Varianta Omicron COVID a ajuns în Europa cu mult înainte ca oamenii de știință din Africa de Sud să o detecteze și să o semnaleze lumii

Coronavirus. Foto: Pixabay
Autoritățile sanitare olandeze au anunțat că au identificat Omicron la cazuri care datează cu până la 11 zile înainte ca ea să fie anunțată de Africa de Sud, asta însemnând că varianta mutantă de coronavirus se răspândește în vestul Europei dinainte ca primele cazuri să fie confirmate oficial în sudul Africii. 

Institutul de sănătate RIVM a anunțat că a identificat varianta Omicron în mostre care datează din 19 și 23 noiembrie. Aceste constatări preced cazurile pozitive găsite printre pasagerii care au venit din Africa de Sud vinerea trecută și au fost testați pe aeroportul Schiphol din Amsterdam.

„Nu este încă clar dacă persoanele în cauză [în cazurile anterioare] au fost și în sudul Africii”, au anunțat reprezentanții RIVM, adăugând că persoanele au fost informate cu privire la infecțiile lor cu Omicron și că serviciile locale de sănătate au început să urmărească contactele. „În perioada următoare, se vor desfășura diferite studii privind distribuția variantei Omicron în Țările de Jos”, a spus institutul, menționând că va reexamina și mai multe mostre din rezultatele testelor anterioare COVID.

Belgia și Germania au spus, de asemenea, că probele de teste confirmă că varianta a fost în acele țări înainte ca oficialii din Africa de Sud să alerteze lumea pe 24 noiembrie cu privire la existența sa.

Oamenii de știință din Africa de Sud au fost lăudați pentru că au detectat pentru prima dată noua variantă și au alertat autoritățile mondiale de sănătate despre aceasta săptămâna trecută. Dar Omicron s-a răspândit acum în alte 20 de țări și, pe fondul îngrijorării crescânde că ar putea fi mult mai ușor să se transmită de la o persoană la alta și că ar putea avea cel puțin o oarecare rezistență la tratamentele și vaccinurile actuale, multe țări au impus restricții de călătorie pentru pasageri din națiunile din sudul Africii.

Politicienii și oamenii de știință din Africa de Sud au spus că simt că sunt pedepsiți pentru programul lor avansat de screening COVID-19, care a prins varianta și a permis altor națiuni să răspundă rapid la aceasta, dar a dus la interdicții de călătorie care vizează în mare parte sudul continentului african, arată CBC News.

Japonia și Franța și-au confirmat marți primele cazuri ale noii variante, în timp ce țările din întreaga lume s-au luptat să-și închidă porțile, iar oamenii de știință s-au întrecut pentru a testa medicamentele existente împotriva acesteia.

A rămas neclar dacă tulpina Omicron îmbolnăvește oamenii mai grav decât variantele deja binecunoscute, dar Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că riscul global pe care îl prezintă este „foarte mare”, pe baza dovezilor timpurii.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, a spus că acest lucru ar putea duce la explozii în întreaga lume cu „consecințe grave”.

Luni, președintele Biden și consilierul său principal de politică medicală, Dr. Anthony Fauci, au spus că varianta nu a fost un motiv de panică, ci că este un motiv de îngrijorare. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au luat deja măsuri, extinzându-și recomandările privind vaccinurile luni seară pentru a recomanda ca toți adulții din SUA să primească o vaccinare de rapel. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

Crossuri externe

pixel