Valoarea IMC care arată că ai nevoie de operație de micșorare a stomacului. De ce să nu îți faci operația vara. Dr. Turcu: Nu se fac la cerere. Nu merită dacă vrei să slăbești 20kg

IMC - Foto: Freepik @EyeEm
EXCLUSIV
Tu ce IMC ai? De ce să nu îți faci operație de micșorare a stomacului vara. Medicul Florin Turcu ne-a explicat care sunt condițiile operației de micșorare a stomacului.

Medicul Florin Turcu ne-a dezvăluit că avalanșa de pacienți care vor o mărire de stomac se întâmplă în primele două luni ale fiecărui an, respectiv ianuarie și februarie, pentru că atunci, după mesele îmbelșugate de Crăciun, dar nu numai, oamenii vor să arate frumos pentru vacanța de vară.

Cu toate acestea, medicul ne-a explicat că astfel de operații nu se fac la cerere și că există anumite criterii pe care un pacient trebuie să le respecte pentru o astfel de procedură. De asemena, medicul Florin Turcu ne-a spus și că dacă este vorba de doar 20 kg, nu se pune problema unei operații. Sigur, fiecare pacient este diferit, iar medicii sunt cei în măsură să ofere pacientului variantele cele mai bune.

Sanador

"Una din perioadele extrem de aglomerate este perioada primelor două luni ale anului ianuarie-februarie, după sărbătorile noastre de iarnă. În martie, o săptămână înainte de sărbătorile de Paște, respirăm un pic", a spus medicul.

Valorile IMC se raporteaza astfel:

18,49 sau mai putin - Subponderalintre

18,50 si 24,99 - Greutate normalaintre

25,00 si 29,99 - Supraponderalintre

30,00 si 34,99 - Obezitate (gradul I)intre

35,00 si 39,99 - Obezitate (gradul II)

40,00 sau mai mult - Obezitate morbidă

Cum calculezi IMC?

Formula de calcul a indicelui de masă corporală (IMC) în sistemul metric este: greutate / înalțime2 (măsurată în centimetri).

De ce să nu faci operația de micșorare a stomacului vara

Foto: Freepik @rehanstudio01

 

"Vara, astfel de intervenții chirurgicale, mai ales cele de micșorare a stomacului, nu sunt încurajate de echipele medicale, pentru că există un risc mare ca pacienții să se deshidrateze în cele două-trei săptămâni de zile de caniculă specifică țării noastre.

Și deshidratarea poate să fie la baza unor complicații postoperatorii severe: trombembolism pulmonar, embolia pulmonare și chiar pierderea pacienților, pentru că și acesta este un lucru de precizat.

Astfel de intervenții chirurgicale pot asocia complicații postoperatorii și chiar deces, așa încât astfel de proceduri nu se recomandă a fi făcute cu titlu de “la cerere”.

Și pacienții trebuie să știe că nu merită să ia în considerare o intervenție chirurgicală pentru 20kg", a declarat Dr. Florin Turcu, medic primar chirurgie bariatrică la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC Medical și DC News.

Indicele de masă corporală (IMC) la care te-ai încadra pentru o operație de micșorare de stomac

Întrebat dacă pacienții cu 30-40kg în plus sau cu probleme cardiace pot să suporte o astfel de intervenție chirurgicală, medicul Florin Turcu a explicat care este indicele de masă corporală de la care ar trebui să îți pui problema unui operații de micșorare de stomac.

"Pentru pacienții grăsuți, care înseamnă, din punctul nostru de vedere, indicele masă corporală (IMC) 30-34, este luată în considerare de la început o astfel de procedură de slăbit, micșorare a stomacului sau chiar bypass, dacă obezitatea este asociată cu o formă severă de diabet care este greu de controlat, diabet cu insulina, diabetul care necesită insulina. 

La pacienții care sunt cu obezitate de gradul unu este recomandat să fie supuși intervențiilor chirurgicale.

Pentru cei cu probleme cardiace recomandarea pentru intervenție chirurgicală începe de la gradul doi de obezitate, de la indice de masă corporală 35.

Cam pe aici este recomandarea noastră de bibliografie, dar astăzi medicina pune accent pe ce înseamnă calitatea vieții oamenilor și dacă un pacient are nevoie să slăbească 20kg și a tot schimbat medicii nutricioniști și nu a reușit, să spunem, să aibă un rezultat în timp în a obține ceea ce își dorește, sigur că o astfel de procedură poate să fie luată în considerare", ne-a mai spus medicul Florin Turcu.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel