Vinul roșu: ce substanță ascunde și cum ajută în depresie și anxietate

Vin roșu  FOTO: pexels.com
O substanță din vinul roșu ar avea efecte benefice asupra depresiei și anxietății. Cercetătorii cred că s-ar putea face noi antidepresive.

Vinul roșu, depresie, anxietate. "Resveratrolul poate fi o alternativă eficientă la medicamente pentru tratarea pacienților care suferă de depresie și tulburări de anxietate", este de părere medicul Ying Xu, co-autor principal și profesor asociat la Școala de Farmacie și Științe Farmaceutice din cadrul Universității din Buffalo, SUA, potrivit medicalxpress.

Cercetarea la care a participat arată că resveratrolul care se găsește în vinul roșu are efecte antistres prin blocarea expresiei unei enzime legate de controlul stresului în creier. Studiul, publicat recent în revista Neuropharmacology, a fost condus de Xiaoxing Yin, profesor la Universitatea de Medicină Xuzhou din China.

Vinul roșu, depresie, anxietate: enzima

Resveratrolul constituie o substanță care se găsește în pielița și semințele strugurilor, fructe de pădure. Cercetătorii i-au descoperit o nouă utilizare: efecte antidepresive datorită modului în care reacționează când întâlnește fosfodiesteraza 4 (PDE4), o enzimă influențată de hormonul de stres corticosteron.

Corticosteronul e cel ce reglează răspunsul organismului la stres, iar prea mult stres poate duce la apariția depresiei ori a altor tulburări mintale. "Antidepresivele actuale se concentrează în schimb pe funcția de serotonină sau noradrenalină din creier, dar numai o treime dintre pacienții cu depresie intră în remisiunea completă ca răspuns la aceste medicamente", susține Ying Xu.

Vinul roșu, depresie, anxietate: teste pe șoareci

Experimentele pe rozătoare au demonstrat că PDE4 duce la depresie și comportamente similare anxietății din pricina cantităților excesive de corticosteron. Resveratrolul, mai susține sursa citată, a prezentat efecte de protecție a creierului împotriva corticosteronului prin inhibarea expresiei PDE4.

Cercetătorii susțin că studiul lor arată că resveratrolul din vinul roșu ar putea fi utilizat în crearea de noi antidepresive, însă nu uită să amintească de riscurile pe care le are consumul de alcool asupra sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel