Varicele: de ce se formează și ce riscuri aduc pentru sănătate

Varice
Varicele sunt o afecțiune care dă bătăi de cap mai degeabă la nevle estetic, însă acestea pot fi asociate cu o serie de afecțiuni.

Varicele sunt de obicei considerate ca fiind o afecțiune ușoară, care nu pun viața în pericol și care deranjează mai mult din punct d evedere estetic decât o problemă gravă de sănătate. Varicele pot fi însă vasociate cu unele probleme legate de sănătate, cum ar fi umflarea picioarelor, cheaguri de sânge sau deteriorarea pielii cauzată de presiunea venelor, scrie health.harvard.edu. De asemenea, vă pot face mai predispuși la afectarea pielii, infecții și ulcerații.
Varicele se formează adesea pe vene răsucite și cel mai frecvent întâlnite la nivelul picioarelor. 

De ce se formează varicele

În mod normal, valvele din interiorul venelor reglează fluxul de sânge pe măsură ce se deplasează spre inimă. Dacă aceste valve funcționează defectuos, o parte din sânge alunecă înapoi în interiorul venei spre picioare. Sângele începe să se întoarcă în interiorul venelor, făcându-le să se umfle, astfel încât acestea sunt vizibile sub piele. 
Varicele apar în mod obișnuit la persoanele care au mai avut cazuri în familie, dar și alți factori pot contribui la dezvoltarea lor, inclusiv sarcina, obezitatea sau statul în picioare pentru perioade lungi de timp.
Pentru a preveni formarea sau agravarea varicelor dacă le aveți deja, rămâneți activ fizic și evitați perioade lungi de ședere.

Când trebuie mers la medic

Totuși, dacă varicele se agravează și devin proeminente, este cazul să vă prezentați la medic, deoarece pot provoca o serie de neplăceri cum ar fi cheaguri de sânge la nivelul venelor inflamate (trombofeblita), insuficieță venoasă, ulcere varicoase sau dermatita ocra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel