XBB.1.5, noua sub-variantă de COVID provoacă îngrijorare. Primele cazuri au fost înregistrate și în Europa. Virusul evită mecanismele de apărare ale organismului și îl atacă

xbb - FOTO: Freepik
XBB.1.5 este noua sub-variantă de COVID care provoacă îngrijorare în SUA, unde se răspândește rapid. Primele cazuri au fost înregistrate și în Europa. 

XBB.1.5 este noua sub-variantă de COVID care alarmează medicii. Statele Unite ale Americii înregistrează o creștere alarmantă a numărului de cazuri cu noua sub-variantă, iar primele cazuri au fost confirmate și în Europa, în Marea Britanie. 

Ce este XBB.1.5

XBB.1.5 este o sub-variantă a tulpinei Omicron care este încă dominantă la nivel global. Omicron a depășit variantele anterioare de coronavirus Alpha, Beta, Gamma și Delta de la apariția sa la sfârșitul anului 2021. Omicron a dat naștere, de asemenea, la mult mai multe sub-variante contagioase.

Simptomele de XBB.1.5 sunt considerate a fi similare cu cele ale tulpinilor anterioare Omicron. Majoritatea oamenilor prezintă simptome asemănătoare răcelii.

Vezi și: Kate Middleton, dieta unei siluete de invidiat. Băutura la care nu renunță dimineața

XBB.1.5 este mai infecțios sau mai periculos?

XBB.1.5 a evoluat de la XBB, care a început să circule în Marea Britanie în septembrie 2022. XBB a avut o mutație care l-a ajutat să depășească apărarea imună a organismului, dar aceeași calitate i-a redus și capacitatea de a infecta celulele umane.

Prof. Wendy Barclay de la Imperial College London a declarat că XBB.1.5 are o mutație cunoscută sub numele de F486P, care restabilește această capacitate de a se lega de celule, continuând în același timp să se sustragă imunității. Acest lucru îl face să se răspândească mai ușor.

Ea a spus că aceste schimbări evolutive sunt ca niște "pietre de temelie", pe măsură ce virusul evoluează pentru a găsi noi modalități de ocolire a mecanismelor de apărare ale organismului, potrivit BBC.

Institutul Wellcome Sanger din Cambridge secvențiază cel puțin 5.000 de probe COVID pe săptămână, ca parte a eforturilor continue de a urmări variantele. Dr. Ewan Harrison al institutului crede că XBB.1.5 a apărut probabil atunci când cineva s-a infectat cu două tipuri diferite de Omicron.

Vezi și: Stare de alertă epidemică. Epidemia de gripă, declarată oficial în România. Rafila, despre măsurile aplicate

"Un pic din genomul de la un virus se unește cu un alt pic de la un al doilea virus, și se îmbină, și asta continuă să se transmită", a precizat medicul. 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a confirmat că XBB.1.5 are un "avantaj de creștere" față de alte sub-variante văzute până acum, însă notează că momentan nu există niciun indiciu că a fost mai grav sau mai dăunător decât variantele anterioare Omicron.

"Suntem îngrijorați de avantajul său de creștere, în special în unele țări din Europa și din partea de nord-est a Statelor Unite, unde XBB.1.5 a înlocuit rapid alte sub-variante circulante", a declarat Maria Van Kerkhove, liderul tehnic COVID-19 al OMS, potrivit Politico.

OMS lucrează la o analiză a gravității noii tulpini pe care o va publica în zilele următoare, a declarat Van Kerkhove.

Vezi și: 5 metode simple să scapi de gripă. Tudor Ciuhodaru: Majoritatea pacienților se recuperează în câteva zile. Antibioterapia, periculoasă

Care este situația la nivel național

În intervalul 26 decembrie 2022 - 01 ianuarie 2023 au fost înregistrate 3.605 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). Pe teritoriul României, au fost înregistrate 3.312.085 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Incidența înregistrată la 14 zile este de 0.25.

TREBUIE SĂ ȘTII ȘI:

Proteina care omoară celulele canceroase. Urmărește mutațiile, le încercuiește și le descompune

Fibrilația atrială, boala pe care o au mulți fără să știe. Fii atent la asta când îți iei pulsul. Semnul simplu care-ți arată dacă ai o problemă: Mulți vin direct cu AVC

De ce NU revine mirosul după infectarea cu COVID și ce se întâmplă în corp: Descoperirea e izbitoare. Poate dura luni sau chiar ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel