Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Xerostomie, afecțiunea de care suferă toată lumea. Ascunde grave boli
05 noi 2018 / 14:36
Nu de puține ori ți s-a întâmplat să te trezești noaptea cu senzația de gură uscată și să cauți imediat apă. În termeni medicali se numește “xerostomie” și, de obicei, e un efect advers dat de consumul anumitor medicamente folosite să trateze anxietatea, depresia, durerile, alergiile, dar și epilepsia, hipertensiunea arterială, astmul, boala Parkinson.

Senzația de gură uscată este data de deshidratarea cauzată de febră, transpirație excesivă, vărsături, diaree, pierderi de sânge, chiar și arsurile pot să dea sindromul gurii uscate. Fumatul sau mestecatul tutunului pot afecta cantitatea de salivă din gură.

Bolile care duc la uscăciunea gurii

O cauză serioasă a funcționării defectuoase a glandelor salivare este blocarea unui duct salivar major sau o infecție a acestuia.

Sindromul gurii uscate poate apărea în timpul sarcinii și al alăptării și e cauzat de deshidratarea indusă de schimbările hormonale. Poate fi un simptom al al altor afecțiuni  – sindromul Sjögren (o boală cronică autoimună), diabet, hipertensiune arterială, boala Alzheimer, artrita reumatoidă, infecția cu HIV/SIDA șamd. Glandele salivare mai pot fi afectate de radioterapie și chimioterapie, în cazul pacienților cu cancer.Cum este stimulată salivația

Tine în gură bomboane fără zahăr, bea apă cu înghițituri mici, pe tot parcursul zilei, introdu în alimentație ingrediente care stimulează salivația (zeamă de lămâie, boia iute). Mestecă frunze proaspete de mentă sau bea de mai multe ori pe zi ceai de mentă sau ceai de ghimbir, care stimulează activitatea glandelor salivare și luptă contra mirosurilor neplăcute ale gurii. 


Ştiri Recomandate

Dieta occidentală distruge fertilitatea masculină
Raed Arafat, mesaj pentru românii din țările cu COVID 19. Ce trebuie să facă
Coronavirus, cine ar fi fost pacientul zero
Intoxicație cu fum: doi tineri și un sugar, duși de urgență la spital
Greșelile care nu ne lasă să slăbim. Cum ne sabotăm singuri
Ministerul Sănătății: cei 6 români de pe nava Diamond Pricness au ajuns în țară
Comentarii