Varianta Omicron ar putea fi deja în România. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Se fac secvențieri în cazurile grave de COVID din spitale”

Pacienti ATI       Imagine cu rol ilustrativ
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și laboratoarele care fac secvențieri genetice fac analize pentru a vedea dacă tulpina Omicron a ajuns deja în România, a anunțat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Primii testați în acest sens sunt pacienții în stare gravă din spitale, pentru a vedea dacă există corelații epidemiologice. Au fost confirmate deja cazuri în Marea Britanie, Belgia, Germania și Italia. 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, sâmbătă, că autoritățile se pregătesc pentru perioada următoare, după apariția noii tulpini Omicron. Demnitarul a spus că nicio țară nu poate să excludă apariția de cazuri cu această tulpină și că în acest sens, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și rețeaua de laboratoare care efectuează secvențieri au demarat deja activitatea, iar cazurile grave care sunt acum în spital vor fi subiectul acestor secvențieri, pentru a vedea dacă sunt legate de tulpina Omicron.

„Cazurile grave care sunt acum în spital vor fi subiectul acestor secvențieri, să vedem dacă sunt și corelații epidemiologice, link-uri epidemiologice. Aceste tulpini ar putea fi prezente în România și dacă evoluțiile clinice ale pacienților care sunt infectați ar putea să difere față de varianta originală sau față de tulpina delta. Când discutăm de variantele de interes sunt 3 elemente care se dezbat întotdeauna: transmisibilitate, forma de manifestare a bolii, eficacitatea anticorpilor obținuți după vaccinare sau trecerea prin boală”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Potrivit lui, în circa 3 săptămâni vor apărea probabil primele studii care vor demonstra dacă vaccinarea sau trecerea prin boală sunt afectate de această nouă variantă mutantă de coronavirus. 

După ce OMS și ECDC au declarat varianta sud-africană de coronavirus – Omicron – ca fiind îngrijorătoare și după ce primele cazuri au apărut dincolo de continentul african, țările UE au decis să ia măsuri drastice. Deja mai multe și-au închis granițele pentru cetățenii care provin din anumite state din Africa, iar cei care se întorc acasă din aceste zone intră în carantină. 

La fel a procedat și România, unde CNSU a actualizat lista țărilor și a teritoriilor de risc epidemiologic ridicat și a introdus, de astăzi, pe lista roșie Botswana, sSwatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Cetățenii români, cetățenii Uniunii Europene, din Spațiul Economic European sau cei din Confederația Elvețiană, care sosesc din aceste șapte state în care a fost detectată varianta Omicron intră automat în carantină, după cum urmează:

a) la domiciliu sau la locația declarată, dacă există posibilitatea delimitării față de ceilalți membrii ai familiei sau față de cei cu care locuiesc;
b) în spații special destinate, puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel