Vitamina D, efecte indirecte la bătrânii cu hipotensiune ortostatică

Vitamina D este utilă la bătrâni, dar nu are o legătură cu hipotensiunea ortsostatică, ci una indirectă. Pentru că această afecțiune crește riscul de a cădea și a suferi fracturi, motiv pentru care e utilă vitamina D, care le întărește vârstnicilor oasele și musculatura.

Cercetătorii care au realizat studiul longitudinal irlandez de îmbătrânire (TILDA),de la Trinity College, au arătat în cel mai mare studiu de până acum că vitamina D nu este asociată cu hipotensiune arterială posturală (hipotensiune ortostatică) la adulții mai în vârstă. Descoperirile lor au fost publicate recent în prestigioasa revistă Hypertension.

Hipotensiunea arterială ortostatică (OH) este o afecțiune cronică comună estimată a afecta peste 30% dintre adulții în vârstă. Se caracterizează printr-o scădere semnificativă a tensiunii arteriale la ridicarea în picioare și a fost asociată cu căderi, fracturi și chiar mortalitate. Cercetări recente au sugerat că vitamina D poate avea beneficii pentru această afecțiune.

Vitamina D este esențială pentru metabolismul osos și se crede că are efecte benefice asupra sănătății pentru forța și sănătatea mușchilor. Deficiențe mai grave de vitamina D există la populația irlandeză mai în vârstă, cu 1 din 8 deficienți și 1 din 4 deficienți în perioada de iarnă, din cauza lipsei vreunei politici de fortificare a alimentelor în Irlanda.

Lucrarea cercetătorilor din studiul TILDA a examinat asocierea vitaminei D și a aportului suplimentului de vitamina D cu prevalența hipotensiuni ortostatice.

Autorul principal al studiului la TILDA, Dr. Eamon Laird, a declarat: "Acesta este cel mai mare studiu care a explorat vitamina D și hipotensiunea ortostatică. În populația irlandeză mai în vârstă nu vedem nicio asociere. Acest lucru este important deoarece este esențial să știu ce este și nu este asociat cu vitamina D, atunci când încercați să concepeți și să recomandați aporturi pentru populație, pe baza rezultatelor din sănătate. Recent, vitamina D a fost văzută ca remediu pentru orice în sănătate, însă are un sens biologic perfect că nu poate fi asociată cu orice."

Rezultatele cheie ale studiului:

Adulții mai în vârstă cu deficiență de vitamina D aveau mai multe șanse să fie fumători, să ia medicamente pentru hipertensiune arterială și să aibă niveluri mai mari de afecțiuni cardiovasculare în comparație cu cei cu vitamină D suficientă.

Cei cu un nivel scăzut de vitamina D nu aveau mai multe riscuri de hipotensiune ortostatică decât cei cu un nivel normal de vitamina D.

Utilizarea suplimentului de vitamina D nu a fost asociată cu hipotensiunea ortostatică.

Cercetătorul principal al TILDA, profesoara Rose-Anne Kenny a spus: „Deși nu am văzut nicio asociere, utilitatea vitaminei D în management și, eventual, prevenirea hipotensiunii ortostatice, nu poate fi respinsă. De exemplu, cei cu această afecțiune pot să cadă și de asemenea, să sufere fracturi, iar cele mai puternice efecte pentru sănătate ale vitaminei D constau în sănătatea oaselor și funcția musculară. Astfel, verificarea nivelului de vitamina D și optimizarea nivelului pentru sănătatea oaselor și funcția musculară este importantă în acest grup cu risc ridicat."

 

Sursa: AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel