Visele, de 10 feluri. De câte ori visăm într-o noapte și de ce uităm ce am văzut în somn. Chiar poți visa cu ochii deschiși

visele - FOTO: Freepik@macrovector
Visele pot fi de mai multe tipuri. Au fost identificate și vise comune, precum cele în care visezi că îți pierzi dinții. Dar ce se întâmplă atunci când ești conștient că visezi.

Visele sunt imaginile care ne apar în timpul somnului. Când adormim, mintea noastră este activă, creând povești și imagini care pot fi vii sau trecătoare; lipsite de sens sau aparent profetice, terifiante său absolut banale.

Există mai multe tipuri de vise și teme și diferiți factori care determină apariția acestor vise.

Ce este un vis standard

Potrivit Naţional Sleep Foundation, de obicei visăm de patru până la șase ori pe noapte. Potrivit specialiștilor, uităm mai mult de 95% din toate visele. Visarea se întâmplă pe tot parcursul nopții, dar visele noastre cele mai vii și adesea amintite se întâmplă în timpul mișcării rapide a ochilor (REM).

Un vis poate fi influențat de ceea ce gândim înainte de a merge la culcare sau de ceea ce am experimentat în timpul zilei.  Visele pot aduce, de asemenea, la lumină ceea ce evităm să gândim sau anxietățile noastre. Potrivit cercetărilor, 65% din vise sunt asociate cu experiențele dumneavoastră din timpul zilei.

Dacă ești stresat la locul de muncă, visele tale ar putea avea loc la locul de muncă sau să implice colegii tăi. Dacă tocmai ai mers la o întâlnire, visul tău ar putea fi plin de romantism, sau pe de altă parte, sfâșietor, dacă ai anxietate cu privire la întâlnirea cu cineva nou.

Un vis "standard" va varia în funcție de individ, dar mai jos sunt câteva caracteristici ale viselor:

Cele mai multe vise sunt predominant vizuale, ceea ce înseamnă că imaginile sunt în prim-planul viselor, mai degrabă decât alte simțuri cum ar fi mirosul sau atingerea. În timp ce majoritatea oamenilor visează în culori, unele vise sunt în întregime în alb-negru.

Cu cât ești mai puțin stresat, cu atât visele tale pot fi mai plăcute. Visele pot fi foarte ciudate - și asta e absolut normal. Starea ta de spirit, evenimentele din știri, durerea, violența și religia pot influența subiectul visului tău, notează Healthline.

Vezi și: Alergia la ambrozie, medicament. MS: A fost demarată procedura în vederea punerii pe piața farmaceutică din România

Coșmarurile, cauze comune

Coșmarurile sunt vise care sunt înfricoșătoare sau tulburătoare. Aproape toată lumea are coșmaruri din când în când și nu există întotdeauna un motiv bun pentru care aceste se petrec.

Unele cauze potențiale ale coșmarurilor includ:

- vizionarea sau citirea a ceva înfricoșător

- privarea de somn

- mâncatul înainte de culcare

- efecte secundare ale unor medicamente

- a avea febră sau a fi bolnav

- tulburări de somn, cum ar fi apneea de somn, tulburare de coșmar, sau narcolepsie

Persoanele care se confruntă cu o mulțime de stres sau care au condiții de sănătate mintală, cum ar fi tulburări de anxietate pot experimenta vise care sunt mai înfricoșătoare. Până la 71% dintre persoanele cu tulburare de stres post-traumatic pot avea coșmaruri, care pot fi recurente dacă nu sunt tratate.

Un studiu a constatat că cele mai frecvente trei teme de coșmar implică:

- moartea

- violența fizică

- a fi urmărit sau vânat

Vezi și: Persoanele cu ADHD, predispuse la Alzheimer. Care este legătura dintre cele două boli neurologice

Teroarea nocturnă, cauze

Teroarea nocturnă este un tip de tulburare de somn care este mai frecventă la copii decât la adulți.

Când cineva are o teroare de noapte, se trezește îngrozit, dar poate avea doar o idee vagă despre ceea ce a visat. De cele mai multe ori, nu-și amintesc visele din teroarea nocturnă.

Într-o teroare de noapte, o persoană se poate trezi:

- țipând

- lovind sau mișcându-se violent, chiar sărind din pat

- transpirat

- cu respirația grea

- cu un ritm cardiac accelerat

- dezorientat și nesigur unde se află sau ce se întâmplă

Teroarea nocturnă nu este din punct de vedere tehnic un tip de vis, ci o tulburare de somn.

Vezi și: Deficitul de Crom, afecțiune frecventă. Este responsabil pentru anxietate. Ce alimente trebuie să consumi

Care este diferența dintre un coșmar și o teroare nocturnă

Teroarea nocturnă se întâmplă cel mai frecvent în timpul somnului non-REM, în timp ce coșmarurile se întâmplă de obicei în timpul somnului REM.

Teroarea nocturnă este mult mai frecventă la copii, care experimentează mai mult somn non-REM, în timp ce coșmarurile îi pot afecta pe cei de orice vârstă.

Coșmarurile sunt adesea vise viu amintite, în timp ce teroarea nocturnă este ușor de uitat.

Visele lucide, ce sunt

Visele lucide înseamnă că sunteți conștienți de faptul că visați în timp ce dormiți. La fel ca majoritatea viselor, se întâmplă adesea în timpul somnului REM.

Cei mai mulți oameni nu au vise lucide frecvente, Deși unele rapoarte de cercetare arată că 55% din oameni au o astfel de experiență cel puțin o dată în viața lor.

Uneori puteți controla un vis lucid, dacă aveți practică. Acest lucru vă poate ajuta să vă controlați visele, mai ales dacă aveți tendința de a avea vise recurente sau coșmaruri.

Visele cu ochii deschiși

Principala diferență dintre un vis cu ochii deschiși și toate celelalte tipuri de vise este că ești treaz în timpul unui vis.

Visele cu ochii deschiși apar conștient. Dacă cineva te prinde cu ochii deschiși, poate spune că arăți precum ai fi pierdut în gânduri.

Vezi și: Celine Dion, în lacrimi, despre boala care o face "statuie umană": Mă doare să vă spun asta! Am fost diagnosticată cu sindromul persoanei rigide. Mi-e atât de dor de voi!

Visele recurente, ce sunt

Visele recurente sunt vise care se repetă de mai multe ori. Ele au adesea teme, cum ar fi confruntări, urmăriri. Puteți avea vise recurente neutre sau coșmaruri recurente. Dacă aveți coșmaruri recurente, aceasta poate fi din cauza unei condiții de sănătate mintală, consumul de substanțe, sau anumite medicamente.

Temele comune în visele recurente implică:

- a fi atacat sau urmărit

- fiind îngheţat de frică

Trezirile false, ce sunt

Trezirile false sunt un tip de eveniment de vis în care o persoană crede că s-a trezit, dar de fapt nu a făcut-o. Dacă te-ai trezit vreodată visând că te-ai trezit, dar a fost de fapt o parte a visului, aceasta este o trezire falsă.

Treziri false au fost observate să apară alături de vise lucide și paralizie de somn.

Visele vindecătoare, ce sunt

Deși nu există o mulțime de informații științifice cu privire la visele de vindecare, acestea au fost descrise ca vise care:

- să vă aducă echilibru sau armonie

- vă oferă un sentiment de conexiune, sens, sau scop

- să aducă reconcilierea

- te lasă să te simți vesel sau împăcat

Vezi și: Apa potabilă, realitatea unui pericol ascuns în pahar. Cum este tratată, de ce are gust diferit, ce BOLI riști și când să NU o mai bei: Nu este potabilă în condițiile astea

Visele profetice, ce sunt

Visele profetice sunt considerate a fi vise care au prezis un eveniment viitor. Dacă visezi că se întâmplă ceva și apoi se întâmplă mai târziu, s-ar putea să simți că ai avut un vis profetic.

Din punct de vedere istoric, visele profetice au fost considerate a da înțelepciune sau chiar a prezice viitorul. În unele culturi de astăzi, visele sunt încă considerate a fi o modalitate de a primi mesaje din lumea spiritelor.

Nu există nici o modalitate reală de a spune dacă un vis este profetic sau nu - se reduce la ceea ce crezi. Unii cred că un vis profetic este doar subconștientul tău anticipând un anumit rezultat și făcându-te să visezi să-l pregătești.

Visele vii, ce sunt

Visele vii sunt aproape întotdeauna asociate cu trezirea în timpul somnului REM atunci când visele tale sunt cele mai vii și mai ușor de amintit.

În timp ce putem considera orice vis pe care îl experimentăm în somnul REM "viu", cu vise vii, este folosit pentru a descrie un vis deosebit de intens, care s-a simțit foarte real. De asemenea, este posibil să vă amintiți visul viu mult mai ușor decât un vis tipic.

Oricine poate avea vise vii, dar dacă ești însărcinată sau deosebit de stresată, poate constitui un factor suplimentar pentru a experimenta vise vii.

Visele, teme comune

Ai avut un vis despre dinţii tăi care cad, care zboară prin cer, sau de a fi urmărit? Acestea sunt teme comune la care mulți oameni visează.

Visele despre căderea dinților au fost interpretate ca fiind cauzate de stres și schimbări mari în viață, până la indicarea problemelor de sănătate dentară.

Vezi și: Trichineloza, cum știi dacă te-ai infectat. La ce să ai grijă când mănânci carne de porc. Dorobăț: Atacă la nivel cerebral

Cine este mai predispus să viseze

Doar pentru că nu ne amintim întotdeauna visele noastre nu înseamnă că nu visăm. Toată lumea o face.

În copilărie. În timp ce copiii nu pot visa neapărat mai mult decât adulții, este mai probabil că ei să experimenteze anumite tipuri de vise, cum ar fi teroarea nocturnă sau coșmarurile, decât adulții.

În timpul sarcinii. Somnul și modificările hormonale din timpul sarcinii pot fi de vină pentru schimbările din timpul somnului.

În timp ce sunteți în doliu. Unele cercetări au descoperit că visele pot fi mai vii și se pot simți mai semnificative atunci când sunteți în doliu. Acest lucru poate fi o parte din a trece prin procesul de doliu.

Dacă vă confruntați cu stres sau anxietate suplimentară, aveți o condiție de sănătate mintală sau ați experimentat un eveniment traumatic, este posibil să aveți, de asemenea, mai multe șanse de a avea coșmaruri sau vise vii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel