Vaccinul HPV, protecție 100% împotriva CANCERULUI

vaccinul HPV FOTO: Pexels @gustavo fring
Cât de eficient este vaccinul HPV? Când este recomandat să îl facem și ce tipuri de cancer previne?

Vaccinul HPV se folosește în prevenția cancerului de col uterin. Acest tip de cancer este produs de virusul HPV (Human Papilloma Virus), iar vaccinul acționează prin stimularea producției de anticorpi, substanțe care nu vor permite virusului să afecteze invadeze celulele. HPV se transmite prin contact sexual și afectează atât femeile, cât și bărbații. Există studii care arată că acest virus ar putea cauza și cancer de piele sau cancer de prostată.Conform Skeptical Raptor, vaccinul HPV este cea mai bună modalitate de a preveni cancerul.

Nu orice HPV determină cancer

Virusul HPV are mai multe tulpini cu patogenitate diferită, iar unele dintre ele nu determină cancerul propriu-zis. Aceste tulpini vor declanșa apariția papiloamelor (verucilor), care sunt tumori necancerigene, benigne. Cu toate acestea, tumorile benigne se pot transforma în tumori maligne.

Gardasil 9 

În Europa, Silgard a fost o perioadă cel mai folosit vaccin HPV, fiind o variantă tetravalentă de vaccin, adică funcționează împotriva a patru tulpini de virus. Mai nou, Gardasil 9 se folosește ca variantă îmbunătățită a vaccinului Silgard și acționează împotriva a nouă tulpini de virus. Este important de specificat faptul că orice vaccin acționează doar dacă este administrat înainte de expunerea la virus. Acest vaccin este recomandat copiilor în vârstă de 11-12 ani, dar poate fi administrat și femeilor până la vârsta de 26 de ani.

Eficiența vaccinului

Un studiu din anul 2021 demonstrează eficiența crescută a vaccinului HPV și arată că fetele și băieții vaccinați nu au dezvoltat cancer, iar vaccinul a avut efect în proporție de 100%. O parte dintre fetele și băieții nevaccinați au dezvoltat forme de cancer invaziv, și anume: cancer cervical (14 cazuri), cancer vaginal (un caz), cancer vulvar (un caz) sau cancer oral/bucal (un caz). Așadar, 1/1000 de persoane nevaccinate au fost diagnosticate mai târziu de cancer.

Vaccinul HPV este sigur, iar eficiența sa de 100% ar putea elimina diverse tipuri de cancer, dacă populația ar decide să se vaccineze în timp util.

Vezi și: PRIMA vizită la GINECOLOG. De la ce vârstă este recomandată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel