Zgomotul alimentar, o preocupare...
Vaccinarea în farmacii nu este o practică nouă, fiind utilizată deja la scară largă în lume.
”În SUA, în Canada, Australia sau aici, mai aproape, în Europa, în țări precum Polonia, Irlanda, Portugalia, Elveția, Franța, Danemarca, toate aceste țări permit farmaciștilor să presteze vaccinarea în farmacie în urma unui curs de formare relevant. În SUA, în context îmi vine în minte faptul că Statele Unite ale Americii au legiferat pentru prima oară vaccinarea în farmacii în anii 80.
Din acel moment, toate statele americane, ușor, ușor, au permis acest serviciu la nivelul farmaciilor, înțelegând și acceptând beneficiile unui astfel de serviciu la nivelul comunității, iar din 2009, toate statele americane permit vaccinarea în farmacie. 73% dintre farmaciile din SUA vaccinând în acest moment cu vaccinuri gripale, pneumococice, HPV, vaccinuri de travel, ca să vă dau câteva exemple”, a explicat Cristina Pricop, Head of Public Affairs Sanofi, în cadrul dezbaterii ”Prevenția și descoperirea precoce a îmbolnăvirilor, soluții pentru creșterea rezilienței în sistemul sanitar”, organizată de DC Media Group.
”De menționat este faptul că relația dintre farmacist și medicul curant al persoanei respective este foarte strânsă, în oricare dintre statele deja menționate, vaccinarea se face în deplină siguranță, cu servicii simplificate, pentru accesibilitatea este una foarte bună. Să nu uităm de exemplu, că se ajunge de 10 ori mai repede decât se ajunge în cabinetul medicului de familie. Acest lucru ar permite, dacă se deschide și în România această posibilitate, către farmacii, de a administra vaccinuri, și ar permite o creștere a ratelor de vaccinare, în special în rândul populație care acum prea ocupată sau nu are în proximitate un medic de familie sau pentru că pur și simplu se consideră sănătoasă.
De asemenea, considerăm că vaccinarea în farmacie trebuie să vină complementar cu ceea ce se întâmplă în acest moment în România, pentru că ea trebuie să reprezinte o cale suplimentară de accesibilitate către vaccinuri și vaccinare”, a mai spus Cristina Pricop.
În timp ce salută intenția Ministerului Sănătății de a constitui o Comisie de specialitate farmaceutică la nivelul ministerului, Cristina Pricop susține necesitatea implementării rapide a unui proiect-pilot, în ceea ce privește vaccinarea în farmacii.
”Pe baza acestuia să putem strânge informații, să strângem date, să putem vedea dacă este sau nu important acest tip de serviciu în farmacie, la nivelul României”, a mai spus Pricop, adăugând că implementarea acestui serviciu nu va duce la situația în care medicii de familie nu ar mai vaccina. ”Ba da. Avem caz concret, de exemplu, în statele menționate, chiar și în UK, în momentul în care farmaciile au început vaccinarea, livrările de vaccin, și acum vorbesc de vaccinul anti-gripal, au crescut în general cu 48% și, în paralel, au crescut și către medicii de familie, cu aproape 23%. Acest lucru demonstrează că farmaciștii păstrează și un serviciu de educare, de informare al publicului larg, care permite practic, o creștere de conștientizare a publicului și implicit, o creștere a ratelor de vaccinare”, a mai spus Cristina Pricop, Head of Public Affairs Sanofi.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...