Palpitațiile inimii, adesea...
Într-un studiu revoluționar, oamenii de știință descriu modul în care virusul Ebola, care poate persista în anumite zone ale corpului, poate să reapară și să provoace o boală fatală - chiar și la ani de zile după tratamentul cu anticorpi monoclonali.
Studiul revoluționar care arată că virusul Ebola se poate ascunde ani de zile în creier a fost realizat folosind un model de primate non-umane. El a apărut pe coperta ediției din februarie a jurnalului Science Translational Medicine (link direct studiu).
Unele focare recente cu virusul Ebola din Africa au fost legate de infecția persistentă la pacienții care supraviețuiseră focarelor anterioare, potrivit autorului principal al lucrării, dr Xiankun (Kevin) Zeng. În special, focarul Ebola din 2021 din Guineea care a pornit de la un supraviețuitor persistent infectat al focarului major care fusese înregistrat cu peste cinci ani în urmă.
Cu toate acestea, „ascunzătoarea” exactă a virusului Ebola persistent și patologia subiacentă a bolii recrudescente sau recurente la supraviețuitori - în special la cei tratați cu terapii cu anticorpi monoclonali standard – erau în mare parte necunoscute.
Dar dr. Zeng și echipa sa de cercetători de la Institutul de Cercetare Medicală a Bolilor Infecțioase al Armatei SUA au folosit un model de primate non-umane, cel care mimează cel mai îndeaproape boala dată de virusul Ebola la oameni, pentru a aborda aceste aspecte.
„Acesta este primul studiu care dezvăluie ascunzătoarea virusului Ebola persistent în creier și a patologiei care provoacă boala recrudescentă fatală legată de virusul Ebola în modelul primatelor non-umane”, a explicat Zeng. „Am descoperit că aproximativ 20 la sută dintre maimuțele care au supraviețuit expunerii la Ebola, după tratamentul cu anticorpi monoclonali aveau încă infecție persistentă cu virusul ucigaș - în special în sistemul ventricular al creierului, în care lichidul cefalorahidian este produs, circulă și este conținut - chiar și atunci când virusul Ebola a fost eliminat din toate celelalte organe”, a arătat acesta.
În special, a spus Zeng, două maimuțe care s-au vindecat inițial de Ebola, după un tratament cu terapii cu anticorpi monoclonali, au prezentat reapariția semnelor clinice severe ale infecției cu virusul Ebola și au cedat bolii. Inflamația severă și infecția masivă cu virusul Ebola au fost prezente în sistemul ventricular al creierului; nicio patologie evidentă și infecție virală nu au fost găsite în alte organe, arată studiul.
Recrudescența a fost raportată anterior la supraviețuitorii umani ai bolii cu virus Ebola, potrivit datelor oficiale. De exemplu, o asistentă britanică a suferit o recidivă a virusului Ebola în creier, suferind de meningoencefalită la nouă luni după ce s-a vindecat de boala severă inițială. Ea primise anticorpi terapeutici în timpul focarului din 2013-2016 din Africa de Vest, cel mai mare astfel de focar de până acum. În plus, un pacient vaccinat care fusese tratat cu anticorpi monoclonali pentru Ebola cu șase luni mai devreme a recidivat și a murit la sfârșitul focarului din 2018-2020 din Republica Democrată Congo. Din păcate, acel caz a dus și la multe transmisii ulterioare de la om la om.
În ultimii câțiva ani, echipa lui Zeng de la USAMRIID a efectuat studii sistematice ale persistenței virusului Ebola, folosind ca model supraviețuitorii primatelor non-umane. Aceste cercetări au arătat că virusul, în ciuda faptului că este eliminat din toate celelalte organe, se poate ascunde și persista în anumite regiuni ale organelor privilegiate de imunitate - cum ar fi camera vitroasă a ochilor, tubii seminiferi ai testiculelor și sistemul ventricular al creierului, după cum arată studiul de față.
„Virusul persistent Ebola se poate reactiva și poate provoca recidiva bolii la supraviețuitori, potențial provocând un nou focar”, a spus dr Jun Liu, de la USAMRIID, care a fost co- autor al lucrării actuale împreună cu dr John C. Trefry.
Virusul Ebola provoacă una dintre cele mai mortale boli infecțioase cunoscute de omenire. Este încă o amenințare majoră în Africa și au existat trei focare în Africa doar în 2021, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Eforturile de cercetare la nivel mondial au condus la aprobarea pentru două vaccinuri și două terapii cu anticorpi monoclonali pentru prevenirea și tratarea bolii cu virus Ebola, în ultimii ani. Aceste terapii fac acum parte din standardul de îngrijire pentru pacienții infectați.
„Din fericire, cu aceste vaccinuri aprobate și terapii cu anticorpi monoclonali, suntem într-o poziție mult mai bună pentru a limita focarele”, a adăugat dr. Zeng. „Cu toate acestea, studiul nostru întărește nevoia de urmărire pe termen lung a supraviețuitorilor bolii cu virus Ebola - inclusiv a supraviețuitorilor tratați cu anticorpi monoclonali - pentru a preveni recrudescența. Acest lucru va servi la reducerea riscului de reapariție a bolii, contribuind totodată la prevenirea stigmatizării ulterioare a pacienților”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Această metodă simplă ne ajută să...