Vaccinarea HPV: cine și la ce vârstă se face. Herghelegiu: Are un efect curativ, stimulează imunitatea, ajută la eliminarea virusului
31 ian 2023, 19:18

vaccinarea hpv - FOTO: Freepik@wirestock_creators
EXCLUSIV
Vaccinarea HPV este utilă pentru prevenția cancerului de col uterin. Dr. Cătălin Herghelegiu a explicat de la ce vârstă este indicat vaccinul. 

Vaccinarea HPV poate preveni cancerul de col uterin. Dr. Cătălin Herghelegiu, medic specialist obstetrică-ginecologie cu competențe în Ultrasonografie Obstetricală și Ginecologică, Histeroscopie, Gineco-Oncologie, Colposcopie a explicat în exclusivitate la DC Medical cum funcționează vaccinul și de la ce vârstă este indicat a se administra. 

România, pe primul loc la cancerul de col uterin

România este pe primul loc la cancerul de col uterin. Boala poate fi prevenită prin vaccinare. Inclusiv băieților li se poate administra acest vaccin. 

”Din nefericire, România este pe primul loc în Europa ca incidență a cancerului de col uterin. La risc sunt toate femeile, dar, în special, cele care nu au efectuat vaccinul HPV și acele femei care nu efectuează screeningul anual reprezentat de examenul Babeș Papanicolau. Vaccinarea HPV este foarte utilă pentru prevenirea cancerului de col uterin. Este mai bine să previi decât să tratezi.

În multe țări europene, dar și în restul lumii, cancerul de col uterin începe să devină o raritate. Indicația de vaccinare începe de la vârsta de 9-10 ani, dar pacientele trebuie să rețină că vaccinarea se poate efectua la orice vârstă.

Nu există o limită superioară de vârstă la care să se efectueze vaccinarea. La noi în țară a fost propusă la vârsta tânără, dar pentru că era un program de sănătate, finanțat de stat și nu puteau să vaccineze întreaga populație. Au considerat că acolo (la tinere - n.r.) ar fi beneficiul cel mai mare, dar vaccinarea poate fi realizată la orice vârstă, chiar dacă persoanele și-au început viața sexuală.

Inclusiv pacientele care au o infecție cu HPV se pot vaccina. Este recomandat vaccinul și are un efect curativ stimulând imunitatea și ajutând la eliminarea virusului. Vaccinarea HPV este foarte utilă și recomandată, chiar dacă pacienta este infectată cu una din tulpinile 16, 18, 31, 45.

Vaccinarea este recomandată inclusiv pentru băieți. Trebuie reținut că HPV-ul dă mai multe tipuri de cancer, inclusiv orofaringian. Există mai multe variante de vaccin, acum există și pentru 9 tulpini. Pentru fiecare vaccin, producătorul are recomandările de rigoare, cu schema de vaccinare, de două sau 3 doze”, a declarat dr. Cătălin Herghelegiu, medic specialist obstetrică-ginecologie cu competențe în Ultrasonografie Obstetricală și Ginecologică, Histeroscopie, Gineco-Oncologie, Colposcopie a explicat în exclusivitate la DC Medical.

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?