie Mihai Morar pe Facebook.

Experiența cu gemenele sale, născute prematur, a fost copleșitoare. Jurnalistul mărturisește că îi dau lacrimile când se uită la prima fotografie cu fiicele sale.

”Gândește-te cum e să nu-ți poți ține pruncul în brațe după naștere…să îl vezi zile la rând, săptămâni și, de multe ori, chiar luni întregi prin geamul unui incubator. Părinții de supra-viețuitori nu au auzit asta din povești, au trăit povestea asta. Îmi dau lacrimile și acum când văd fotografia asta.

Prima poză cu Mara și Cezara nu e în brațele mamei. Prima poză cu supra-viețuitoarele noastre e în pântecele incubatorului de la neonatologie. Mara și Cezara sunt pentru noi dovada că minunile există. Statistic, e crunt ce spun, ar fi trebuit să trăiască doar una dintre ele.

Da, în România, doar jumătate dintre copiii născuți înainte de termen rămân în viață. În țară, se naște un prematur la fiecare jumătate de oră. 20.000 pe an. Doar 10.000 trăiesc. Azi e ziua lor. A copiilor neținuți în brațe după naștere. A copiilor a căror “primă băiță” nu le-o fac mami și tati. A copiilor născuți prematur, care au parte de bebelușeală abia după ce devin singuri “maturi”. Azi e ziua Marei, a Cezarei și a tuturor supra-vieților din viețile noastre. Dar e și ziua noastră, a tuturor părinților care nu doar au auzit că există copiii prematuri, dar au copii prematuri pe Pământ…și în Cer.

Cu dragoste de tată de supra-viețuitoare”, afirmă Mihai Morar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel