Vitamina D, posibilă protecție împotriva cancerului: STUDII

imagine cu rol ilustrativ
Administrarea suplimentelor de vitamina D ar putea arăta o oarecare protecție împotriva unor forme de cancer.

Persoanele cu niveluri mai scăzute de vitamina D din sânge prezintă un risc mai mare de apariție a diferitelor boli grave, inclusiv a mai multor tipuri de cancer. Dar asta nu înseamnă că creșterea nivelului de vitamina D prin administrarea de suplimente ar reduce în mod necesar riscul de cancer.

Cercetătorii de la Harvard și-au propus în 2011 să testeze această strategie cu un studiu randomizat al suplimentării cu vitamina D (2.000 UI pe zi), care a implicat 25.871 de persoane; rezultatele au fost publicate online, de către JAMA Network Open.

Participanții aveau vârsta de peste 50 de ani, nu aveau cancer la începutul studiului și au fost urmăriți cu atenție timp de 5,3 ani. Rata cancerelor metastatice sau fatale a fost cu 17% mai mică la cei care au luat supliment de vitamina D. Cu toate acestea, beneficiul a fost limitat la persoanele care nu erau supraponderale sau obeze.

La persoanele cu greutate sănătoasă, riscul a scăzut cu 38%; în schimb, printre cei care erau supraponderali sau obezi, nu a existat nicio reducere a riscului.

Ce ne spun rezultatele acestui studiu amplu și atent despre ceea ce ar trebui să facem? Pentru persoanele cu greutate sănătoasă și cu risc de a dezvolta cancer (din cauza stilului de viață sau a unui istoric familial de cancer), ar fi rezonabil să luați suplimente zilnice de vitamina D începând cu aproximativ 50 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel