Zahăr. Ce se întâmplă dacă mănânci prea mult

Consumul excesiv de zahăr poate avea efecte negative asupra sănătății. Iată cum îți dai seama dacă ai consumat prea mult. 

Experții recomandă ca oamenii să limiteze consumul de zaharuri adăugate la mai puțin de 10% din aportul caloric zilnic. Pentru un aport zilnic de 2.000 de calorii, zahărul adăugat ar trebui să reprezinte mai puțin de 200 de calorii.

Cu toate acestea, în 2015, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat ca oamenii să mănânce jumătate din această cantitate, adică nu mai mult de 5% din caloriile lor zilnice să provină din zahăr adăugat. Pentru o dietă de 2.000 de calorii pe zi, aceasta ar însemna cel mult 100 de calorii, adică cel mult 6 lingurițe.

Simptomele consumului excesiv de zahăr

Unele persoane prezintă următoarele simptome după consumul de zahăr:

Niveluri scăzute de energie: Un studiu din 2019 a constatat că la 1 oră după consumul de zahăr, participanții s-au simțit obosiți și mai puțin atenți.

Stare de spirit scăzută: Un studiu prospectiv din 2017 a constatat că aportul mai mare de zahăr a crescut ratele de depresie și tulburările de dispoziției la bărbați.

Balonare: în conformitate cu Johns Hopkins Medicine, anumite tipuri de zahăr pot provoca balonare și gaze la persoanele care au afecțiuni digestive, cum ar fi sindromul intestinului iritabil (IBS) sau suprasolicitarea bacteriană intestinală (SIBO).

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel