Vibrio, bacteria ascunsă din fructele de mare și apa de mare. Cum știi dacă ești infectat. Ce fructe de mare să nu mai mănânci niciodată: Boli de sânge, amputare, moarte

Vibrio - Foto: Freepick @KamranAydinov
Ce este bacteria Vibrio, pericolul ascuns din fructele de mare sau apa de mare. Cum te poți îmbolnăvi cu vibrioză.

Din ce în ce mai multe persoane, în special tineri, adoră fructele de mare, comandate din diverse locuri sau preparate acasă. Dar consumul de stridii crude și alte fructe de mare insuficient gătite vă poate expune riscului de infecții, inclusiv vibrioza, care este cauzată de anumite tulpini ale bacteriei Vibrio.

Ce sunt bacteriile Vibrio? Ei bine, bacteria Vibrio trăiește în mod natural în anumite ape de coastă și este prezentă în concentrații mai mari între lunile mai și octombrie, când temperaturile apei sunt mai ridicate.

Ce este vibrioza? Există aproximativ 12 specii de Vibrio care pot provoca boli la om, cunoscute sub numele de vibrioză. Cele mai frecvente specii care provoacă boli umane sunt Vibrio parahaemolyticus, Vibrio vulnificus și Vibrio alginolyticus. Acestea trei sunt raportate în SUA, acolo unde există aproximativ 80.000 de îmbolnăviri și 100 de decese în fiecare an, potrivit CDC.

Meningiomul, cancerul frecvent al femeilor. Ce este, unde se dezvoltă, ce simptome are: Credeam că e de la tensiune / Se malignizează mai repede decât înainte

Cum te poți îmbolnăvi cu vibrioză?

Persoanele cu vibrioză se infectează prin consumul de fructe de mare crude sau insuficient gătite sau prin expunerea unei răni în apa de mare. Cele mai multe infecții apar din luna mai până în luna octombrie, atunci când temperaturile apei sunt mai calde.

În plus, oamenii se infectează prin consumul de stridii.

Deoarece bacteriile Vibrio nu sunt ușor de identificat cu ajutorul testelor de rutină, multe cazuri nu sunt raportate.

Vibrioză - simptome

Anumite specii de Vibrio pot provoca o infecție a pielii atunci când o rană deschisă este expusă la apă sărată sau salmastră, adică un amestec de apă dulce și apă sărată ce se găsește adesea acolo unde râurile se întâlnesc cu marea.

Persoanele cu un sistem imunitar compromis, în special cele cu boli hepatice cronice, sunt mai predispuse să se îmbolnăvească de vibrioză.

Majoritatea persoanelor cu un caz ușor de vibrioză se recuperează după aproximativ 3 zile, fără efecte de durată. Cu toate acestea, persoanele cu o infecție cu Vibrio vulnificus se pot îmbolnăvi grav și pot avea nevoie de terapie intensivă sau de amputarea unui membru. Aproximativ 1 din 5 persoane cu acest tip de infecție moare, uneori în decurs de o zi sau două de la îmbolnăvire.

Cele mai multe infecții cu Vibrio de la stridii se soldează doar cu diaree și vărsături, dar cu toate acestea, unele infecții, cum ar fi cele cauzate de Vibrio vulnificus, pot provoca boli mai grave, inclusiv infecții ale fluxului sanguin și leziuni cutanate grave cu vezicule. Multe persoane cu infecții cu V.vulnificus necesită terapie intensivă sau amputarea membrelor, iar 15-30% dintre infecții sunt fatale.

Mai mult, semnele și simptomele infecției cu Vibrio vulnificus pot include:

- Diaree apoasă, adesea însoțită de crampe stomacale, greață, vărsături și febră

- Pentru infecția din sânge: febră, frisoane, tensiune arterială periculos de scăzută și leziuni cutanate cu vezicule

- Pentru infecția rănilor, care se poate răspândi în restul corpului: febră, roșeață, durere, umflături, căldură, decolorare și secreții (scurgeri de lichide).

Tratament NOU pentru fibroza pulmonară. Farnaz Marzban: Fiecare lună contează! Să punem capăt acestei boli, e la fel de mortală precum cancerul

Cum poate fi prevenită vibrioza?


Pentru a vă reduce șansele de a vă îmbolnăvi de vibrioză, nu mâncați crustacee crude sau insuficient gătite, cum ar fi stridiile. Dacă aveți o rană, inclusiv în urma unei intervenții chirurgicale recente, a unui piercing sau a unui tatuaj, evitați contactul cu apă sărată sau apă sărată sau acoperiți rana cu un bandaj impermeabil dacă există posibilitatea ca aceasta să intre în contact cu apă sărată sau apă sărată, fructe de mare crude sau sucuri de fructe de mare crude.

Vă puteți reduce riscul de vibrioză urmând aceste sfaturi:

- Nu mâncați stridii sau alte crustacee crude sau insuficient fierte. Gătiți-le înainte de a le mânca.

- Spălați-vă întotdeauna pe mâini cu apă și săpun după ce puneți mâna pe crustacee crude.

- Evitați contaminarea crustaceelor gătite cu crustacee crude și sucurile acestora.

- Nu vă apropiați de apa sărată sau de apa salmastră dacă aveți o rană (inclusiv în urma unei intervenții chirurgicale recente, a unui piercing sau a unui tatuaj) sau acoperiți rana cu un bandaj rezistent la apă dacă există posibilitatea ca aceasta să intre în contact cu apa sărată sau cu apa salmastră, cu fructele de mare crude sau cu sucurile de fructe de mare crude.

- Spălați bine rănile și tăieturile cu apă și săpun dacă au fost expuse la apă de mare sau la fructe de mare crude sau la sucurile acestora.

- Dacă dezvoltați o infecție a pielii, anunțați furnizorul de servicii medicale dacă pielea dumneavoastră a intrat în contact cu apă sărată sau apă salmastră, fructe de mare crude sau sucuri de fructe de mare crude.

- Purtați mănuși de protecție atunci când manipulați fructe de mare crude.

- Purtați haine și încălțăminte care vă pot proteja de tăieturi și zgârieturi atunci când vă aflați în apă sărată sau salmastră.

Cum pot preveni o infecție cu Vibrio în cazul în care am o rană?

 

Vă puteți reduce șansele de a face o infecție cu Vibrio la o rană urmând aceste sfaturi:

- Dacă aveți o rană, inclusiv în urma unei intervenții chirurgicale recente, a unui piercing sau a unui tatuaj, stați departe de apa sărată sau de apa salmastră, dacă este posibil. Acest lucru include vadul pe plajă.

- Acoperiți rana cu un bandaj rezistent la apă dacă aceasta ar putea intra în contact cu apă sărată, apă salmastră sau cu fructe de mare crude sau insuficient gătite și cu sucurile acestora. Acest contact se poate întâmpla în timpul activităților zilnice, cum ar fi înotul, pescuitul sau mersul pe plajă. De asemenea, s-ar putea întâmpla atunci când un uragan sau un val de furtună provoacă inundații.

- Spălați bine rănile și tăieturile cu apă și săpun după ce au intrat în contact cu apă sărată, apă salmastră, fructe de mare crude sau sucurile acestora.

Cum să gătești fructele de mare și ce să nu mai mănânci niciodată de acum


Înainte de a le găti, aruncați orice crustacee cu cochilia deschisă.

Pentru scoicile cu cochilie, fie:

- Se fierb până când se deschid cochiliile și se continuă fierberea încă 3-5 minute

Fie

- Se adaugă într-o mașină de gătit cu aburi când apa este deja aburindă și se gătesci încă 4-9 minute.

Consumați numai crustaceele care se deschid în timpul gătitului. Aruncați fructele de mare care nu se deschid complet după gătire.

Pentru stridii decojite, fie:

- Se fierb timp de cel puțin 3 minute,

- Se prăjesc în ulei timp de cel puțin 3 minute la 375° Fahrenheit,

- Se prăjesc la 5 cm de la foc timp de 3 minute

sau

- Se coc la cuptor la 450° Fahrenheit timp de 10 minute.

Sosul picant sau sucul de lămâie nu omoară bacteria Vibrio. Nici consumul de alcool în timp ce mâncați stridii nu ucide bacteria Vibrio. Gătitul corect al stridiilor ucide bacteriile dăunătoare, mai menționează CDC (Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor).

Cafeaua decofeinizată, adevărul. Ce se întâmplă dacă o bei, ce substanțele chimice sunt folosite și în ce BOLI e implicată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel