Variola maimuței, alertă sanitară. A început VACCINAREA. Protecție de până la 85%

variola maimutei alerta sanitara. FOTO Pexels @ Gustavo Fring
Variola maimuței a apărut în Europa și America de Nord, iar britanicii au decis deja vaccinarea anti-variolă.

Cazurile de variola maimuței din Marea Britanie au determinat autoritățile să vaccineze antivariolic mai mulți angajați din sănătate și alte persoane care ar fi putut fi expuse infectării, notează Reuters.
Variola maimuței este o boală virală de obicei ușoară, caracterizată prin simptome de febră, precum și printr-o erupție cutanată cu umflături specifice.

Există două tulpini principale: tulpina din Congo, care este mai gravă - cu o mortalitate de până la 10% - și tulpina din Africa de Vest, care are o rată de mortalitate de aproximativ 1%.
Identificată pentru prima dată la maimuțe, boala se răspândește de obicei prin contact apropiat și apare în mare parte în Africa de Vest și Centrală.

Ea s-a răspândit rareori în alte părți, astfel încât acest nou val de cazuri în afara continentului a declanșat îngrijorare, potrivit sursei menționate.

Marea Britanie, 9 cazuri de tulpină vest-africană

Nu există un vaccin specific pentru variola maimuțelor, dar un vaccin împotriva variolei oferă o anumită protecție, a declarat un purtător de cuvânt al Agenției britanice pentru securitate sanitară (UKHSA).

Datele arată că vaccinurile care au fost folosite pentru eradicarea variolei sunt eficiente în proporție de până la 85% împotriva variolei maimuțelor, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
”Celor care au avut nevoie de vaccin li s-a oferit serul", a spus purtătorul de cuvânt al UKHSA, fără a da detalii despre câte persoane au fost vaccinate până în prezent.
Unele țări au stocuri mari de vaccin antivariolic ca parte a pregătirii pentru o pandemie, inclusiv Statele Unite.
Producătorul de medicamente Bavarian Nordic, cu sediul la Copenhaga, a anunțat joi că a obținut un contract cu o țară europeană a cărei identitate nu a fost dezvăluită, pentru a furniza vaccinul său împotriva variolei, Imvanex, ca răspuns la epidemia de variola maimuței.

Primul caz, confirmat pe 7 mai

Primul caz european de variola maimuței a fost confirmat pe 7 mai la o persoană care s-a întors în Anglia din Nigeria, unde boala este este endemică.
De atunci, Portugalia a înregistrat 14 cazuri, iar Spania a confirmat 7 cazuri. Statele Unite și Suedia au raportat, de asemenea, câte un caz fiecare. Autoritățile italiene au confirmat un caz și suspectează alte două.
Între timp, în Marea Britanie, UKHSA a subliniat că recentele cazuri au fost predominant în rândul bărbaților care s-au autoidentificat ca fiind homosexuali sau bisexuali.

Ce este variola maimuței și care sunt simptomele acesteia

”Este o boală asemănătoare cu variola, dar nu are aceeași gravitate. Apare, de obicei, în Africa. În Europa și în SUA a apărut în cazuri foarte rare.

Nu este la fel de contagioasă ca variola, dar la persoanele cu deficiențe imune pot da și forme mai severe de boală. Se manifestă ca un sindrom pseudo-gripal, cu febră, dureri de cap, cu dureri de mușchi, de oase și oboseală extremă.

La câteva zile de la apariția acestor semne, începe să apară o roșeață pe piele, după care evoluează similar cum evoluează leziunile din variola sau cele din varicelă. Deci roșeața se transformă în vezicule care mai apoi se transformă în cruste.

Evoluția este cam de 2- 3 săptămâni și nu are tratament specific. ca prevenție, vaccinul împotriva Variolei previne parțial și pentru această boală.

Tratamentul este de vitamine, antiinflamatoare simptomatice s-a constatat că persoanele, chiar dacă fac boala, dacă sunt vaccinate de variolă au forme ușoare de boală”, a precizat medicul Virgil Musta, potrivit Antena 3.

Vezi și: Variola maimuței. Primul caz a fost detectat în Statele Unite ale Americii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel