Valeriu Gheorghiță anunță că România ar putea administra a treia doză de vaccin COVID. Decizia va fi luată săptămâna aceasta

Campanie vaccinare
Președintele CNCAV, col.dr. Valeriu Gheorghiță a anunțat că o decizie finală în privind administrării celei de-a treia doze de vaccin COVID în România va fi luată după o ședință, săptămâna aceasta.

„La acest moment vorbim de administrarea unei doze trei cu vaccin pe bază de ARN mesager, respectiv Pfizer sau Moderna pentru scheme de vaccinare care au avut inițial acest tip de vaccin, fie Pfizer, fie Moderna, iar persoanele care au primit vaccin de la AstraZeneca propunerea pe care au abordat-o toate celelalte țări europene a fost de a administrarea unul dintre cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager în completarea vaccinării cu vector viral care a fost folosit la prima schemă. 

Am transmis către Ministerul Sănătății, către comisiile de specialitate definirea acelor categorii vulnerabile de afecțiuni în cazul persoanelor care necesită, pe de o parte, o doză suplimentară de vaccin, practic de doza trei adițională, care va completa în schemele inițiate pentru prima dată trei doze, iar cei care au făcut deja o primă schemă de vaccinare vor efectua această a treia doză trei, care practic va consolida răspunsul imun", a spus col.dr. Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, într-o conferință de presă.

Primele categorii care vor primi doza a treia

Valeriu Gheorghiță a precizat că FDA a autorizat administrarea unei doze booster, doza trei de rapel, la categoriile de persoane care sunt în evidență cu afecțiuni cronice, indiferent de categoria de vârstă, dar și a personalului medical care are un risc crescut de îmbolnăvire. Pentru România, decizia va fi luată săptămâa aceasta.

„Săptămâna aceasta are loc o ședință de lucru, la care participă experți, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Institutului de Sănătate Publică, Agenția Națională a Medicamentului, în cadrul CNCAV și vom decide care este strategia de urmat. 

Practic ne propunem să începem mai repede doza trei pentru personalul medical, pentru persoanele de peste 65 de ani și persoanele vulnerabile și cu afecțiuni cronice, incluzând și pe cei care sunt rezidenți în centrele sociale, cămine și pacienții care sunt cu afecțiuni cronice renale în stadiu de dializă", a explicat dr. Gheorghiță.

De asemenea, a mai spus medicul, vor primi a treia doză persoanele cu afecțiuni oncologice, dar și cei care au factori de risc agravanți, cum ar fi bolile pulmonare, cardiovasculare, diabet, ciroză hepatică și alte condiții de imunodepresie. 

Alte categorii sunt pacienții post-transplant, pacienții cu afecțiuni cronice, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, hepatice, hematologice, renale, endocrinologice, reumatice, dermatologice, afecțiuni neurovasculare și neurovegetative, demențe, boli psihiatrice în stadiu avansat, bolile congenitale”, a epxlicat Gheorghiță. 

Deja mai multe state au început administrarea celei de-a treia doze: Israelul din iulie, Franța,  Germania și Austria de luna aceasta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel