Vitaminele, necesare în funcție de anotimp. Care sunt cele considerate de vară și de ce sunt importante în sezonul cald

vitaminele. FOTO: Freepik
Vitaminele sunt necesare pe toată perioada anului, însă în funcție de anotimp trebuie să acordăm mai multă atenție aportului acestora.

Vitaminele, mineralele, nutrienții și proteinele de bună calitate sunt parte dintr-o dietă echilibrată care să asigure doza de sănătate și energie.

Deși există indicații cu privire la necesarul zilnic, care poate varia în funcție de vârstă, sex sau statul, aportul de vitamine trebuie ajustat și în funcție de anotimp. 

Iar cel mai cunoscut exemplu este cel al vitaminei D, care se sintetizează în urma expunerii la soare, pentru care în perioada rece, în lunile cu R, din septembrie până în aprilie, este  recomandată administrarea de suplimente de vitamina D3.

Vitaminele, tipuri

Vitaminele au un roluri importante pentru sănătate, care includ:

- menținerea barierei de apărare a mucoaselor și de creștere a rezistenței la infecții

- metabolismul proteinelor, glucidelor, lipidelor și mineralelor

- sinteza unor structuri indispensabile - acizii din molecula de ADN, enzimele sau factorii de coagulare

- procesele de oxidare

- aterogeneza, după cum notează Centrul de Diagnostic și Tratament ”Victor Babeș”.

În acest moment există 13 vitamine cunoscute, care se împart în vitamine liposolubile (dizolvabile în grăsimi) și hidrosolubile (dizolvabile în apă).

Categoria vitaminelor liposolubile cuprinde:

- vitamina A

- vitamina D

- vitamina E

- vitamina K.

Vitaminele hidrosolubile cuprinde:

- vitaminele din complexul B-urilor (B1 - tiamină, B2 - riboflavină, B3 - niacină, B5 - acid pantotenic, B6 - piridoxină, B7 - biotină, B9 - acid folic, B12 - cobalamină)

- vitamina C

- vitamina D.

Vezi și: Cancerul de rect: cauze, simptome și tratament. Când este indicată brahiterapia. Anghel: Aduce un avantaj semnificativ

Vitaminele și schimbarea sezonului

O dată cu venirea sezonului cald, cu mai mult timp petrecut în aer liber este important să acordăm atenție acelor vitamine cu impact asupra sănătății pielii, precum vitamina A, vitamina C, vitamina E, cu acțiune antioxidantă, dar și vitaminei D, care ajută sănătatea oaselor și mușchilor, cu efect și asupra sistemului imunitar.

De asemenea, vitamina D este benefică și pentru gestionarea tulburărilor psihoemoționale, precum depresia și anxietatea.

Vitaminele din complexul B-urilor nu trebuie să lipsească din alimentație, știut fiind că acestea sunt importante pentru sistemul imunitar, menținerea nivelului de energie, dar și al funcțiilor cognitive.

Vitamina A este importantă pentru regenerarea pielii, protecție împotriva îmbătrânirii și daunelor factorilor de mediu. De asemenea, vitamina A ajută la sintetizarea colagenului, o proteină benefică pentru asigurarea elasticității pielii și a articulațiilor.

Vitamina A se găsește în portocale, pepene roșu, dovleac, ceapă verde, cartofo dulci, ardei iute, spanac, pătrunjel, salată, varză, morcovi, mango, avocado, struguri, piersici, caise, mere. În alimentele de origine animală, vitamina A se găsește în pește, carnea de vită și ficat.

Aportul de vitamina A este benefic pentru:

- protejarea împotriva virusurilor și bacteriilor

- sănătatea unghiilor, părului și a pielii

- vindecarea rapidă a rănilor

- normalizarea metabolismului

- regenerarea celulară

- sănătatea ochilor

- creșterea nivelului de colesterol ”bun”, arată AroLife.

Vezi și: Menopauza și dieta, noul stil de viață al femeii de peste 45 de ani. Cori Grămescu: Au cele mai bune rezultate dacă se apucă de sport

Vitamina C, cunoscută și sub numele de acid ascorbic, este, de asemenea, importantă pentru menținerea sănătății pielii și a tenului atunci când vine vorba de expunerea la soare.

Aceasta joacă un rol de protecție împotriva contactului direct cu razele solare, ajutând la sinteza colagenului și reducând riscul de pigmentare.

Vitamina C se găsește în citricele proaspete, căpșuni, roșii, legume verzi, papaya, pepene galben, rodii, ardei roșii și verzi, broccoli, conopidă, gulie, varza de Bruxelles, ananas, kiwi.

Vitamina C are un efect tonic asupra întregului organism și ajută la adaptarea mai ușoară la temperaturi ridicate.

Vitamina E reduce inflamațiile din organism și protejează pielea de razele ultraviolete și de radicalii liberi din mediul înconjurător în timpul lunilor fierbinți de vară.

Proprietățile sale antioxidante și imunomodulatoare sunt utile pentru o serie de funcții din organism.

Vitamina E este responsabilă pentru producția de colagen - principalul element constitutiv al țesutului conjunctiv, pentru starea pielii, a oaselor și articulațiilor, precum și pentru rezistența, mobilitatea și elasticitatea acestora.

Aceasta este vitamina care ajută sistemul imunitar în cazul alergiilor sezoniere.

Vitamina E se găsește în migdale, arahide, nuci, alune, alune de pădure, tofu, avocado, broccoli, măsline, spanac, carne de porc, miel și vită, pește gras, creveți, sardine, dovleac, caise uscate.

Vitamina D, cunoscută ca vitamina soarelui, cu un aport corespunzător este de ajutor în fixarea calciului în oase, dar și în absorbția fosforului, un alt element important pentru sănătatea oaselor.

De asemenea, vitamina D este necesară pentru buna funcționare a sistemului imunitar, a sistemului osos și al celui nervos.

Vitamina D se găsește în ciuperci, gălbenuș de ou, ulei de pește, somon și macrou.

Vitamina B12 este necesară pentru sănătate pe tot parcursul anului, nu doar vara. Acesta funcționează bine pentru problemele legate de pigmentare și de starea generală a pielii.

Vitamina B12 reglează sistemul imunitar, pielea și mucoasa gastrică și este implicată în formarea globulelor roșii din sânge.

Vitamina B12 se găsește în brânză, lapte, ouă, ficat, carne roșie.

Vitaminele de iarnă

În sezonul rece, pe lângă vitaminele din complexul B-urilor, vitamina C, vitamina D, cu efect antioxidant și sprijin al sistemului imunitar, sunt recomandate și câteva suplimente, cum ar fi cele de zinc și cele probiotice.

”Zincul s-a dovedit în studii că este eficient în prevenirea și reducerea simptomelor de răceală. 

Ajută la împiedicarea virusurilor să adere la pereții celulari din pasajul nazal și este implicat în producția de anticorpi, un proces important al sistemului imunitar”, afirmă dieteticianul LeeAnn Weintraub, citat de SingleCare.

Dacă nu luați deja zinc și simțiți că vă îmbolnăviți, Weintraub spune să începeți să luați imediat suplimente de zinc pentru ”a vă simți mai bine mai repede”, subliniind că pastilele cu zinc par a fi o metodă deosebit de eficientă de suplimentare cu zinc.

Probioticele sunt cunoscute că îmbunătățesc imunitatea și sănătatea digestivă, fiiind benefice pentru a fi luate pe timp de iarnă.

Probioticele se găsesc în cartofi, migdale, caju, lactate fermentate, precum kefirul, iaurtul, laptele bătut sau brânzeturile fermentate, dar și în legumele fermentate, varză sau castraveți murați.

De asemenea, probioticele se găsesc în măsline, pâinea dospită cu drojdii naturale sau oțetul de mere.

Vezi și: Planta cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Are efect asupra digestiei și a hormonilor. Se poate folosi în salate, dar și sub formă de ceai

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel